Неправолинейно движение

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Неправолинейно движение

Мнениеот skincar » Вто Дек 24, 2019 12:59 pm

Здравейте,

Имам, да се надяваме, малък проблем с предната част на колетото. Преди може би седмица ми избиха клапаните и си го изкарах на колелото. Сега се налага да сменям курбел, а тъй като е стар модел ще се налага да сменям и задните венци(които са пет, значи и ръчките за смяна на скоростите ще се сменят). Така де, нервите са лош съветник.

Проблемът ми отпред е, че когато карам, гумата и рамата не са на една линия. Завъртя ли леко, за да ги изравня, колелото отива надясно. Демонтирах предната гума, уверих се на няколко пъти, че е поставена правилно(отпред няма много опции за грешки), уверих се и, че самото кормило заедно с тръбата са прави, но проблемът си остава.

Колелото е Drag ZX модел 2001 г. :D

За да не е на сухо, ето и снимки:

Изображение Изображение Изображение Изображение

На втората снимка като че ли се вижда, че самата гума не е в една линия с рамата(в частта на вилката). Вариант е самата вилка да е леко крива, колкото да създава проблема.

При задната гума е по-сложна системата, тъй като там самата ос има повече място за шаване и можеш да направиш гумата в една линия с рамата или пък да ходи на някакви градуси встрани, но на предната гума просто го няма този вариант. Слагаш я, тя си влиза в леглото, стягаш и караш.
skincar

Рейтинг: 1200

Re: Неправолинейно движение

Мнениеот shotik » Нед Дек 29, 2019 10:15 am

Крива вилка !
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот Alexi » Нед Дек 29, 2019 1:27 pm

много малки снимки не се вижда добре ,но ако каплата не стои на средата на вилката всеки веломеханик може да я коригира чрез спиците ( шината да мръдне малко накъдето трябва ) вече ако е крива вилката ( не си личи от снимките ) оправията е да се смени
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilzet » Пон Дек 30, 2019 9:17 am

Между другото, не вярвам някой в този форум да те посъветва да сменяш на това колело зъбчатки, команди и т.н. Просто не си струва ъпгрейд. Да го стегнеш за каране-да, но не и да наливаш пари с идеята да стане "модерно".
evilzet

Мнениеот skincar » Сря Яну 01, 2020 6:54 pm

То на мен не ми трябва да е модерно, тъй като си му харесвам и скорости, и всичко. Искам просто доколкото може да му оправя бакиите след нервите ми. От сервиза просто ми казаха, че като сменят курбела, трябва да сменят и веригата, и задните венци, тъй като те нямат пет, съответно и ръчките трябва да сменят, защото пък като сложат шест отзад няма да мога да сменям на шеста.

Няколко дни го карах и забелязах, че кормилото и гумата са на едно ниво, но гумата не върви в една линия с рамата, също и, че предната и задната гума са на две линии(все едно е кола с лошо окачване или подобно).

То дори не знам дали може да се сменя вилката, тъй като е от по-старите и вече редки модели. Ще го оправя, колкото да го имам за резерва, но със сигурност ще си купя по-ново, защото сегашното го оприличавам на 16" рамка, а съм 1.80 висок. Сложих 40 см. колче, за да могат уж повече да са изпънати краката при въртене, защото с оригиналното 30 см. цялото напрежение падаше върху коленете ми. Но новото се изкриви(странно, след като на новите сглобяеми колелета колчето е по-голямо, но не се криви).

Луда работа, луда. Само от каране до работа и тук-таме излизане за 3-4 години с него имам около 3000 км, а от 2001-ва насам може да са общо 6-7000. Лека полека ще го пенсионирам, оставяйки го в музея си. :D
skincar

Рейтинг: 1200

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Яну 02, 2020 1:07 pm

Закрепи каквото можеш с твоите ръце и събери пари за друго градско колело - 2ра ръка със сигурност може да се намери алуминиев велосипед с 8/9 скорости за ~500 лв., който ще е поне 5 кг. по-леко от това.

Не си струва да го оставяш по сервизи даже.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот compira » Пет Яну 03, 2020 9:59 am

Това с колелата да не са в една линия най-добре търси причината в задницата. Крива рамка, крива ос, лошо затворена главина (не стърчи оста равномерно от двата края), повредени/подбити дропаути... и други подобни причини. Лечение става примерно с голям лост и подходящо място да залостиш рамката, с кръгла пила или с комбинация от двете. Действаш с малки стъпки и пробваш периодично резултата... всъщност докато спре да те дразни (перфектно не може да стане)
Аватар
compira

Назад към Веломеханик