Проблем със смяна на гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със смяна на гуми

Мнениеот ULF » Пет Яну 02, 2026 6:20 pm

Привет и за Много Години! Знаех си аз, че по празници не се работи ама шило в торба не стои.... Колелолото на жената го взех със самодейно напръскани капли и днес реших да разкарам оранжевото и да си ги направя пак черни... Ако искаш да развеселиш боговете, кажи им че имаш планове ;) Та накратко... гумите не помръднаха, докато не им се скъсаха теловете.... Каплите са оригиналните на Mondraker 27.5 40мм широчина вътрешно. Гумите бяха Michelin DH34 BikePark TL 2.40. Теловете така бяха стегнати до бордовете, че не помръдваха. След като строших всичките ПВЦ щангички които имах, извадих големите отвертки и чак тогава се накъсаха теловете и гумите благоволиха да излязат. То вярно, че съм аматьор ама 10ина гуми съм сменил последната година и такова чудо не е било. Каплите са тюблес реди, няма седи от боза, имаше си вътрешни.... Аз ли бъркам някъде в технологията или има някакъв чалъм за по-дебелите гуми? Мачкането с дърводелска стяга също не помогна-гумата просто се отпори от теловете. Леко съм ужасен как ще сложа и новите Vittoria DH 27.5x2.5 след боядисването, че и те са бая дебелички....
Unknown Life Form
ULF

Рейтинг: 1320

Re: Проблем със смяна на гуми

Мнениеот http » Нед Яну 04, 2026 9:05 am

Ако каплите са боядисвани с гумите на тях или са поставени гумите преди да изсъхне боята напълно, е възможно.
http

Рейтинг: 1285

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Нед Яну 04, 2026 9:19 am

"....Леко съм ужасен как ще сложа и новите Vittoria DH 27.5x2.5 след боядисването, че и те са бая дебелички..."

С фина шкурка отстраняваш боята от вътрешната страна на каплите , сапунена вода и здрави ръце :wavey: PS Купи си стоманени щангички ,,но не ги употребявай при поставяне ,когато има вътрешна гума.... Успех и щастлива Нова година !
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот martin.radev » Нед Яну 04, 2026 2:04 pm

Никога не използвай стоманенои щанги е моят съвет (извинявам се)
Чупил съм 3-4 пвц щанги, докато не си купих Pedro's
https://linsonmoto.bg/velo-instrument-z ... -pink-pair

Всички проблеми изчезват. Твърде вероятно е да си пробвал вече, но ако не си - гъба със сапунена вода и натрий хубаво бордовете както и самата капла отвътре.
Също така - сигурен ли си, че вътрешната гума е била с правилната големина? Да не е била 29ка?
Аватар
martin.radev

Рейтинг: 2000

Мнениеот ULF » Нед Яну 04, 2026 4:46 pm

@http гумите са сменяни преди месец в сервиз от предния собственик, а каплите са били боядисвани преди години и вътре няма следи от боя.

@ЕДИН ЗАВЕТ няма боя за прешкурване, ама усещам че сапунената вода ще е в промишлени количества ;)

@martin.radev всичко си е 27.5. Щангичките от линка ще ги заръчам утре, че моите си бяха някакви лидълски. Мисля да се въоръжа и с няколко метални мотоциклетни по 20ина см... за секи случай :beer:

В ютуб гледам, че такива "запекли" гуми ги мачкат с менгемета и стеги за да отлепят борда с теловете от ръба на шината. Един пич даже на вулканизатор я закара да я "смачкат" Проблема бил основно с тюблес шини в комбинация с телени гуми според коментарите.
Unknown Life Form
ULF

Рейтинг: 1320

Мнениеот martin.radev » Вто Яну 06, 2026 2:37 pm

Случва се понякога, инатлива гума да се падне - навремето носих една WTB Vigilante 2.5 27.5 на вулканизатор, човека се измъчи и отказа ;)
Накрая я сложих легнала на земята и с крака на дървен стол я изкарах от канала на шината (борда беше деформиран и не ставаше вече гума от това.
Аватар
martin.radev

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик