Вътрешна гума.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вътрешна гума.

Мнениеот iiccoo » Пон Яну 29, 2007 10:57 am

Не знам дали темата е за този раздел, но моля да ме извините ако греша. Въпроса ми е следния. Още преди две години спуках вътрешна гума и махнах тази с малкия вентил и сложих от тези, с автомобилния. Карах с нея 1 седмица, но трябваше да я помпам всеки ден :( за разлика от предната гума, която е с малък вентил. Отидох и си купих нова вътрешна. Сложих я, но общо взето пак спадаше по-бързо от предната, но все пак я помпан на една седмица по веднъж. От две седмици обае я помпам през 2-3 дни и ми писна вече. Строши ми се мъркуча и е много неприятно. Ако спадне супер много трябва да го бутам до близката бензиностанция сега преди да изляза да карам :( Та въпроса ми е колко често помпате гумите и от какво може да се е получило това да изпуска за 2 дни :( Не мисля, че е спукана, защото би трябвало доста по-интензивно да спада, а так ани е спукана, ни е здрава :(
Аватар
iiccoo

Рейтинг: 1200

Мнениеот Yavkata » Пон Яну 29, 2007 11:09 am

Я си разгледай внимателно вътрешната повърхност на външната гума. Дали не стърчи някакво миниатурно трънче или телче. Все пак най- изпитания метод е да я напомпаш хубаво и да я топнеш в легена. То ще си покаже къде е проблема.
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот iiccoo » Пон Яну 29, 2007 11:28 am

Мразя да свалям гуми и за това още не съм я отварял. Аз ако я отворя направо ще я сменя с нова, но още ме мързи :( Пък и трябва да си купя от онези пластмасови щанги, защото действам все с метални предмети и не е много полезно. Иначе имам две резервни вътрешни и може тях да прегледам ако не са спукани може направо да я сменя ама сега без мъркуч няма как да ги напомпам :(
Аватар
iiccoo

Мнениеот Nazgull » Пон Яну 29, 2007 11:34 am

имаш нещо на шината или външната гума, което ти пука вътрешната. Хубаво прегледай всичко и каквото трябва махни(трънче, камъче,..) или запили някъде шината ако подбита и станала остра или нещо подобно
дойчен комунистен мит трабантен

Последната промяна е направена от Nazgull на 29 Апр 2007 12:39; мнението е било променяно общо 17928 пъти
Аватар
Nazgull

Рейтинг: 1700

Мнениеот bikerider » Пон Яну 29, 2007 11:47 am

@iiccoo: сети ли се да провериш дали игличката е затегната добре?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот iiccoo » Пон Яну 29, 2007 11:48 am

Искате да кажете, че е спукана ли :( Ами не е от гумата, защото преди три седмици размених външните гуми, а по интензивното спадане отзад се появи след това, а на предната нищо й няма. Явно ще трябва да махам пак :( Много ми е тегаво. Ще се разровя в ЧЗВ за да видя има ли някакви трикове за сваляне.

Ааа не знам как се затяга игличката на голям вентил :dunno: Не знам какво му е устройството. Самата игличка ли се върти или как става :confused:
Последна промяна iiccoo на Пон Яну 29, 2007 11:51 am, променена общо 1 път
Аватар
iiccoo

Мнениеот i love bikes » Пон Яну 29, 2007 11:50 am

аз имах такъв проблем с шината,където са тези отвори от вътрешната страна за спиците,но не се получи със пила и за това сложих хартиено тиксо и сега няма проблем......само дето при мен не ми испускаше малко по малко а както си седеше подпряно колелото спадна за няколко секунди :D .....
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот Admin » Пон Яну 29, 2007 12:00 pm

iiccoo написа:Мразя да свалям гуми и за това още не съм я отварял.

Препоръчвам ти в максимално кратки срокове да промениш коренно чувствта си към свалянето на гуми, ако смяташ да караш редовно планински велосипед (па и какъвто и да е друг) ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот iiccoo » Пон Яну 29, 2007 12:04 pm

Admin написа:Препоръчвам ти в максимално кратки срокове да промениш коренно чувствта си към свалянето на гуми, ако смяташ да караш редовно планински велосипед (па и какъвто и да е друг) ;)

Ако намеря някакъв по-човешки начин за сваляне обащавам да ги променя :) Или пък трябва да заякна малко повече :D
Аватар
iiccoo

Мнениеот klmn » Пон Яну 29, 2007 12:09 pm

Какъв ти е бандажа?Преди време имах един скапан пластмасов,който "ядеше" вътрешните,естествено провери и за трънчета/стъкла и др. по външната.

едит:Какви са ти гумите?За сваляне използвам стара четка за зъби,колкото да "закачи",след това излизат и влизат :D на ръка.Говоря за Maxxis Highroller /Larsen през лятото.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bikerider » Пон Яну 29, 2007 12:53 pm

@iiccoo: Аз бих те посъветвал да послушаш написаното дотук - огледай си внимателно външната гума, вътрешната, каплата, бандажа и прочие за всякакви ръбчета, боклуци и прочие. Ако не помогне, виж игличката на вентила и нейното уплътнение. Игличката се стяга с разцепена отверка или нещо подобно - аз лично ползвам капачка за вентил от Жигула, тя си има такова нещо.

А ако те мързи да сваляш гуми купи си боза, която се сипва вътре в гумата (през вентила) и предотвратява издишането. Варианти много за такива бози, писано е нееднократно. Можеш да потърсиш чрез търсачката за "боза".
Аватар
bikerider

Мнениеот iiccoo » Пон Яну 29, 2007 1:02 pm

Мерси :) Довечера ще я свалям пак явно и ще огледам. После ще пиша ако констатирам някакви нередности.

Абе прочетох в ЧЗВ, но всички теми за спукани гуми не наподобяват моя проблем. Там се пука гумата и хоп. Точно за това съм озадачен. Мисля, че е от вентила, защото ако беше спукана нямаше да мога да карам 1-2 дни и да спадне наполовина вместо докрай цялата. Първо ще видя метода със завинтването на игличката и ако не стане ще я отворя.
Аватар
iiccoo

Мнениеот Admin » Пон Яну 29, 2007 3:55 pm

Според мен пък става дума точно за трънче - когато въпросното се е забило във външната ивътрешната гума, нормално е да спада бавно, понякога дори и цяла седмица й трябва в такива случаи.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Brave » Пон Яну 29, 2007 4:33 pm

Добър начин да се подсигуриш срещу останали остри предмети е да прокараш бавно ръка по вътрешната повърхност на външната гума - много пъти трънчето е толкова дребно и незабележимо, че няма как да бъде открито визуално. А пръстите ти ще го усетят ако е заплаха за гумата. Разбира се, може да става дума за изпускащ винтил.
Brave

Мнениеот bikerider » Пон Яну 29, 2007 8:13 pm

Мисля, че Admin е прав - вероятността да е трънче е доста по-голяма от незатегната игличка...
Аватар
bikerider

Мнениеот iiccoo » Сря Яну 31, 2007 12:09 am

Купих си днес маркуче за помпата и от онези лостчета за монтаж и демонтаж на гуми. Странно, но нямаше вътрешни гуми във веломанията :bigeyes: :dunno: Имало само с френски вентил.
Свалих гумата, прегледах цялата шина отвътре, но нямаше нищо нередно. Прегледах вътрешната на силна светлина, прокарах о пръст няколко пъти, но нямаше нищо нередно. Надух вътрешната и я врътнах два пъти през лиген с вода и н еизлезе нито едно балонче. Единственото, което видях, че на вентила там където е облепен с гума има малка резка. В ЧЗВ четох за подобен проблем, но не знам дали е от това. Завитнил съм и игличката колкото успях и напомпах гумата. За жалост не купих нова иначе направо щях да сменя тази. Сега остава да почакам, за да видя ще спада ли пак или е било от вентила.
Аватар
iiccoo

Мнениеот screamBoy » Сря Яну 31, 2007 1:25 am

от малка резка по-скоро не, все пак може да го намажеш с някво лепило
на моите понеже ги карам меки и се размества вътрешната се изяжда половината гума от тази дето е върху вентила преди да почне да спада
може и в игличката на вентила да е влязъл боклук ... тя се развива и изпада от вентила спокойно, опитай - махаш, продухваш с уста или с помпа, пак слагаш - за целта не е нужно да демонтираш колелото, само развиваш иглата от вентила, е и после помпаш от 0 де

***а за нормално - веднъж на 2 месеца установявам че е спаднала до степен да трябва да бутна няколко помпи
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот iiccoo » Сря Яну 31, 2007 7:57 am

screamBoy написа:
***а за нормално - веднъж на 2 месеца установявам че е спаднала до степен да трябва да бутна няколко помпи

Уоууу май трябва да се замисля над това. Добре, а по-скъпите гуми гарантират ли ми тази издръжливост или просто са по-здрави на спукване. Тоест вентилите им по-добри ли са? И всъщност коя вътрешна се смята за добра. Е не чак добра, защото до колкото ви познавам ще ми предложите гума за 50 лв ама някаква среден клас :)
Аватар
iiccoo

Мнениеот Nazgull » Сря Яну 31, 2007 9:03 am

Nokian са за мен най-добрите вътрешни на нашия пазар. Дебели и леки. Но не си взимай с френски винтил, защото една такава на първото каране на Витоша я разпорих точно на винтила- непоправимо
дойчен комунистен мит трабантен

Последната промяна е направена от Nazgull на 29 Апр 2007 12:39; мнението е било променяно общо 17928 пъти
Аватар
Nazgull

Рейтинг: 1700

Мнениеот biker-kj » Сря Яну 31, 2007 9:30 am

Аз от как си взех колелото(вече 2 месеца)не сам бутнал и една помпа !!А иначе съм с гуми(и външни и бътрешни)MAXXIS и сам много доволен до сега е нямало нито едно пукане а цената им е 8.90лв!!

ПС.С предишните ми някви кучешки ДРАГ помпех на 2 седмици най-много месец!!
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот Black cat » Сря Яну 31, 2007 11:26 am

Имах същият проблем със задната гума :) бях карал в иглостна гора и доста набивах задната спирачка и на следващият ден мека гумата. Като я свалих с ръка опипах външната гума и видях едно трънче едва се подаващо от гумата извадих го и проблема се реши :agree:
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот iiccoo » Нед Фев 04, 2007 8:40 am

Вече 5 дни, а гумата осезаемо не е спаднала. Май се е оправила. Изглежда, че всичко е идвало от игличката, защото след като я затегнах всичко си е ОК.
Аватар
iiccoo

Назад към Веломеханик