Рамка (Фолио)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Рамка (Фолио)

Мнениеот DarkRider » Сря Авг 17, 2005 11:01 am

Здравейте,
прочетох темата за боядисване на рамката: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.p ... E%EB%E8%EE
и ми хареса варианта с фолио, но си нямам идея как мога да го направя.Може ли някой да обясни по-подробно как става.При тръбите предполагам, че няма да имам проблем.Интересува ме как става точно при по-труднодостъпните места?Не се ли набръчква фолиото и има ли някакви трикове?Ако някой може да сподели опит ще му бъда много благодарен.
Мерси предварително.

П.П. Какво фолио точно се използва?
DarkRider

Рейтинг: 1200

Мнениеот Morpher » Сря Авг 17, 2005 5:20 pm

Пропуснал съм май този метод, но мисля че трябва да бъде с найлоново. Него можеш да го "лепнеш" отгоре и то ще си остане там, обаче не съм сигурен, дали няма да проникне боя под него! Аз бих го направил с хартиено тиксо, защото съм боядисвал по този начин и стана идеално. Нямаше влязла боя и линията си беше почти идеална. На едно място имаше дефект на тиксото, който не бях забелязал и именно той беше единствения проблем. Всичко останало си беше супер!
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот unbekannt » Сря Авг 17, 2005 10:08 pm

DarkRider, зависи какво боядисване мислиш да приложиш.Ако смяташ да боядисваш прахово/най-добрия вариант/, откажи се от всякакъв вид тиксо!В камерата за печене при 200 градуса няма да остане нищо от него...ако ме разбираш.Най-добре питай пичовете, които ще ти боядисват рамката, с какво ще стане най добре.Ако боядисваш 'мокро' може да използваш тиксо.Макар че ако гледаш предаването за чопъри по Дискавъри, там боядисват компонента в 1 основен цвят прахово и после отгоре лепят тиксо и рисуват различни форми с "мокра" боя, върху вече изпечената прахова боя.Това е най-добрия вариант в твоя случай - както виждаш в другата тема и Бакини така правят.

ПС/оффтопик/:Днес си взех рамката от прахово - боядисана е перфектно!!!2 цвята(но тя е разглобяема - т.е. с шок) + безцветен лак за 26лв.!!!Утре ще постна снимки и адреса на фирмата - не че правя реклама, но просто хората си вършат работата добре!
unbekannt

Мнениеот TOYAGA » Сря Авг 17, 2005 10:53 pm

Човекът пита как да си ОБЛЕПИ рамката (с PVC-фолио), а не как да я боядиса...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот unbekannt » Сря Авг 17, 2005 11:06 pm

Ами аз му казах - да попита бояджията, който най-добре си разбира от работата...
unbekannt

Мнениеот TOYAGA » Сря Авг 17, 2005 11:14 pm

Човекът пита как да си ОБЛЕПИ рамката (с PVC-фолио), [size=200]ВМЕСТО[/size] да я боядисва...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот unbekannt » Сря Авг 17, 2005 11:47 pm

ОК, не съм разбрал правилно, а и се подведох по поста на Morpher!Извинявам се за грешката!Ааааа и пак пребоядисването си остава най-добрия вариант!Но щом си решил с фолио, обърни се към milent - той вече има опит в областта.
unbekannt

Мнениеот DarkRider » Чет Авг 18, 2005 10:51 am

@unbekannt
знам,че пребоядисването си е най-добрия вариант, но просто няма да мога да го направя сам, пък и не ми се занимава да разглобявам всичко.Фолиото го избрах точно заради това,че няма да ми налага да разглобявам байка на чаркове.Никой друг ли не е опитвал с фолио?Нямате ли инфо?
DarkRider

Мнениеот Morpher » Чет Авг 18, 2005 1:32 pm

Много се извинявам за объркването!:angel:
Аз помислих, че става дума за боядисване, чрез облепяне на повърхнопстите, които не искаме да боядисаме :)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот vlassadar » Пет Авг 19, 2005 1:42 pm

Po moe skromno mnenie "boiadisvaneto" s folio moje da e mnogo dobyr ili mnogo nepodhodiasht nachin za boiadisvane. predi veche 3 godini si oblepih shoseinia begach s takova folio, triabva ti ot po-tynkia vid folio, koito se lepi varhu shkafove i t.n. Pochti niama otlepvania, dori na yglite. napravih malka greshka kato si vzeh takova s sharen cviat, izglejda e nanasian dopulnitelno. Naj dobre si vzemi ednocvetno, taka daje ako se poiztrie niakade izobshto niama da lichi!

Ako shte go udriash ili draskash - varianta e samo vremenen. ne bih go napravil s planinskia si baik.

Za samata tehnologia na oblepvane - folioto ne e chak tolkova lepkavo, oshte po-malko razteglivo ili gavkavo, zatova izpolzvaj zapalka ili svesht za da minavash vsichki mestenca koito triabva da ogynesh i dori po kraia na vsichki rybcheta. taka se zalepva perfectno, a pri eventualno otlepvane - prosto go nagrei vnimatelno pak!
Triabva i da vnimavash da ne ostaviash vazduh. ako vse pak ne mojesh da se varnesh, s edna igla i posle s zapalkata opraviash neshtata.

i posledno - parvo opravi detailite i po-drebnite chasti, a nakraia - golemite trybi, za da stane prilicno

ima i snimki na koleloto, ne mu lichi che e s folio (najivo govorim, na snimkite nishto ne lichi hahaha). Ne moga da kacha neshto snimki, eto link: http://www.daisytechbg.com/~vkrivtsov/M ... 20put.html

Ako imash vaprosi, pis
Аватар
vlassadar

Рейтинг: 2000

Мнениеот 4getcredo » Пет Авг 19, 2005 2:26 pm

[quote="vlassadar"]

Ne moga da kacha neshto snimki, eto link: http://www.daisytechbg.com/~vkrivtsov/M ... 20put.html

[/quote]

:offtopic: Снимките са чудесни (прости ми любопитството)!:angel2:
:magnify:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот DarkRider » Пет Авг 19, 2005 2:32 pm

@vlassadar
мерси за отговора. Въпроса ми се отнасяше точно за ъглите.Все още не ми е много ясно как става.Трябва да го нагрявам ли? И как по-точно? Нещо не мога да си го представя.
Иначе съм се спрял на едноцветно фолио - половината жълто половината черно.
DarkRider

Мнениеот Rotting » Пет Авг 19, 2005 9:34 pm

Това с фолиото е супер вариант! То са ъгли, то са заварки, то са ушенца за брони и спирачки, абе нямам думи.

Мда, мехурчетата най-добре да ги дупнеш с игличка и да загладиш - предполагам ще стане номера. Иначе за загряването, ако не успееш със запалка или свещ, провай със спиртна лампа. Ако и така не стане - направо действай с горелката - от ония дето се пърлат прасета с тях...

Иначе, ако се откажеш от варианта с фолиото, давай с ТАПЕТ. Като го намажеш с тапетно лепило и той умеква чудесно. Така няма да имаш проблеми с трудно достъпните места - хваща се насякъде!

И моля те, сподели накрая резултата за да се посмеем задружно!
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот Rotting » Пет Авг 19, 2005 9:44 pm

Не ми стана ясно обаче толкова ли е трудно да се разглоби колелото. Засичал съм по часовник - отнема около 15 минути - да свалиш седалка, предно и задно колело, дерайльори, ухо за задния дерайльор, комадни и спирачки, брони и жила, кормило и лапа. След 15-тата минута трябва внимателно да си избиеш чашките с летвичка и чукче и рамката ти е вече ГОЛА, само със средна касета! От тук натаък сам решаваш по какъв начин ще си я боядисаш.
Успех!
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот milent » Пон Авг 22, 2005 6:53 am

[img]http://mail.dir.bg/~milent/img.jpg[/img]
Облепяш + загряване със сешоар ,ако се получат някакви мехури то след като ги нагрееш изчезват ,облепянето започва точно след заварката до там е пръснато и "веравайте ми" за да видиш прехода доста трябва да се пулиш.Смятам ,че за по голям успех и фолиото трябва да е хубаво ,аз взех най-скъпото черно от Office1.Надписа Bianchi е изрязан от предните лепинки Bachini ,ако сте забелязали колела боядисани в един или два цвята без никакви лепенки изглеждат доста посни.
milent

Назад към Веломеханик