Инструмент за проверка на разтягане на веригата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Инструмент за проверка на разтягане на веригата

Мнениеот borisfx » Нед Юли 31, 2016 10:26 am

Здравейте. Искам да ви попитам как се работи с този инструмент за проверка на това колко е разтегната веригата и дали е за смяна. Снимка на иструмента съм прикачил в темата. Инструмента има две човки. На едната пише 0.75 а на другата 1.0. Въпроса ми е кога веригата е за смяна - когато в звеното влезе човката с означение 0.75 или тази с означение 1.0. И какво значат тези цифри - милиметри разтягане на веригата или нещо друго? И тези дупки в самата дръжка на инстумента за какво са, какво се проверява с тях?
Благодаря предварително.
Прикачени файлове
XFXXXe.jpg
XFXXXe.jpg (45.65 KiB) Прегледано 2571 пъти
borisfx

Рейтинг: 1265

Re: Инструмент за проверка на разтягане на веригата

Мнениеот marsa » Нед Юли 31, 2016 11:30 am

Дупките са просто декоративни, не служат за нищо. Числата означават процент разтягане, ако инструментът влиза напълно и плътно (без хлабина). В инструкциите на този модел инструмент препоръката е 0.75 страната да се ползва ако касетата е алуминиева (рядък случай), а 1.0 - за стандартна стоманена касета.

Има някои допълнителни условности. Според мен това не е точен измервателен уред, а по-скоро ти дава груб ориентир. Сравнявал съм различни инструменти от този тип и дават различни резултати. Отделно има и субективност при тълкуването - няма скала. Също така някои хора смятат, че инструментът трябва да се притисне със сила във веригата, аз не мисля така. Но производителите не казват каква сила трябва да се приложи.

Така че моят съвет е да си замериш чисто нова верига с инструмента, след което от време на време да я проверяваш, също така ако попаднеш на много карана и съсипана верига да си направиш сравнение. Така ще си "калибрираш" инструмента, или с други думи ще се научиш да го разчиташ.

Попадал съм на вериги, в които инструмента не може да влезе, защото показалката с числата опира не в предното звено, а в задното :crap: Веригата си работи, но всичко останало от драйвтрейна е на същото дередже.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот borisfx » Нед Юли 31, 2016 2:01 pm

Благодаря за пълния отговор. :) Само още един въпрос. :)
Ако замеря например чисто нова верига то е ясно че инструмента няма да влиза в някое звено и ако си я карам тази верига 1-2 г. и понякое време се окаже че инструмента започне да влиза в звеното то значи че веригата вече се е разтеглила. Това означава ли че веднага трябва да я сменя, въпреки че няма още видими дефекти и се кара с нея или може да почака още месец, два....
borisfx

Рейтинг: 1265

Мнениеот Любо » Нед Юли 31, 2016 3:13 pm

Моите вериги като направят 4-5000 км се сменят с нови, без да се мерят :D
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот didonch » Пон Авг 01, 2016 1:57 pm

Израстъка от страната на която пише 0,75 като влезе без проблеми във веригата, е време да се замислиш за смяна. А ако другата 1,0 се намъкне то вече смяната е задължителна.
Как се бачка: слагаш под ъгъл в някой от звената дръгия край и пускаш инструмента върху веригата и гледаш какво се случва: ако закача на някой ролка и не ще да се намъкне си ОК, ако се намества във веригата ... погледни по-горе.
didonch

Рейтинг: 1578

Мнениеот Alexi » Пон Авг 01, 2016 2:27 pm

аз ползвам друг и то много точен метод .. сравнявам старата си верига с чисто нова ( като гледам да е същия брой звена :evil: ) и ако има общо разтягане към 1 см значи е заминала ,до към 5-6 мм е слабо износена но пак може да се смени ако си маниак
Аватар
Alexi

Мнениеот b1k3ra » Пон Авг 01, 2016 4:14 pm

Абе тия инструменти за които говорите, различни ли са за различните вериги - 9, 10, 11 скоростни?
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот L&R » Пон Авг 01, 2016 8:09 pm

b1k3ra написа:Абе тия инструменти за които говорите, различни ли са за различните вериги - 9, 10, 11 скоростни?

еднакви са
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот evilzet » Вто Авг 02, 2016 4:14 pm

Ако имате шублер и малко умения, става и с него.
Нова е 119,5мм между еди колко си прешлена (просто разтегнете шублера до 119 и ще видите къде влиза). Това 119,5 е около 0,25% разтегляне. Не ме питайте защо е разтеглена новата верига, но е факт. Просто дължината, приета за 0% е много малка.
И така ... смяната трябва да е под 1% което в мм е 120,4. Като се мери с шублера се гледа ушите му да натискат в средата ролките на веригата, но то е и трудно да го наместите другояче.
evilzet

Назад към Веломеханик