Скърцане на дискови спирачки при нов велосипед

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцане на дискови спирачки при нов велосипед

Мнениеот skyver » Съб Апр 23, 2016 12:36 pm

https://www.youtube.com/watch?v=Wj7owDS ... e=youtu.be

Направих видео на което се чува скърцането. Велосипедът е с дискови спирачки (SHIMANO, M395 HYDRAULIC DISC BRAKE 180/160mm) като и предната и задната издават един и същи звук.Стоял е във веломагазина доста време преди да го взема предполагам. Каран е 1 път чисто нов е.. Чува се когато не натисна спирачките силно, примерно като карам да убия скороста леко, но не да спирам. Да се върна ли във веломагазина от който го закупих, макар че човекът там е малко не адекватен и не разбира кой знае колко? Ще чакам да ми преложите решение или да ми кажете поне дали е нормално тъй като съм начинаещ но нещо не ми се вярва да е напълно нормално.. Благодаря предварително!
skyver

Рейтинг: 1200

Re: Скърцане на дискови спирачки при нов велосипед

Мнениеот yohan » Съб Апр 23, 2016 3:12 pm

Направи няколко продължителни спускани с по- активни спирания.Просто не са разработени още накладките и дисковете. :agree:
Аватар
yohan

Мнениеот skyver » Съб Апр 23, 2016 3:26 pm

Благодаря !
skyver

Мнениеот Alexi » Съб Апр 23, 2016 4:21 pm

това не е скърцане .. ако скърцат на ход ще ги мислиш - обикновено става ако са леко омазнени - оправя се с каране и спиране
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Съб Апр 23, 2016 7:18 pm

И според мен не е скърцане и със спиране ще се оправи. Моите си скърцат яко и така вече на 8000 км. Смених и накладки същата работа.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Ozzie » Нед Апр 24, 2016 3:57 pm

Това не е скърцане, а вибрации предадени по система и усилени като през резонатор от различните елементи по велосипеда. Накладки --> спирачен апарат --> вилка --> главина --> капла...
Ако се беше случило при мен, щях да мацна малко медна грес между буталата на апарата и накладките. След това ще сложа малко грес на резбите на болтовете на диска (ако е с болтове) или на гайката (ако е CL).
Ако продължи, вече не знам. Ще се чеша по главата. :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик