Съвет за GPS

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвет за GPS

Мнениеот alexhf » Пон Окт 12, 2020 7:16 pm

Здравейте, започвам проучване за избор на GPS. Тъй като нямам никаква представа от работата и функциите им, моля за разяснение по темата. Първият ми въпрос е дали могат да се зареждат желани маршрути на приятели от Strava, примерно. Ще ми се да има моментен алтиметър и показание на наклон. От кой модел устройство да тръгна да проучвам като санитарен минимум? Напоследък много често ми се случва на У образни кръсовища на непознат планински път, да се чудя на на къде да поема и е супер дразнещо. Телефона на рамката или кормилото напълно го изключвам като вариант.
Благодаря за съветите предварително!
DRAG Hardy TE/Deore XT 2x11/Sixpack Millenium 785
Аватар
alexhf

Рейтинг: 1240

Re: Съвет за GPS

Мнениеот Alexi » Пон Окт 12, 2020 7:56 pm

да ,има модели които могат да те навигират по трак ( но за да си смъкнеш трак от карането на някой в Страва трябва да си с премиум акаунт както знаем ,макар че има и помощни програми за тази цел ) ,моментен процент и надморска височина показват и по базови модели .. като минимум нещо от сорта на Гармин 520/30 или еквивалентите му от конкурентни марки би ти свършило работа :beer:
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Вто Окт 13, 2020 1:03 pm

Аз съм със сравнително бюджетен комп - Wahoo ELEMNT BOLT.
При настройката му(прави се през смартфон много лесно) си даваш акаунта в Страва, и автоматично се свърза и комуникира с него.
И с безплатен Страва акаунт можеш да навигираш, без да ползваш допълнителен софтуер. Трябва искания от теб маршрут да го направиш на Route, аз го правя през десктоп Srava. После всеки свален от теб Route може да се зареди за навигиране, както през апп-чето, така и директно през менюто на компчето.
Платена Страва се изисква ако искаш така наречените live segments - следиш как се движиш спрямо твойто най-добро време или KOM-а.
Приложението на Wahoo има много анализи безплатно, които в Страва са платени.
Свързва се лесно със сензори и на други марки, аз съм с на Cateye.
Аватар
Вилката

Мнениеот Вилката » Вто Окт 13, 2020 3:01 pm

Забавих да спомена - има главен екран и няколко други екрана - изкачване, сегменти, навигация.
В главния екран ти си избираш под какъв ред, колко и какви данни да ти показва. Можеш да си добавиш наклон, надморкса височина и т.н.
А на екран катерене си имаш специализирани данни за изкачването - наклон, надморска височина, VAM, профил и други.
Аватар
Вилката

Мнениеот nonkapo » Вто Окт 13, 2020 3:20 pm

GPSMAP60CSX - ако не те дразни малкият екран. Работи с нормални и топографски карти. Можеш да зареждаш следа(трак), стига да е в същият формат(gpx). Можеш и да записваш собствена следа. Има барометричен висотомер и електронен компас. Можеш да му сложиш и микросд карта в допълнение на вътрешната памет. Външно захранване също е възможно през мини УСБ или корабният конектор на Гармин.
Иначе работи с две батерии АА(Р6), които доста бързо заминават ако е включен на навигация, нищо че от Гармин му дават няколко часа работа.
IPX-67 можеш да го мокриш.
Като недостатък - стар модел е, тежичък и с малък екран. Иначе ако бюджета ти позволява може и нещо по ново от същия клас.
Не се гаси туй що не гасне
Аватар
nonkapo

Рейтинг: 1360

Мнениеот alexhf » Сря Окт 14, 2020 8:06 am

Благодаря Ви пичове, а за Сигма Рокс някой нещо? Примерно от 7.0 нагоре. Между другото Wahoo element bolt много ми хвана окото. Ще видим и какво ще предложат от новата колекция.
DRAG Hardy TE/Deore XT 2x11/Sixpack Millenium 785
Аватар
alexhf

Рейтинг: 1240

Мнениеот _SoRa_ » Чет Апр 08, 2021 7:42 am

Здравейте.
В чуденка съм относно избора на gps навигация.
Бюджета ми е 100-150 лв.
В еbay разглеждам оферти за Garmin edge 500. За 520 не ми се дават толкова много пари.
igpsport igs618 някой има ли или друг друга евтина навигация, от която да е доволен?
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот madsnake » Чет Апр 08, 2021 1:12 pm

Аз преди Гармина ползвах един Bryton 310. Добра машинка.
Аватар
madsnake

Назад към Веломеханик