Ferrini R3 модел 2010 г?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ferrini R3 модел 2010 г?

Мнениеот RL » Чет Окт 24, 2019 8:48 am

Здравейте,

Нов съм във форума и се извинявам ако публикувам темата не на правилното място.
Накратко - след операция на коляното, по лекарско предписание трябва да започна да карам колело. От познат мога да взема едно Ferrini R3, модел 2010 г. в много добро техническо състояние (карано е има-няма 20 пъти) и събира прах откакто го е купил ново. От това което намерих за модела - изглежда подходящо за мен. Казват, че рамката е много здрава 18”, 26” гуми с вилка RST, а аз съм тежък 120 кг и 180 см висок.
Въпросът ми е - дори рамката да е ОК, ако искам да го надграждам или се налага да ремонтирам нещо, този стар модел съвместим ли е с частите и компонентите, които се предлагат в момента на пазара, или е по-добре да се ориентирам към нов модел колело. Ще го карам в града, парка и леки разходки в природата, но без издевателства (най-малкото, физическото ми състояние не позволява нещо по-сериозно).
Благодаря предварително за съветите.

Поздрави и лек ден на всички.
RL

Рейтинг: 1200

Re: Ferrini R3 модел 2010 г?

Мнениеот Admin » Чет Окт 24, 2019 9:08 am

Не знам каква му е окомплектовката на този велосипед, т.е. от какъв клас е бил навремето си, но като цяло повечето нови стандарти и технологии се отразяват нй-вече на средния и висок клас. Т.е. ако той тогава е бил с висок клас компоненти, може да се окаже, че в наши дни или няма да намериш заместители, или поне няма да са от същия клас, т.е. ще трябва да му купуваш нови части, но от по-нисък клас, т.е. морално по-остарели.
В началния клас промените като че ли се случват по-бавно, някои новости изобщо не стигат до това ниво, така че ако е начален до среден клас, по-лесно ще намираш части за подмяна, без да сваляш нивото.
За употребата, която си описал обаче, като цяло не се очаква колелото да понася много тормоз, респективно няма причина да мислиш за някаква постоянна смяна на части, така че стига цената да е добра, ще ти върши работа байкът.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alexi » Чет Окт 24, 2019 6:03 pm

има голям шанс вилката да е прекалено мека за 120кг ,тъй като е пружинена и не можеш да и регулираш твърдостта
Аватар
Alexi

Мнениеот Stromkern » Чет Окт 24, 2019 7:19 pm

Admin написа:Не знам каква му е окомплектовката на този велосипед, т.е. от какъв клас е бил навремето си

Сравнително нисък клас към настоящия момент - имам същото с XCT вилка и май се водеше 2011, но реално всичко освен вилката трябва да е 1:1.
Към 12.000 километра асфалт и умерена доза черни пътища понесе с една смяна на външни гуми преди да го заточа в мазето, а не съм от най-леките. Вариациите бях в диапазона от 80 до 105 кг докато го карах. :D

За надграждане много място няма, а и е излишно да се напъваш, тъй като в този си вид би трябвало да върши чудесна работа за твоите цели.
Единствено бих препоръчал смяна на стоковите гуми Кенда (от пластмастовите) с нещо по-адекватно тип semi-slick в някакъв момент - аз ползвах Schwalbe CX Comp и бях доволен.

За размер - аз съм с твоя ръст и карах 480 мм (19") и ми беше ОК, тъй като фабрично идваше със 120мм лапа. От тая рамка обаче няма 18" - следващият надолу е 440мм (17").

При евентуална нужда от ремонт всички части се произвеждат и предлагат нови към настоящия момент. Дори аз обмислям да оправя моето (нов дерайльор, касета, верига, гуми, грипове и калодки) и да зарадвам някое хлапе.

Изображение - цък за подробен преглед.
Stromkern

Рейтинг: 1360

Мнениеот RL » Чет Ное 07, 2019 10:56 pm

Здравейте,

Благодаря за съветите. Взех колелото и вече навъртях около 200 км. Превключва добре и спирачките захапват здраво (очаквах, че ще трябва да ги сменя след толкова години). Има някакъв луфт в оста на задната касета. Като вдигна задната гума и я завъртя на ръка, се вижда едно измятане на касетата, но без никакъв необичаен шум. Странно, но при каране не се усеща. Мисля да го дам да го погледнат (моля, предложете къде, ако не е в разрез с правилата на форума). Става въпрос за София.

Alexi написа:има голям шанс вилката да е прекалено мека за 120кг ,тъй като е пружинена и не можеш да и регулираш твърдостта

Да, вилката определено е мека за мен. Дори в града, при малки неравности се сгъва почти цялата. Има ли смисъл да купя някаква по-хубава вилка (и ще може ли да се монтира на тази рамка?)? А пък по-нататък - кой знае, може да се хвърля на нещо по-добро и да я използвам за друга рамка. Ако има смисъл - моля препоръчайте добра вилка (среден клас). Относно цената нямам идея. Предполагам, че за 300-350 лв може да се намери нещо добро, но има ли смисъл да инвестирам в това колело?

Поздрави на всички и благодаря предварително за съветите.
RL

Рейтинг: 1200

Мнениеот Alexi » Съб Ное 09, 2019 9:05 am

няма смисъл да се ъпгрейдва тоя велосипед ,покарай го и сам ще прецениш с какво би било добре да го смениш
Аватар
Alexi

Мнениеот irgnet » Съб Ное 09, 2019 10:13 pm

Ако караш само по асфалт може да смениш вилката с твърда, има железни за по 50 лева.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Stromkern » Пон Ное 11, 2019 10:34 am

RL написа: Има някакъв луфт в оста на задната касета. Като вдигна задната гума и я завъртя на ръка, се вижда едно измятане на касетата, но без никакъв необичаен шум. Странно, но при каране не се усеща.

Като го спомена това, се сетих, че точно заради луфта в задната главина на R3 си поръчвах ключ за конуси от Китай. :D Просто тия KT/Quando главини са си такива за тия пари и може да се налага обиране на тоя луфт периодично. Всеки сервиз би трябвало да може да го коригира, вече някой колега от София би могъл да препоръча конкретен.

За вилката вече са ти казали. Да търсиш по-висок клас 26" с пивоти през 2019 е абсолютно безсмислено.
Според мен пробвай да я караш заключена по асфалт - аз мойта не я бях отключвал 2 години дори за леки черни пътища, даже може и да е блокирал локаута вече откак съвсем не се ползва.
Stromkern

Рейтинг: 1360

Мнениеот bratlence » Вто Ное 12, 2019 3:11 am

@RL

Бях изписал половин страница, но прецених че е пълна простотия да ти пълна главата с толкова много неща, които утре ще забравиш.

Вместо това ще ти дам следният съвет: за има няма 50-60 лева ще си купиш най-основните инструменти необходими за ремонт на един байк, като ето ти и пример за пълен комплект, който ще ти стигне да ремонтираш около 80% от байка: https://www.olx.bg/ad/48ch-kufar-velosipedni-instrumenti-CID618-ID804V6.html#ee781b5b26 (този даже е на нормална цена от 100 лв). Още 10% ще се допълнят като купиш смазки, грес, силиконов спрей, лепила, обезмаслител (вземи качествен, не битов!). Още 9%: чук, ножовка, шкурка. И последният 1% е най-важен: МАЙСТОРЛЪК.

Ще прецакаш няколко резби, вероятно ще разбиеш половината части и ще надереш по голямата част от байка, но за сметка на това ще дойде време, когато сам ще си отговаряш на въпроси, които дори не си се питал.
bratlence

Рейтинг: 1164

Мнениеот evilzet » Вто Ное 12, 2019 7:16 am

Браточка, ако влагаш само 1% майсторлък, нищо не правиш ;)
evilzet

Мнениеот bratlence » Пет Ное 15, 2019 8:59 pm

То дали е 1% или 99% майсторлъка си е майсторлък.
bratlence

Рейтинг: 1164

Назад към Веломеханик