Q: може ли ос на гайки да се замени с ос QR

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Q: може ли ос на гайки да се замени с ос QR

Мнениеот Presidenta » Съб Сеп 17, 2005 9:37 pm

може ли ос на гайки да се замени с ос QR - имам Лидер РЕДНЕК с обикновени оси, завършващи на гайки 15-ки, и ми се ще да имам оси QR отпред и отзад?
Presidenta

Рейтинг: 1200

Мнениеот Sp0nG » Съб Сеп 17, 2005 10:12 pm

Предполагам, че дроп-аутите (разстоянето между ушите, дето хващат оста) са ти със стандартните размери -> отпред 100мм, отзад 130мм, 10мм диаметър на самата ос. Ако са такива (а не вярвам на такова колело да са други) няма да има проблем. Но трябва да си купиш съответните кухи оси и QR-и. Само местиш после конусите от едната на другата ос и готово:D Тамън ще използваш случая, че си ги разглобил главините, за да им направиш профилактика
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот bikerider » Нед Сеп 18, 2005 8:44 am

[quote="Sp0nG"]

Предполагам, че дроп-аутите (разстоянето между ушите, дето хващат оста) са ти със стандартните размери -> отпред 100мм, отзад [b]130мм[/b]
[/quote]

135мм ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sp0nG » Нед Сеп 18, 2005 10:09 am

Упс, да де:I:B):
Аватар
Sp0nG

Мнениеот Windstream » Нед Сеп 18, 2005 10:18 am

Номера с конусите и гайките може и да не стане, аз досега само една плътна ос съм видял дето да е точно 10мм (повечето са 9.5), и тя си е оригинална шиманска. Формата на ушите също е от значение.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот Sp0nG » Нед Сеп 18, 2005 12:48 pm

[quote="Windstream"]

Номера с конусите и гайките може и да не стане, аз досега само една плътна ос съм видял дето да е точно 10мм (повечето са 9.5), и тя си е оригинална шиманска. Формата на ушите също е от значение.
[/quote]
Това навярно е така, щом казваш и е добре все пак да се знае. Но след като се замислих сега, то май осите, дето се продават отделно са си заедно с конусите, или поне плътните са с конуси и гайки, за тях съм сигурен. Кухи оси не съм купувал отделно затова не съм сигурен, само дано и на двата вида конусите са съвместими, че да не трябва и лагерите да се сменят. Като се замисля пак се сещам, че и на всичките ми задни главини досега съчмите са били един размер, независимо от вида ос. Отпред обаче съчмите са по-малки и са 10 на брой ако не се лъжа при кухите оси. Дано там не се получи разминаване.
Аватар
Sp0nG

Мнениеот KiZZo » Нед Сеп 18, 2005 2:50 pm

А рамката алуминиева ли е ? И мислена ли е за QR? Щото на някои стоманени дропаутите са много тънки и просто няма как оста да не стърчи ...
KiZZo

Мнениеот Windstream » Пон Сеп 19, 2005 6:59 am

@SpOnG
Ми да, би трябвало да си вървят с конусите и всичко останало, ама някой се продават "голи".

@KiZZo
Има начин - две алуминиеви шайби, по една от всяка страна :)
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот bio » Чет Сеп 29, 2005 7:26 am

така искам да се извиня, че не съм много в час с терминологията, и да кажа предварително, че не искам да обидя никой.
Presidenta значи има голяма вероятност задната ос да ти е 130 mm, повечето кухи оси са за 135 mm. Следователно първото, което ще ти се наложи да направиш е да я тръкнеш леко на шмиргела. Второто, което ще ти се случи както казва преди мен Windstream, вероятността старите ти конуси и контрагайки да станат на новата ти ос клони към 0. Следователно ще ти се наложи да използваш тези от кухата ос, а те ще се различават от старите ти. Следователно ще трябва да си правиш нови втулки, за да запазиш геометрията на задното колело. (същият проблем ще имаш и отпред, но в много по-малък мащаб).
Всичко това ти го казвам като човек, извършил подобна шмекерия, но тогава имах под ръка и стругар и всякакъв инструмент. Не знам каква е причината поради, която си решил да сменяш осите, но ще ти дам един съвет, едва ли има главина, която да си заслужава подобен упгрейд и то на Leader. Една нова главина Формула с ос 130 mm и венци на резба струва 6-9 лева, а аз съм карал и с такава и мога да ти кажа, че върши работа. За мен лично това е най-доброто решение, е лошото е че ще трябва да наплиташ наново каплата .. но ..
с две думи: Нещата не са plug&play. Успех !!!

виж и това може да ти е от полза [url]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=563[/url]
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик