Обслужване на freehub

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Обслужване на freehub

Мнениеот mart1nn » Пон Дек 21, 2020 10:20 am

Разглобих задната главина (покрай смяната на касетата от една друга моя тема) и реших да почистя и гресирам. Положението не беше трагично, но нормалната тъмно сива гняс, която цапа много (предполагам защото има финни частици метал/прах). Почистих и смазах с една грес от която като цяло съм доволен (ползвал съм я за headset, за средно движение, ос на педали и т.н.) - цък, но тя е доста гъста и в момента касетата е тиха и се движи една идея по-трудно. Прочетох доста неща из нета и някои производители дори препоръчват да е изцяло сух freehub-a. Други казват с масло, а трети с конкретна грес. За моята (Kore Durox) не намирам нищо. Нито за друга от същата марка. Със сигурност в момента греста е по-гъста от това което махнах. Та въпроса е проблем ли е ако зацепва нормално? За съжаление не направих снимки, но е с 6 палеца и бих казал доста зъби. Единствената разлика в момента е че е тиха, което не е проблем като цяло, а и си мисля че с времето ще се разнесе и ще се върне звукът.
mart1nn

Рейтинг: 1240

Re: Обслужване на freehub

Мнениеот Admin » Пон Дек 21, 2020 10:56 am

Това че е по-тиха, мисля, е нормален ефект при ново мазане на главините, особено ако си сложил малко повече грес, отколкото е била фабрично, или пък по-гъста. Даже знам, че някои хора нарочно слагат повече грес, за да заглушат леко храповиците, ако ги дразни шумът. Не мога обаче да кажа дали това е полезно, вредно или без никакво значение за главината. :dontknow:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yash » Пон Дек 21, 2020 11:33 am

Ако греста е повече от необходимото, има опатност кученцата да залепнат и да не зацепват към зъбчатката.
Местата за смазване са в основата на кученцата, където лягат в главината и се въртят и съвсем тънък слой върху зъбчатката.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот mart1nn » Пон Дек 21, 2020 11:43 am

Yash написа:Ако греста е повече от необходимото, има опатност кученцата да залепнат и да не зацепват към зъбчатката.
Местата за смазване са в основата на кученцата, където лягат в главината и се въртят и съвсем тънък слой върху зъбчатката.

За момента задържат, но май ще разглобя, почистя и смажа на ново. Явно в случая "колкото повече, толкова повече" не е добре :P
mart1nn

Мнениеот martin.radev » Пет Дек 25, 2020 5:57 pm

При повече грес - може да "забие" главината. В студеното се втвърдява между кученцата и зъбите.
Можеш да си направиш микс от Масло(20%+80) грес, и да нанесеш като филм върху кученцата.
Но аз бих сменил тази грес на парафинова основа с нещо тефлоново като
https://www.chainreactioncycles.com/bg/ ... prod163763

В общи линии - като предобриш с греста - главината става тиха :)

Успех
Аватар
martin.radev

Рейтинг: 2000

Мнениеот mart1nn » Вто Яну 05, 2021 11:39 am

Почистих всичко и нанесох само лек слой върху зъбите, върха и осите на кученцата. След 40-тина километра може да се каже, че шума започва да се връща, но това не ме притеснява чак толкова. Мерси на всички за съветите!
mart1nn

Назад към Веломеханик