Да бе наясно съм с това че
Всяка 10 скоростна верига, без значение от производителя би работила с този зъбен блок.
Когато питах за съществена разлика м/у двата вида вериги (шосейната и МТВ) нямах точно на предвид размера (то е ясно че ще са еднакви) а по скоро имах съмнения за тези скосявания на веригата които допринасят за по плавното прехвърляне от един венец към друг при касетите Hyperglide. По скоро там дали няма някакви дребни разлики и от там да има предпочитание към определена верига. Аз също се рових из документите за съвместимост и там дават че касетата е еднакво съвместима и с двете вериги но пък в описанието на касетата останах с убеждението че се препоръчва шосейната верига, но нищо чудно от много четене тотално да съм се омотал.
Фактически цялата драма се породи при регулирането на скоростите на едно колелце което съвсем на скоро си сглобих сам

, първото ми е (сглобено от мен де) предполагам и последното. 2х10 с касета CS-M771-10 (11-36T), дерайльор RD-T8000-SGS и верига CN-HG95. Та при регулирането колкото и да се мъчих винаги когато веригата беше на вторият зъб имаше едно съвсем фино докосване до третият зъб (съвсем слабо хрупане се чуваше когато си навреш главата да слухтиш) на всички останали скорости беше безупречно. Коригирах ли настройката да изчезне там проблема абсолютно същият проблем само че доста по изявен се получаваше при поне 4-5 от другите скорости, е колкото и да се мъчих така и не успях да докарам на 100% всичко да е идеално. И почна голямото чудене къде може да съм сгомнил нещата

.
1. Дали не съм сбъркал с веригата, ама нямах друга за проба.
2. Дали ухото на дерайльора не е нещо изкривено, колкото и да зяпах на око все ми изглежда право а пък нямам стенд да го измеря точно а и не ми хрумна как в домашни условия да си сглобя нещо на бързо с подръчни материали. Мислих да си купя ново ухо хем за проба хем и за резерва ама все още не съм си купил.
3. Стигнах до дерайльора и чудейки се там какъв може да е проблема в един момент се усетих че ролките му са със сачмени лагери, демек нямат абсолютно никакъв аксиален луфт за разлика от другите ролки а този луфт им помага да се самонагаждат. Та сетих се че имам едни почти чисто нови ролки от една 9ка, премерих размера им а той абсолютно същият и смених за проба само горната ролка (тази която е до касетата) и Оооо проблема изчезна.
В момента всички скорости се превключват супер мазно и точно няма никакви шумове вече наближавам 400-те км. (нали ми е чисто ново колелцето

), обаче все още продължава да ме човърка що с оригиналната ролка не ми се получиха нещата направо си ме е яд

че не се получиха нещата.
Та затова взех да разпитвам и почнах от веригата защото първо в нея се усъмних.