Дължина на верига (за кой ли път)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дължина на верига (за кой ли път)

Мнениеот roadstar » Съб Мар 18, 2006 12:41 pm

Прерових ЧЗВ,но не можах да си отговоря,та ща,не ща-ето ме и тук.
Въпросът е следния-ясно ми е ,че при нормална дължина на верига,осите колелцата на дерайльора трябва да са ТОЧНО едно над друго при предавка най-голям-най-малък.А има ли значение дали през същата мислена вертикална ос,трябва да минава и оста на главината?
При моя случай не минава,а иначе осите на колелцата са си ТОЧНО едно над друго.
Колко процента трябва да "захапва" веригата от задното зъбно колело?
Друго,което ми идва на ум е,че пружината на дераильора е изминала житейски си път,но дали е така ( как да разбера?)
Надявам се да се включите в темата,за да се ограмотя и аз,а и ако възникнат още въпроси-да нямате нищо против...
roadstar

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ozzie » Нед Мар 19, 2006 10:58 am

Изтегли си [url=http://www.velomania-bg.com/ShimanoDealerManial.pdf]този[/url] наръчник. Информативно- 2,4MB е.;):agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот roadstar » Нед Мар 19, 2006 5:23 pm

Това го имам,но не е ясно дали вертикалната ос,включваща 2-те колелца,трябва да включва и главината...?И какъв е ефекта,ако не я включва?
В моя случай веригата "захапва" повече от 1/3 от зъбния венец ( например от 15 има фул-контакт със 7),като резултата е доста "зорно" каране,дори на по-леки обороти.
Въпросът,който искам да си изясня-ако горното колелце ръчно го докарам под оста на главината(и веригата захапва вече по-малко зъбчета),долното отива доста напред и логически веригата идва къса,но дали ако удължа веригата ще има някакъв ефект?Пак подчертавам,че в момента 2-те колелца са точно едно над друго по мислената вертикална ос.
roadstar

Мнениеот Ozzie » Нед Мар 19, 2006 7:07 pm

'ми това е втория вариант по който си мериш (правиш) нужната дължина на веригата- опъваш я м/у най- големия венец отпред и най- големия отзад, добавяш още 2 звена и си готов. И двата метода са еднакво валидни. Мързи ме (и мен) да се разровя серизоно във ЧЗВ-то или със Search-а, за да ти намеря поне още 2-3 теми по въпроса ти.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот roadstar » Нед Мар 19, 2006 7:29 pm

ЧЗВ съм ги изял с кориците,това е и причината да се регна и да си пусна топика...стига с този мързел( след 70-80 години ще си отмързелуваме),ще чакам да с епоразровиш,кокато имаш време
roadstar

Мнениеот Ozzie » Нед Мар 19, 2006 8:12 pm

След 2 минути (няма и толкова) борба със [url=http://www.mtb-bg.com/forum/search.asp]Search[/url]-а:
[url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=11055]Малко матр'ял[/url] за размисъл... При това пресен- пресен- от 9.01 тг.:agree:
P.S. Сега ако се заровя и във <s>wt</s>FAQ ЕДГЗ колко може да се намери писано.
:offtopic:Пускането (писането) на този пост ми отне много повече от двете минути в търсачката.
[i]Edit:[/i]
[i][size=67]10-12 минути по- късно[/size][/i]
А пък [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=711]туй[/url] излезе от ЧЗВ-то...
Аватар
Ozzie

Мнениеот Admin » Пон Мар 20, 2006 11:36 am

roadstar, оста на главината май няма отношение в случая. Що се отнася до това колко трябва да захапва веригата, честно казано не знам, нито пък ми се е налагало да знам досега. Ти как смяташ да докараш колелцата под оста на главината?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Пон Мар 20, 2006 12:05 pm

С чук!
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Пон Мар 20, 2006 6:04 pm

[quote="roadstar"]
А има ли значение дали през същата мислена вертикална ос,трябва да минава и оста на главината?
[/quote]

Има.

[quote="roadstar"]
При моя случай не минава,а иначе осите на колелцата са си ТОЧНО едно над друго.
[/quote]

Така трябва да е.

[quote="roadstar"]
Колко процента трябва да "захапва" веригата от задното зъбно колело?
[/quote]

Не гледай колко зацепва, а какво е разстоянието между горното колелце и венците - това го пише в ЧЗВ и ръководството на дерайльора. Нагласява се чрез b-tension болта така, че дерайльора да включва на най-големия венец без горното колелце да стърже и това е (като приемаме че си нагласил веригата предварително).

Оттам нататък, ако веригата ти е хлабава би могло да се скъси с 2-4 звена, но най-добре е да се оправи пружината на дерайльора или да се смени целия.

Edit: а ако ти омръзне и държиш да са на една линия - действай според инструкциите в предния пост :D:lol:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот roadstar » Пон Мар 20, 2006 7:42 pm

[quote="Admin"]

roadstar, оста на главината май няма отношение в случая. Що се отнася до това колко трябва да захапва веригата, честно казано не знам, нито пък ми се е налагало да знам досега. Ти как смяташ да докараш колелцата под оста на главината?
[/quote]

Направи ми впечетление,че като махна веригата,горното колелце отива зад вертикалната линия спусната от оста на главината,та се замислих,дали при сложена верига не би трябвало да играе роля положението на оста на главината..
Щом няма отношение смятам да си оставя където са си..:)
roadstar

Мнениеот roadstar » Пон Мар 20, 2006 7:44 pm

[quote="TOYAGA"]

С чук!
[/quote]

четох в някоя от темите,че новобранците трябва да си подготвят гърбините за тоягата...:):spin:
roadstar

Мнениеот kotka12 » Пон Мар 20, 2006 7:56 pm

[quote="roadstar"]
четох в някоя от темите,че новобранците трябва да си подготвят гърбините за тоягата...:):spin:
[/quote]

и не само новобранците:baby:
:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот velco » Пон Мар 20, 2006 9:37 pm

[quote="roadstar"]

[quote="TOYAGA"]

С чук!
[/quote]

[/quote]

Добре се ориентираш ... макар че туй време не е като едно време ... :rofl:
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Назад към Веломеханик