Вилка стержен с част от чашки няма махане

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вилка стержен с част от чашки няма махане

Мнениеот ilhan » Пон Мар 17, 2025 12:13 am

Здравейте отново.

Нисък клас вилка Suntour XCT свалена от Cube Aim Race колело с tapered (конус) чело.
Вилката видимо е с прав стержен, но в нея е набита долната част на чашката в която лежи лагер. Така е се намества в конус долна чашка на челото.
Мислех да я сложа на един комплект части в гаража рамка с право чело, НО това желязо от снимката няма махане. Чуках, напъвах, криви боята и алуминий короната, но желязото не мърда.
Взех да си мисля да не са някакви специални вилки със стержен за конус чела и собствен комплект чашки.

Някой виждал ли е такова? Да напъвам ли още? Специален инструмент за избиване дали има?

Изображение
Изображение

Изображение
ilhan

Рейтинг: 1220

Re: Вилка стержен с част от чашки няма махане

Мнениеот Alexi » Пон Мар 17, 2025 6:34 am

да тази част се избива
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Пон Мар 17, 2025 9:26 am

https://www.youtube.com/watch?v=pK0Yc254kVk ... може и без специални инструменти - WD, стар нож /здрав / и чук - внимателно и с търпение .... с отвертка стават бели...
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1163

Мнениеот Sprinter » Пон Мар 17, 2025 9:45 am

ilhan написа:Здравейте отново.

Нисък клас вилка Suntour XCT свалена от Cube Aim Race колело с tapered (конус) чело.
Вилката видимо е с прав стержен, но в нея е набита долната част на чашката в която лежи лагер. Така е се намества в конус долна чашка на челото.
Мислех да я сложа на един комплект части в гаража рамка с право чело, НО това желязо от снимката няма махане. Чуках, напъвах, криви боята и алуминий короната, но желязото не мърда.
Взех да си мисля да не са някакви специални вилки със стержен за конус чела и собствен комплект чашки.

Някой виждал ли е такова? Да напъвам ли още? Специален инструмент за избиване дали има?

Park tool имат такъв https://www.parktool.com/en-int/product ... ller-crp-2
Със сепаратор за лагери https://tashev-galving.com/product/035- ... m-2026-3-2 също може да стане. Предвид цената на първото, не знам дали близо около теб можеш да намериш велосервиз с такъв. Второто би трябвало да го имат във всеки автосервиз.
Като го избиеш, по-добре направо смени чашки/лагери с капсуловани. За капсулованите лагери има долни опори със срез, които се поставят/махат много по-лесно.
Sprinter

Рейтинг: 1742

Мнениеот ilhan » Пон Мар 17, 2025 1:14 pm

@Sprinter жив да си. Сепаратор имам, ама кой да се сети. Ще го пробвам днеска.
Да, с няколко комплекта чашки с капсуловани имам и тях ще ползвам.
ilhan

Мнениеот ilhan » Вто Май 13, 2025 5:18 pm

ilhan написа:@Sprinter жив да си. Сепаратор имам, ама кой да се сети. Ще го пробвам днеска.
Да, с няколко комплекта чашки с капсуловани имам и тях ще ползвам.

Резултат:
Няма махане.
Това не мръдна и част от милиметъра.
Сепаратор за лагери много дебела "челюст". Мачка короната (алуминий часста на вилката) не влиза там.
Нож тънък - чупи се острието няколко пъти.
Нож по дебел, секач - криви и мачка короната. Въобще не раздалечи тоя пръстен.
Отказвам се докато някъде не се намери точния инструмент за махане на това чудо. Като parktool посочен по горе.
ilhan

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Сря Май 14, 2025 8:21 am

Доколкото се вижда от картинката - в момента конусът е под ъгъл /успял си да повдигнеш едната страна, пробвай - другата / Има и класическа схема на старите майстори - загряване /не повече от 300 градуса - опасно е за алуминия /, охлаждане и отново - до разхлабване и избиване. Само съвет , ти решаваш. Успех. :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1163

Мнениеот Alexi » Сря Май 14, 2025 11:10 am

труда който си хвърлил до момента надхвърля стойността на нова такава вилка
Аватар
Alexi

Мнениеот ilhan » Сря Май 14, 2025 12:03 pm

Alexi написа:труда който си хвърлил до момента надхвърля стойността на нова такава вилка

Няма труд.
Тази вилка се сещам отвреме навреме (вчера).
Колелцето, което си планирах стана супер и много ме радва.
Другото с остатъците части още март сложих още един евтин Raidon с външни чашки и се подари също много радва собственичката си.
ilhan

Мнениеот motomarzel » Сря Май 14, 2025 1:07 pm

Може да пробваш да му теглиш един шев с електрожена на този crownrace - обикновенно това помага за избиване на вътрешни гривни на лагери, перполагам, че и за това може да помогне.
Аватар
motomarzel

Мнениеот Sprinter » Сря Май 14, 2025 1:28 pm

Във Велобууст ще го извадят със сигурност. И да не успеят само конуса, ще извадят цялата ос и ще набият нова :D Ама цената ще е колкото две такива вилки.
Иначе, както каза @ЕДИН ЗАВЕТ - пробвай с WD40, нагряване и тънко острие на нож да я подведеш първо от едната, после от другата страна.
Sprinter

Рейтинг: 1742

Мнениеот the_rookie » Чет Май 15, 2025 5:21 am

С ъглошлайф (желателно малък) с по-тънка шайба срязваш/шлайфаш внимателно от две срещуположи страни, като внимаваш да не стигнеш до вилката! Сглобката се отпуска и разглобява.
Аватар
the_rookie

Мнениеот ilhan » Съб Май 31, 2025 11:20 am

За протокола.

Поддаде след чукане с 3 килограма чук и съответното китайско чудо.
С доста поражения по алуминиевата част. Ще ги пилна и боядисам черен лак да докарам някакъв читав вид.

Не съм снимал, но долната част на стержена е видимо доста по удебелена (сравнено с няколко вилки с които съм се занимавал в миналото).

Изображение
Изображение
Изображение
ilhan

Назад към Веломеханик