Грижа за карбонова рамка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Грижа за карбонова рамка

Мнениеот borisfx » Пет Авг 23, 2024 5:48 pm

Здравейте. Досега винаги съм карал колелета с алуминиева рамка. Обмислям да си купя сега колело с карбонова рамка. Чувал съм че карбона е особен материал и изисква повече грижи за него от алуминия. Бихте ли ми казали за какво трябва да се внимава при карбонова рамка и как да се отнасяме с нея за да не се пукне например?
Например трябва ли да си купя задължително динамометричен ключ за да затягам гайки и болтове ТОЧНО толкова колкото е предписано. Карбона по-чувствителен ли е към презатягане. На алуминия винаги съм затягал на око и чувство на ръката. С карбона може би не е така?
И още - сегашното алуминиево колело го заключвам по улиците с един У-лок на Абус ето този - https://www.abus.com/int/Consumer/Bicyc ... ket-USH540 . Той тежи около 2 кг. Нося го закачен на рамката на колелото с ето това - https://www.abus.com/int/Consumer/Bicyc ... et-EaZy-KF Ако си купя карбон, ще мога ли да закача на рамката този носач и да си нося У-лок-а на рамката. Носача се притяга към рамката доста сериозно с два болта за да не мърда У-лок-а, а знам че карбонови рамки не е хубаво да се стягат с разни приспособления. И изобщо приемам всякакви съвети какво може и какво не може да се слага по карбонова рамка. Например за някои скоби за колчета на седалки съм чел изрично предупреждение, че не са подходящи за карбонови рамки. Кое не им е подходящо за карбон. Какво ще стане ако си стегна колчето на седалката със скоба на която пише не е е подходяща за карбон?
borisfx

Рейтинг: 1265

Re: Грижа за карбонова рамка

Мнениеот Alexi » Пет Авг 23, 2024 6:54 pm

а за какво ти е карбонова рамка ? тя се купува с цел лекота предимно ,ако ще носиш верига за заключване 2 кг то не виждам смисъла ..
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот borisfx » Пет Авг 23, 2024 7:05 pm

Alexi написа:а за какво ти е карбонова рамка ? тя се купува с цел лекота предимно ,ако ще носиш верига за заключване 2 кг то не виждам смисъла ..

Е, с какво да си заключвам колелото в града, като го оставям някъде. С въженце за 10 лв. което се реже с поглед ли? Просто толкова тежат хубавите заключвалки.
Ако ми кажеш хубава и лека заключвалка, ще си купя нея.
borisfx

Мнениеот Sprinter » Съб Авг 24, 2024 6:30 am

borisfx написа:
Alexi написа:а за какво ти е карбонова рамка ? тя се купува с цел лекота предимно ,ако ще носиш верига за заключване 2 кг то не виждам смисъла ..

Е, с какво да си заключвам колелото в града, като го оставям някъде. С въженце за 10 лв. което се реже с поглед ли? Просто толкова тежат хубавите заключвалки.
Ако ми кажеш хубава и лека заключвалка, ще си купя нея.

За какъв тип колело става въпрос?
Sprinter

Рейтинг: 1782

Мнениеот borisfx » Съб Авг 24, 2024 7:55 am

Sprinter написа:За какъв тип колело става въпрос?

За това колело става въпрос - https://www.hibike.com/bicycles/city-tr ... r_17941505
borisfx

Мнениеот Sprinter » Съб Авг 24, 2024 9:08 pm

borisfx написа:
Sprinter написа:За какъв тип колело става въпрос?

За това колело става въпрос - https://www.hibike.com/bicycles/city-tr ... r_17941505

Не съм сигурен, че си заслужава да инвестираш в по-скъпата карбонова рамка, но ако си решил - разликата в поддръжката се свежда до това, да използваш паста за монтаж за карбон за колчето и да не захващаш колелото за рамката при закачане на стенд, а да ползваш колчето. Динамометричният ключ и внимателното затягане важат и за алуминиева рамка. За ABUS-a няма ли закачалка с монтаж към винтовете за бидон?
За успокоение, при заключване, може да ползваш това https://www.thule.com/en-bg/bike-rack/a ... -_-1692661 . Също така, бих ти препоръчал фолио ос типа на invisiframe или ridewrap.
Sprinter

Мнениеот borisfx » Съб Авг 24, 2024 10:20 pm

Sprinter написа:Не съм сигурен, че си заслужава да инвестираш в по-скъпата карбонова рамка, но ако си решил - разликата в поддръжката се свежда до това, да използваш паста за монтаж за карбон за колчето и да не захващаш колелото за рамката при закачане на стенд, а да ползваш колчето. Динамометричният ключ и внимателното затягане важат и за алуминиева рамка. За ABUS-a няма ли закачалка с монтаж към винтовете за бидон?
За успокоение, при заключване, може да ползваш това https://www.thule.com/en-bg/bike-rack/a ... -_-1692661 . Също така, бих ти препоръчал фолио ос типа на invisiframe или ridewrap.

Благодаря за съветите. Аз досега на алуминиевото колело затягането на гайките го карах на око, но за карбона явно динамометричния ключ е задължителен.
Това фолио къде се слага-по цялата рамка или само на долната тръба да не я драскат камъчетата?
borisfx

Мнениеот Sprinter » Нед Авг 25, 2024 8:08 am

borisfx написа:Благодаря за съветите. Аз досега на алуминиевото колело затягането на гайките го карах на око, но за карбона явно динамометричния ключ е задължителен.
Това фолио къде се слага-по цялата рамка или само на долната тръба да не я драскат камъчетата?

Има частични и пълни комплекти, продават се по модела и размера на рамката. Предимството е, че са изрязани спрямо специфичните овали на всяка рамка. Иначе, подобен материал се продава и на ролка от 3М, но си е играчка да го нагласиш.
За затягането - не мисля, че карбона е по-претенциозен от алуминия, просто стойности от порядъка на 2-4-6Nm са трудно постижими на ръка - това са кормило, апарати, колче като само последното директно контактува с рамката.
Sprinter

Мнениеот evilzet » Нед Авг 25, 2024 8:47 pm

Алекси се изказа точно в десятката, не се прави че не разбираш, да не пишеш в другата тема "Що така стана".
evilzet

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 26, 2024 11:15 am

От пренатягане на скобата за седалковата доста трябва да се напънеш да счупиш алуминиева рамка сравнено с карбонова. Аз лично си купих динометричен ключ, когато преминах на рамка с окачване - там е важно да е точно независимо от материалът на рамката. По карбоновата ми рамка в последствие винаги пипах с динометричният ключ и карбонова паста, за да ми е спокойно.

Аз лично не виждам смисъл от градски велосипед с калници да е карбонов. Много по-добра инвестиция би била в наистина лек комплект капли.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот borisfx » Нед Сеп 08, 2024 4:25 pm

Pr3d4t0R написа:Аз лично не виждам смисъл от градски велосипед с калници да е карбонов. Много по-добра инвестиция би била в наистина лек комплект капли.

Стига вече с тези алуминиеви велосипеди. Цял живот карам алуниний, няма по отвратителен материал за колелета от него. Ако ще е метал, хиляда пъти по-добре стоманена рамка отколкото шибания алуминий. А смисъла от карбона е, че карбоновата рамка е много по-красива от алуминия. Няма заварки, плавни, красиви преходи изобщо красива форма. Да ти прави кеф да го караш. А един велосипед, освен да ти върши работа, трябва и да те радва, нали? За градски велосипед килограмите не са ми важни. Гледам красотата на велосипеда в случая. Не го купувам карбонов за лекота, а за красота.
А е с калници, защото го карам и при дъжд и нямам намерение, цялата кал и мръсотия от улиците на София, да ми е на гърба.
borisfx

Мнениеот Alexi » Нед Сеп 08, 2024 7:20 pm

ти явно си имал само нисък клас алуминиеви рамки .. има такива дето не можеш да ги различиш от карбонови като изработка ,а и не ги мислиш дали няма да се строши случайно
Аватар
Alexi

Назад към Веломеханик