Инстурмнти

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Инстурмнти

Мнениеот bratlence » Вто Ное 26, 2019 1:39 am

Тъкмо се разкарвах из Вело-М да си търся части за колелото и попаднах на следното нещо:

https://velo-m.net/instrumenti/%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-tour-de-france-detail

КОМПЛЕКТ СЕРВИЗНИ ИНСТРУМЕНТИ TOUR DE FRANCE
Цена: 99,00 лв.
Няма налични бройки към момента 26 Ноември 2019, но собственика ми е казвал, че има бъгове, та някои продукти пише, че ги няма, а всъщност са на склад.

Аз имам едни на ProCraft за около 35 евро (bike-discount.com) и съм доста доволен от тях, но честно казано този комплект ми се струва дори по-пълен, ако мога така да се изразя. Предполагам, че тук-там има хора, които се чудят от къде да си купят инструменти за кулилоту та реших да споделя. Гледал съм из нета и в България не съм намерил от другаде толкова пълен комплект на такава цена. В olx също съм намирал нещо подобно за 100 лв, но до момента това определено води моята класация за бюджетни инструменти. Единственото нещо, което ме притеснява е качеството на стоманата използвана за инструментите, но освен ако не планирате да отваряте сервиз, не мисля че ще е проблем за повечето от вас.

В сайта като цяло имат и инструменти на пърче, ако са ви необходими само клещи или пък ключ за средно.

Ако някой от вас го има би било готино да сподели мнение!

Поздрави!

П.П. Как да направя линковете по кратки - "Цък"?
bratlence

Рейтинг: 1164

Re: Инстурмнти

Мнениеот sailman » Вто Ное 26, 2019 9:27 am

П.П. Как да направя линковете по кратки - "Цък"?

Цък! :D
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот bratlence » Вто Ное 26, 2019 1:29 pm

Oп, днес ще се чете май :beer:
bratlence

Мнениеот I.nfraR.ed » Сря Ное 27, 2019 9:45 am

Това си е типичният китайски комплект като го гледам. Има ги във всякакви цветове на гумените обвивки, както и в различни разновидности на комплекта.
Аз скъсах по-малката Г-образна дръжка (върток май се нарича), да се има предвид. Не са от най-скапаните и вършат работа за домашен ремонт и профилактика на колело, но не очаквайте нещо кой знае какво.
Отделно, че повечето от инструментите в куфарчето са ми излишни и никога не съм ги ползвал, а съм си и купил допълнителни по-качествени, които ги няма в комплекта, но са ми нужни за цялостно разглобяване и сглобяване на всичко по колелото.

Инструмента за касета (chain whip) върши добра работа.
Щангичките за гуми не стават - най-смотаните и евтини с мека пластмаса. В случай, че наистина ти потрябва такъв инструмент, с тези ще е мъка. Бих препоръчал "Pedro's" и/или направо с метално рамо, по тукашните магазини ги водят "за даунхил".
Въртоците са горе-долу ок, стават за спорадична употреба.
Шестограните са ок също - пак не са от най-здравите, но и не се заоблят след първото ползване, макар че аз си ползвам основно тресчотка с по-хубави битове/вложки.
Инструментът за верига става.
Вложката за венец-касета е с кофти преходник - не ляга плътно, но все пак върши работа в общия случай.

Като цяло бих инвестирал в отделни инструменти, но по-качествени и само каквото ми трябва, но за човек, който все още не знае може би е добър вариант за начало.

ПП: Особено ако се поддържат само 1-2 определени колелета, то за мен е по-добре да се инвестира само в нужните инструменти, но да са малко по-качествени. С времето комплектът може да се надгражда.
Например за рязане на спирачни маркучи и най-вече на обвивката на жилото за скоростите купувах 2 евтини и накрая се принудих да купя по-скъпи и качествени клещи.
За собствениците на колелета с двойно окачване пък според мен е почти задължително да се инвестира в динамометричен ключ/адаптор.
Аватар
I.nfraR.ed

Рейтинг: 1645

Мнениеот bratlence » Сря Ное 27, 2019 11:46 am

I.nfraR.ed написа:Това си е типичният китайски комплект като го гледам. Има ги във всякакви цветове на гумените обвивки, както и в различни разновидности на комплекта.
Аз скъсах по-малката Г-образна дръжка (върток май се нарича), да се има предвид. Не са от най-скапаните и вършат работа за домашен ремонт и профилактика на колело, но не очаквайте нещо кой знае какво.

За 100 кинта -един куфар пълен с инструменти за колело. Какво да се очаква?

Забелязах колко неща са сложили, с цел радост на окото. Освен това изпълнението също няма да е кой знае какво, но замисли се над това: Кой би се интересувал от закупуването на ефтин, цялостен комплкет за сервизация на байкове? Моето предположение е точно човек дето има едно/две колела и не му се налага да ги сервизира кой знае колко, та гледа да мине по тънко. А и олко често ще му се налага да сменя касета/средно? Има шепа неща по колелото,за които има нужда от нещо повече от комплект шестограми и ключове, чук, тръбен ключ няколко отвертки. Това и в едно хубаво мулти тулче за 50-60 кинта може да се намери.
bratlence

Назад към Веломеханик