Боядисване на алуминиеви части

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Боядисване на алуминиеви части

Мнениеот bratlence » Съб Ное 30, 2019 2:21 pm

Решил съм да си боядисам кормилото (от алуминий е), та реших да попитам за някой друг съвет относно избора на боя, грунд, лак и подобни работи. Преди да пусна нова използвах търсачката и открих една стара публикация, която даде отговор на повечето ми въпроси. Открих също и ТОВА ВИДЕО.

Не ми се е налагало да боядисвам каквото и да било преди, тъй че това ще ми е сефте. Замислил съм да си купя шпрейове с боя, шкурка, някакъв грунд и лак (предполагам ще трябва) и да си боядисам кормилото в гаража. Държа да стане хубаво, или поне ще опитам, и ми трябва съвет относно

Като цяло, сега ми остава:
- да избера боя, която да използвам. Искам да ематова и да е с добро качество. Във видеото се използва MONTANA GOLD и това е боя за графити, за която знам, че е сред най-добрите на пазара. За сега съм се насочил към нея, но ако имате други предложения за нещо по-добро давайте!
- да избера грунд/основа. По мое виждане грунда би бил толкова важен колкото и боята, все пак това е основата върху, която стои всичко останало.
- лак? Искам да постигна матов ефект, не знам обаче дали трябва да сложа матов лак или изобщо дали трябва да сложа лак...

В Метро съм гледал, че имат авто боя на флакончета и мислих да си купя от там, но все пак искам да направя нещо с максимално добро качество, ако може и да е съвършенно... Та ако някой има идея от къде мога да ги купя тези неща, било то online магазин или някое място в София/Пловдив кажете.
bratlence

Рейтинг: 1164

Re: Боядисване на алуминиеви части

Мнениеот didonch » Нед Дек 01, 2019 8:13 pm

Не искам да те разочаровам но хубаво и в домашно условия няма как да се случи. Сега ако целта е да се научиш как става номера това е друго нещо но не очаквай че ще постигнеш резултат съпоставим с този на някой професионален бояджия. Трябват ти шкурка 100(не по едра защото алуминиевите сплави са меки и много лесно се нараняват и остават в тях зрънца от шкурката) с която да почистиш старата боя, мръсотия ...; обезмаслител; ако взимаш грунд .... гледай да е от същата марка като боята с цел да избегнеш разни изненади; боя. Ориентирал си се към спрейчета .... кофтито при тях е че пръскат неравномерно и те съветвам да се пробваш някъде настрани преди да пристъпиш към боядисване/грундиране на детайла. Не на последно място помещението .... не трябва да има много прахоляк(ако пръскаш в гараж намокри пода стените) осигури си равномерно осветление за да виждаш къде пада струята от спрея. В това студено време не е опция да боядисваш без да си затоплил предварително помещението/гаража.
Като знам какъв е цапаник ... за едно кормило не бих се захванал... бих го занесъл на някой бояджия да ми го подготви боядиса и ... изпече в камерата, за да знам че няма да се изтрие или още по-лошо да почне да се лющи боята след първото излизане.
didonch

Рейтинг: 1578

Мнениеот cls6666 » Пон Дек 02, 2019 8:23 pm

Към автора бих му препоръчал да си боядиса кормилото прахово,защото слоевете грунд ,боя и лак няма да изсъхнат достатъчно и в зоните на сглобките на лапата,командите,спирачките и гриповете боята ще се сбръчка или олющи,от друга позиция като професионален бояджия бях писал и в друга тема че алуминия се шлайфа с ситни шкурки (320-400),обработва се след това с грунд-праймер за адхезия към цинк,алуминий това са фосфатни или епоксидни грундове,след това акрилен грунд и след това е боята и лака ,като това са двукомпоненти материали ,но пак слоевете няма да са достатъчно твърди за сглобяване,грундовете и боите на спрей са еднокомпонентни няма да изсъхнат изпробвано.
Според мен едно ново кормило за 20-30 лв оправдава труда ,времето и материалите.
cls6666

Рейтинг: 1240

Мнениеот L&R » Вто Дек 24, 2019 4:30 pm

Само прахово ще стане много добре на цена 15-20 лева общо.
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Назад към Веломеханик