Спейсър средно Shimano HollowTech2 BB52 - грешна позиция

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Спейсър средно Shimano HollowTech2 BB52 - грешна позиция

Мнениеот Bunz » Сря Мар 31, 2021 8:52 pm

Здравейте, правя си предсезонна профилактика на колелото, и едно от нещата което исках да направя е да разглобя и смажа средното, понеже от както е купено, това не е правено. Средното е на резба BB52 HollowTech2. Самият BB стандарт на рамката е 73 мм. Това което ми се стори странно е че спейсърът от 2,5 мм е поставен не на от страната на веригата, а от другата. В инструкциите за сервиз и подръжка, е показано, че се слага 1 спейсър от страната на венеца. Дали е възможно механиците на Pulse да са допуснали грешка, като са сглобявали колелото? Или аз нещо не разбирам? Не съм го сглобил все още, и моля за съвет, дали да преместя спейсъра от страната на веригата.
Bunz

Рейтинг: 1200

Re: Спейсър средно Shimano HollowTech2 BB52 - грешна позиция

Мнениеот edinmilion » Сря Мар 31, 2021 9:58 pm

да. възможно е да са монтирали как дойде. и при мен на pulse st1 беше на някъде си...
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alexi » Чет Апр 01, 2021 7:25 am

това е направено за по добра линия на веригата на по леките предавки ,остави го така
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bunz » Съб Апр 03, 2021 9:12 pm

Alexi написа:това е направено за по добра линия на веригата на по леките предавки ,остави го така

В един от сервизите в Пловдив, ми дадоха подобно обяснение.

Правилно ли разбирам, че слагането на спейсър на non-drive страната издърпва предния венец към рамката, и дава такъв ефект, че веригата става една идея по-успоредна с центъра на рамката, когато е включена на лека предавка. Ако е така, какво се печели от това, и как се отразява този сет-ъп, когато приключим на най-тежката предавка (най-малкия венец на задната касета).

И друго, ако различното позициониране на спейсъри в средното се отразява сериозно върху работата на целия drivetrain, защо от Shimano, не са обяснили всички възможности в упътването, а са описали само един вариант...

Ех, как мразя като не мога да си обясня нещата...

Поздрави :beer:
Bunz

Рейтинг: 1200

Мнениеот Yash » Съб Апр 03, 2021 9:34 pm

Цялата идея е предната плоча да се пада в линия с центъра на касетата, за да се избегне прекаленото усукване на веригата при най-големия и най-малкия венец.
Шимано изполват три спейсъра. Трите се слагат при рамка с 68 мм ширина за средното. Два при плочата и един от другата страна. При рамки 73 мм се слага само единия откъм плочата. Той се слага, за да се компенсира разстоянието, което се използва за монтиране на баш гард, който е с монтаж на средното, а не на рамката.
Не съм заглеждал как е положението при Пулсовете защо се налага спейсърът да е от другата страна.
Ако още ни си монтирал и стегнал курбела, виж как стои плочата спрямо касетата с и без спейсър. В който случай е най-близо до цетъра, монтирай така.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Назад към Веломеханик