Избор на курбел за хибриден байк 1х11?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Избор на курбел за хибриден байк 1х11?

Мнениеот alexmitev » Сря Мар 25, 2026 9:54 pm

Здравейте,
от няколко години карам байка от снимката. Като го взех в началото, сменях средното движение, което е SRAM Power Spline и сега има луфт. Първо реших да го сменя със същото, но видях че общо взето това е остаряла технология и дори не мога вече да намеря такова. Искам да мина на Shimano Hollowtech II и имам средно движение XT за MTB. Рамката е широка 68мм, системата е 1х11, плочата отпред е 34Т овал.

Имам обаче няколко въпроса:
1. Шиманските курбели, които са MTB и са 1х11 с 96 BCD като FC-M5100 DEORE, са с Q-фактор към 180 мм., моят в момента е само 160мм. Четох, че тази по-разкрачена стойка май не е ефективна за шосейни колела, но тук стойката е доста по-изправена, ще окаже ли ефект реално? Въпреки, че не е шосейка, с колелото редовно минавам по 100км на ден, така че ефективността ми е важна.
2. Същите курбели имат chainline 52 mm, моят е само 42мм- явно ще трябва да слагам спейсъри между паяка и плочата, но 10мм ми се вижда прекалено много?
3. Курбелът е описан, че става за 68 / 73 мм средно движение. След като рамката е 68мм, вероятно ще трябва да сложа по 2.5мм спейсъри от двете страни, за да докарам ширина от 73мм за този курбел?
4. Има ли все пак шосеен курбел, който да е с по-малък chainline и Q-фактор, който да свърши работа?
5. При някои от шосейните курбели има direct mount на плочата, това важно ли е, или BCD е достатъчно добро?

IMG_20260322_163308.jpg
IMG_20260322_163308.jpg (308.32 KiB) Прегледано 114 пъти

Благодаря предварително!
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1378

Re: Избор на курбел за хибриден байк 1х11?

Мнениеот motomarzel » Чет Мар 26, 2026 2:08 pm

Според мен ще е най-добре да сложиш шосейни или гравел курбели. Compact-а е с BCD110мм и за него има плочи 34T. Средното ти е напълно съвместимо с тези курбели.
Аз определено се чувствам по-добре с курбели с по-тесен Q-фактор.

Тук е добре да се вземе предвид и разхода - курбелите с външни лагери са по-скъпи, а лагерите за тях са си консуматив, износват се доста бързо.
За такъв тип велосипед, аз бих предпочел средно на квадрат - по-евтин курбел и средното е по-дълговечно.
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Re: Избор на курбел за хибриден байк 1х11?

Мнениеот alexmitev » Чет Мар 26, 2026 4:10 pm

motomarzel написа:Тук е добре да се вземе предвид и разхода - курбелите с външни лагери са по-скъпи, а лагерите за тях са си консуматив, износват се доста бързо.
За такъв тип велосипед, аз бих предпочел средно на квадрат - по-евтин курбел и средното е по-дълговечно.

В случая средното SRAM PowerSpline е към 60лв, средно Shimano Deore XT e 40. Като първото кара към 2000 км градско, второто кара над 5 години тежка употреба на моунтин байка, мисля че е очевидно кое е по-здравото! Отделно, че това с външните лагери е сигурно към 3 пъти по-леко. Външните лагери нали точно затова са измислени, понеже са с по-големи сачми и са по-здрави :)
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1378

Назад към Веломеханик