въпрос за един шок

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот Admin » Пон Яну 07, 2008 8:35 pm

@bikerider
Моите уважения, но аз не си спомням някой някога в този форум да е предлагал посочения от теб метод за измерване чрез височината на средното движение. Ако случайно половинчасовото ми търсене не е дало резултат, който съществува, ще поднеса извиненията си. Аз лично не съм го срещал и в други източници на информация - навсякъде съм срещал метода с мерене на sag-а при задния амортисьор, особено за въздушни шокове, където това е особено лесно. Разбира се, без да забравяме нито за миг, че става дума само за отправна точка.
Пиша това не за да оспорвам метода ти. Напротив, чудесно е, че си измислил (или пък споделяш прочетен отдругаде) този допълнителен вариант.
Но наистина останах изненадан, че outfaced бе толкова силно разкритикуван задето е споделил (и то под формата на филм, дори не се е опитвал да се прави на "про", а само да сподели нещо полезно) метода, който се препоръчва и използва широко и повсеместно, поне доколкото съм забелязал аз. Ако има грешка в написаното от него, тя по-скоро е в конкретните стойности (процентите), които са малко по-високи в неговия пример. Но доколкото забелязвам само малка част от критиките бяха в тази насока. :dunno:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Яну 07, 2008 9:21 pm

@Admin: Отлично си спомням, че съм споменавал този метод за мерене на саг при задницата. Метода не съм го прочел никъде, понеже общоприетия от индустрията метод за мерене е именно при шока, а той както вече казах си има недостатъците. Лесно е да се стигне до този метод, ако човек си представи какво става когато колелото е на земята, а задната ос се движи нагоре. Иска се малко нестандартна мисъл и нищо повече.

А за това, че не си могъл да намериш метода със средното в базата има две възможни обяснения:
1. Вече съм сенилен и паметта ми изневерява.
2. Търсачката не става за нищо.

Що се отнася до outfaced, критиките ми към него бяха напълно основателни, защото умишлено или не изнесе невярна информация от авторитетна позиция "вижте как го правят хората".
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот outfaced » Пон Яну 07, 2008 9:36 pm

еми хората верно така го правят де ... :dunno: ... ама аз го отнесъх :D

що се отнася до мен, аз не го правя нито така нито иначе :)
меря криво ляво за отправна точка, като на филма и после ще си настройвам на терен докато ми хареса (когато най сетне се сдобия с помпа ... )

и само за протокола ... клипчето е сглобен от откъси от DVDто "BIKE FUNDAMENTALS"
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пон Яну 07, 2008 9:41 pm

outfaced написа:клипчето е сглобен от откъси от DVDто "BIKE FUNDAMENTALS"

Ае стига бе!!! Верно ли?
Колко ли съм тъп и нахален да мисля, че има по-добър метод от тоя в THE DVD-то... :blush::bowdown:

Поздрав специално за теб с добре известната мисъл на Кърт Вонегът. Точно коя е ти оставям за домашно.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Яну 07, 2008 9:52 pm

@bikerider

понеже общоприетия от индустрията метод за мерене е именно при шока

Outfaced ли е виновен за това положение? Може би въпреки недостатъците има причини този метод да е общоприет от индустрията?
Както казах, не оспорвам твоя начин. Чудесно е, че си се сетил. Но защо задължително да отричаме общоприетото и още по-важно, защо да хокаме някой, който съвсем нормално се е позовал именно на общоприетото? Сигурен съм че ме разбираш и затова не мога да разбера защо се държиш така, сякаш outfaced е казал нещо супер-грешно и вредно. Аз не виждам да го е направил. :dunno:

А относно това дали си го споделял друг път не знам :) Аз сега го прочетох за първи път. Ако си го писал друг път, пропуснал съм го. Но това едва ли изобщо е важно в случая ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пон Яну 07, 2008 10:02 pm

Outfaced ли е виновен за това положение?

Ъмм защо изведнъж се заговори за вина?

Може би въпреки недостатъците има причини този метод да е общоприет от индустрията?

Да има - така се мери при вилката, ерго така трябва да се мери и при шока. По-горе го казах - метода е измислен от производителите на амортисьори, които поради простия факт, че не могат и не искат да обхванат целия пазар на рамки дават универсална формула в рамките на собствения си продукт. Което изобщо не значи, че формулата е достатъчно точна и отчита всички специфики в произволно сглобено колело.
Както сам знаеш, индустрията съществува за да прави пари и в тоя ред на мисли е закономерно всеки да дава някаква формула колкото да върши някаква работа и дотам. Това са причините - че няма (и не може да има) общоприети стандарти за рамки, съответно интегралния подход е невъзможен.
И тъй като моята цел в рамките на този форум не е да правя пари, а да се старая да допринеса с каквото мога този спорт да върви напред у нас, и понеже твърдо не вярвам в Светила, защото винаги може да се измисли нещо по-точно и добро (особено от общоприетото!!!), и понеже твърдо вярвам, че средния американец е два пъти по-тъп от средния българин, затова и го правя. Копирането с поклон доземи едва ли е начин да се върви напред, по-скоро е обратното.

И понеже няма безгрешни хора - една корекция на поста ми с метода. Средното се движи надолу и напред, а не назад.

Но защо задължително да отричаме общоприетото

Никой не го отрича - всеки е свободен да си мери саг-а както намери за добре.

и още по-важно, защо да хокаме някой, който съвсем нормално се е позовал именно на общоприетото?

Сигурен ли си, че вникваш в критиката ми към outfaced?

Сигурен съм че ме разбираш и затова не мога да разбера защо се държиш така, сякаш outfaced е казал нещо супер-грешно и вредно.

Вредно - не. Грешно - определено. Нека те попитам - ти с какъв саг караш AM/FR? Колко процента? Това какво съотношение дава между обиране на изпъкнали и вдлъбнати препятствия по протежение на хода на задната ос на твоето колело?

Аз сега го прочетох за първи път. Ако си го писал друг път, пропуснал съм го. Но това едва ли изобщо е важно в случая ;)

Именно. Затова и се учудих, че засягаш този аспект ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пон Яну 07, 2008 10:23 pm

Отзад напред:
Засегнах този аспект, защото ти беше споменал, как едва ли не това е нещо, което е дъвкано стотици пъти, а то не е (за метода чрез височината на средното движение говоря). :)
В момента каквото карам, го карам със sag 0%, защото няма как да е повече ;) През лятото АМ-а го карах предимно със sag 25-30% измерен при шока по общоприетия метод и не съм имал проблеми. Не ме разбирай погрешно - нито възхвалявам единия метод, нито отричам другия - за мен лично няма значение кой ще ползвам, тъй като ми е ясно, че това е само отправна точка или, както ти каза, нещо, което работи в достатъчно широк кръг случаи, но не задължително във всички и за всеки.
Явно не съм вникнал в критиката ти към outfaced, за което съжалявам. Оставяйки настрана грешката с процентите (която явно той самия е прочел отнякъде, ако примемем, че 35-40% е грешно) и говорейки за самия метод, аз видях следното - outfaced пуска линк, в който е обяснен общоприетия метод, а ти го критикуваш него самия за това, че този метод според теб не е достатъчно добър. От думите ти разбирам, че може би не си целял точно това, но аз мога да кажа само как ми се е сторило на мен. Просто outfaced отнесе бая иронични отговори само защото е дал линк към общоприетото. :peace:
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Пон Яну 07, 2008 10:41 pm

както и да е ... не съм от връзващите се
сбърках в началото с 40-те% ... иначе останалото е както каза админа, общоприето

пък и щом нещо върши работа на някой, значи върши работа ... какво значи грешно или вярно, просто обсъждаме различни подходи.
Незнам защо остана с впечатление, че защитавам ДВДто и оспорвам твоето. В края на краищата и двете вършат работа. Аз не бих бил толкова краен да кажа кое е универсалното и единственно вярното.

и верно имам малко навик да споря и да провокирам ... това ми е даже донякъде работата ;) ...
Но в спора верно може да се роди истината, ако се спори добре :agree:

айде стига, че вече много се отнесахме ...
мисля по същината на темата се каза достатъчно
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пон Яну 07, 2008 10:58 pm

@Admin: Уф много се отнесохме, но понеже мисля, че дължа едно обяснение, ето го. Първо последователността на събитията както аз ги видях:
1. outfaced изнася невярни проценти.
2. Аз го занасям.
3. Той изнася fundamentals като доказателство, че не греши. Това ме ядоса, а именно, че не си направи труда да провери дали говори верни неща, а веднага прибегна до Светилата за да ми докаже колко е прав. Да си беше дал труда да поспори с мен, щях да се държа по съвсем друг начин. Жалко че темата се разви така. Всъщност може би пък е по-добре, че се разви така, защото казах това което мисля за индустрията и "общоприетите" методи за мерене на саг на задницата, взети по инерция от едни времена, когато меките задници бяха утопия.

Що се отнася до дъвченето, имах предвид процентите по общоприетият метод - това е което е дъвкано многократно и би трябвало всеки с претенции за някаква грамотност в областта да го знае. Още повече, че тия числа не са измислени в mtb-bg.

Admin написа:ако примемем, че 35-40% е грешно

А нима не е, след като 40% sag на колелото е саг за агресивен DH?

Admin написа:Просто outfaced отнесе бая иронични отговори само защото е дал линк към общоприетото. :peace:

outfaced изнесе бая иронични отговори, защото вместо да помисли прибегна до репутацията на Fundamentals като аргумент за правотата си. Все едно нищо по-добро не може да се измисли и който спори с Fundamentals значи е някакъв тъпанар. Ако се чудиш на отношението ми - отношението ми е принципно към хора без критична мисъл, които сочат към поредната комерсиална звезда и казват - това ни е лимита. Нищо лично към outfaced, Harka му го каза и не смятам да го повтарям.

@outfaced: :peace:

Edit: що се отнася до индустрията и "общоприетото" - общоизвестен факт е колко инженери има в редица световно известни фирми... толкова по въпроса за Светилата.
Аватар
bikerider

Мнениеот imbecile » Вто Яну 08, 2008 12:08 am

Едно не може да се отрече - на bikerider рейтинга му е бая колеблив днес ;)
Включвам се по въпроса за наличността на предоставената информация от bikerider във форума. След като Admin спомена за неговото търсене, реших и аз да се изповядам. Снощи рових половин час с търсачката безуспешно и се отказах. Днес при разгара на темата цяла сутрин си играх. Пробвах с всевъзможни комбинации от думи, включващи "TOYAGA", "bikerider" и "sag" плюс всички възможни думи с корен "меря" :D Без да споменавам за опитите да намеря нещо по темата в нета с Гугъл :)
Резултат=0
Има n на брой теми, в които се говори за sag, но нищо за алтернативен метод за измерване :dunno: (даже разбрах за no-sag при NRS-a :))
Кой прав, кой крив...или търсачката се е бъгнала, или съм много зле с query-тата :beer:
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот bikerider » Вто Яну 08, 2008 12:17 am

imbecile написа:Едно не може да се отрече - на bikerider рейтинга му е бая колеблив днес ;)

Ахъм и аз забелязах :)

За търсачката - това което си спомням е, че съм споменавал в една тема как си меря саг-а. Но убий ме не помня нито изказа, нито думи, нито фрази. Аз самия днес рових, за да се цитирам, но безуспешно. И проблема не е в търсачката, нито в търсещия, а по-скоро в това, че форума бидейки говорилня не е особено подходящ за структуриране на информацията в него, съответно търсенията са доста ограничени.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Яну 08, 2008 12:24 am

:offtopic:
Не знам защо сте нарочили толкова тая търсачка ;) Тя не работи на магия, та да открива теми, в които ключови думи са написани на шльокавица или с првописни грешки и т.н.
При цялото това многообразие от хора и теми и предвид горните особености, трудността е в това самия търсещ да формулира правилно търсенето си. Колкото и да се старае обаче, понякога това си е мисия невъзможна и причината не е в търсачката, нито в търсещия. :crap:

Edit: bikerider ме е изпреварил. :D
Аватар
Admin

Мнениеот Brave » Вто Яну 08, 2008 1:36 am

Байкрайдър, може би имаш спомен за тази тема:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=10076

Иначе е близко до бъбреците, че меренето при шока не е оптимално - при една изразено прогресивна рамка е възможно за първите 30% от хода на шока, задната ос да изминава 50% от хода си. Къде тогава отива настройката за саг, след като залагайки 30% като за АМ/ХС, получаваме реален саг, надвишаващ този, препоръчителен за здрав DH и рамка с окачване с ход от над 20 см.
Brave

Мнениеот bikerider » Вто Яну 08, 2008 2:04 pm

Oo вярно, че имаше такава тема. Леле, какви работи сме писали... :D

Edit: ама съм и аз един невъзпитан - мерси, че ми я припомни :):beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Яну 08, 2008 5:37 pm

Мдаа, тая тема хем я гледах с търсачката и пак не бях видял предложеното от bikerider, ама то от толкоз формули и математика в нея... :D
Марто, поднасям извинения относно твърдението си, че досега не си споделял идеята си за мерене при средното движение. Явно си го правил, но аз съм го пропуснал или забравил (макар темата да съм я чел навремето). :agree:
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Вто Яну 08, 2008 6:00 pm

Мм, технически и всякак погледнато няма нужда от никакви извинения, щото точно в такава опростена форма като в тази тема не съм го формулирал досега, така че и двамата сме прави :):agree:

Edit:
Дано цялата какафония вчера да е била все пак за добро.
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Вто Яну 08, 2008 6:08 pm

@bikerider: Моля, за нищо! :beer:
@Админ: Дали няма да е добре линк към тази тема да се сложи и в секцията на FAQ "Пружини (твърдост, изработка, и т.н. ):" защото всъщност темата касае в голяма степен подбора на пружина. Така ще е по-лесно за намиране, поне на мен ми се случвало да ми трябва и да не мога да я открия доста време, а знаех точно какво търся.
Brave

Предишна

Назад към Веломеханик