Лепене на капли за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Лепене на капли за безкамерни гуми

Мнениеот <<Georgi>> » Пон Май 10, 2021 9:33 am

Оказа се, че съм карал тюблес около година само с лента на каплите. Окей си беше само, че започна да издиша след време. :D Лошото е, че на едната капла бозата беше от вътрешната страна на лентата и беше омазано всичко... Няколко дни търках с ацетон и ракия :rofl:

Та взех WTB тиксо и лепенето започна!

Чета, че трябва да се опъва, добре ама тиксото като го опъна и след това някак няма място да легне по извивките на каплата, та дори и го сцепих. Добре, че бях сложил 2 слоя и само 1 беше цепнат, но махнах всичко и започнах отначало. Другия проблем, че въздухът някак си не излиза през дупките на спиците и бутам, бутам с хавлия чак започнаха нишки да излизат от самото тиксо а джобчетата с въздух си седят :D

И със сешоар пробвах да нагрея и да бутам, оставих ги през ноща надути с вътрешна гума за да слегне добре тиксото.

Не очаквах, че ще е такава мъка това лепене... Палците ме болят, вече имам чувството, че и тях трябва да залепя за да не се отлепи нокътя ми от търкане, натискане и сваляне/слагане на гуми :rofl:

Сложих и един изолирбанд отгоре за всеки случай(казаха ми, че някой бози разтварят лепилото, но ще тествам).

Най-вероятно ще пробвам първо да сложа изолирбанд на каплата след това отгоре тиксото за да може да прилепне добре. Из ютуб виждам, че някои така правят.

И ето така изглежда едната капла:

Изображение
Последна промяна <<Georgi>> на Пон Май 10, 2021 10:15 am, променена общо 1 път
Аватар
<<Georgi>>

Рейтинг: 1260

Re: Лепене на капли за безкамерни гуми

Мнениеот Alexi » Пон Май 10, 2021 9:57 am

нищо и няма наливай бозата .. тия тикса по твърдите така се лепят ,няма как да стане перфектно те не подлежат и на опъване нямат никаква гъвкавост
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Пон Май 10, 2021 12:16 pm

Опитай да залепиш първо улея(извивката). Докато опъваш лентата с едната ръка, с пръстите на другата притискаш лентата в средата и заглаждаш плътно в улея. Чак след това дозаглаждаш и краищата. Накрая пръстите пак болят, но поне лентата е на място. С лентата на Стан е същото, преди няколко дни си протрих пръстите с 2 капли. По-рано ги правех с Gorilla tape и там е по-лесно, лентата има леко разтежение, а и лепилото й е по-здраво.
Аватар
Вилката

Мнениеот <<Georgi>> » Пон Май 10, 2021 6:16 pm

Alexi написа:нищо и няма наливай бозата .. тия тикса по твърдите така се лепят ,няма как да стане перфектно те не подлежат и на опъване нямат никаква гъвкавост

Мда така е по-дебело е това тиксо, ама на едната гума сложих изолирбанд първо и отгоре тиксото и сега си слегна по-добре. Явно по-добре залепва така.
Аватар
<<Georgi>>

Мнениеот martin.radev » Вто Май 11, 2021 5:46 am

<<Georgi>> написа:Оказа се, че съм карал тюблес около година само с лента на каплите. Окей си беше само, че започна да издиша след време. :D Лошото е, че на едната капла бозата беше от вътрешната страна на лентата и беше омазано всичко... Няколко дни търках с ацетон и ракия :rofl:

Та взех WTB тиксо и лепенето започна!

Чета, че трябва да се опъва, добре ама тиксото като го опъна и след това някак няма място да легне по извивките на каплата, та дори и го сцепих. Добре, че бях сложил 2 слоя и само 1 беше цепнат, но махнах всичко и започнах отначало. Другия проблем, че въздухът някак си не излиза през дупките на спиците и бутам, бутам с хавлия чак започнаха нишки да излизат от самото тиксо а джобчетата с въздух си седят :D

И със сешоар пробвах да нагрея и да бутам, оставих ги през ноща надути с вътрешна гума за да слегне добре тиксото.

Не очаквах, че ще е такава мъка това лепене... Палците ме болят, вече имам чувството, че и тях трябва да залепя за да не се отлепи нокътя ми от търкане, натискане и сваляне/слагане на гуми :rofl:

Сложих и един изолирбанд отгоре за всеки случай(казаха ми, че някой бози разтварят лепилото, но ще тествам).

Най-вероятно ще пробвам първо да сложа изолирбанд на каплата след това отгоре тиксото за да може да прилепне добре. Из ютуб виждам, че някои така правят.

И ето така изглежда едната капла:

Изображение

Знам какво имаш предвид и аз след години ползване на Тюблес се натъкнах на ниска цена за WTВ бандаж, та реших да го взема, че и шините са ми такива.
Изумих се колко въздух остана под лентата.., но за още по голямо учудване - това не оказа никакво влияние на самия Тюблес - вдигна се без проблем
и изключвайки първата нощ - от тогава не спада.
Аватар
martin.radev

Мнениеот <<Georgi>> » Вто Май 11, 2021 12:13 pm

Вилката написа:Опитай да залепиш първо улея(извивката). Докато опъваш лентата с едната ръка, с пръстите на другата притискаш лентата в средата и заглаждаш плътно в улея. Чак след това дозаглаждаш и краищата. Накрая пръстите пак болят, но поне лентата е на място. С лентата на Стан е същото, преди няколко дни си протрих пръстите с 2 капли. По-рано ги правех с Gorilla tape и там е по-лесно, лентата има леко разтежение, а и лепилото й е по-здраво.

Някой казват, че оставя следи Gorilla тиксото? Иначе тънка ли е лентата на Стан?
Аватар
<<Georgi>>

Мнениеот <<Georgi>> » Вто Май 11, 2021 12:21 pm

martin.radev написа:
<<Georgi>> написа:..

Знам какво имаш предвид и аз след години ползване на Тюблес се натъкнах на ниска цена за WTВ бандаж, та реших да го взема, че и шините са ми такива.
Изумих се колко въздух остана под лентата.., но за още по голямо учудване - това не оказа никакво влияние на самия Тюблес - вдигна се без проблем
и изключвайки първата нощ - от тогава не спада.

Обаче както вече споменах като първо сложих изолирбанд по-добре си слегна. Явно не е могло хубаво са легне в центъра на каплата. Да явно дори и да остава не пречи.
Аватар
<<Georgi>>

Мнениеот Вилката » Вто Май 11, 2021 2:51 pm

<<Georgi>> написа:Някой казват, че оставя следи Gorilla тиксото? Иначе тънка ли е лентата на Стан?
След разлепване остават точици от лепилото по шината, но това не ме е притеснявало, ако пак ще лепя Gorilla. А и ако искам ще ги махна, не са толкова упорити.
Лентата на Стан е значително по-тънка от Gorilla. Иначе и тя е плътна и неразтеглива като тая дето си сложил. Като се залепи вниамтелно, по описания начин, накрая стои плътно и без мехурчета. Слагам само един пласт и засега нямам проблеми.
Аватар
Вилката

Назад към Веломеханик