Материал за амортисьорни втулки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Материал за амортисьорни втулки

Мнениеот evilzet » Сря Май 07, 2008 4:13 pm

Имам на байка едно RST старо, даже е на резба. Но аз съм доволен засега и ми се иска да го отремонтирам вместо да го сменя изцяло. Допреди да се появи луфт работеше добре(за каквото го ползвам), защото вече и смазване не помага- явно заклинва и не се движи при малки неравности.
Имам доверен стругар, но нямам материал за целта. Бях намерил една фирма която внася всякакви пластмаси, вкл. и такива за лагери, но заготовките им са минимум за 80лв. и са по 1 метър.
Някой да помогне с идея за подходящ материал??
Във Варна съм.
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот URNEST » Сря Май 07, 2008 6:26 pm

Тефлон? :dunno:
...но надали ще ти е по-евтино?
Аватар
URNEST

Re: Материал за амортисьорни втулки

Мнениеот did » Сря Май 07, 2008 6:51 pm

evilzet написа:Имам на байка едно RST старо, даже е на резба. Но аз съм доволен засега и ми се иска да го отремонтирам вместо да го сменя изцяло. Допреди да се появи луфт работеше добре(за каквото го ползвам), защото вече и смазване не помага- явно заклинва и не се движи при малки неравности.
Имам доверен стругар, но нямам материал за целта. Бях намерил една фирма която внася всякакви пластмаси, вкл. и такива за лагери, но заготовките им са минимум за 80лв. и са по 1 метър.
Някой да помогне с идея за подходящ материал??
Във Варна съм.

при разбити втулки има луфт, а заклинването е точно обратното на луфта, демек - не ти трябват втулки!

Занеси вилката в сервиз при хора, които разбират, да я видят.

Ти идея си нямаш от велоремонти и по-добре не пипай нищо (личи си от километри!)

Въобще, като ти чета писанията... по-добре не пипай САМ нищо по колелото си. Нямаш си идея и от най-елементарните неща. Ако искаш да ти излезне евтино - плащай си и ходи в сервизи!

В твоя случай най-вероятно си карал така наречения градски XFR (дропене на равно) с XC вилка и си изкривил тръбите. В този случай никакви нови втулки няма да те спасят. Ще ти трябва нов мозък.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Re: Материал за амортисьорни втулки

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 7:23 pm

evilzet написа:Имам на байка едно RST старо, даже е на резба. Но аз съм доволен засега и ми се иска да го отремонтирам вместо да го сменя изцяло.

Ако досега не си разбрал сам - ремонта на тази вилка ще излезе по-скъпо отколкото нова. Изводите са за теб.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот ivanwt » Сря Май 07, 2008 7:27 pm

Гледам и не вярвам на ушите си! Уж темите са за технически въпроси, а пък 99 % от отговорите са "Върви в сервиз" Като ти се случи да ти се разпадне зъбчатката на Предела още преди да се появят мобилните телефони - няма сервиз! С две ръчички и налични инструменти чудеса се правят - даже така и замина бегача при новия собственик.
ivanwt

Рейтинг: 1170

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 7:33 pm

ivanwt написа:Гледам и не вярвам на ушите си! Уж темите са за технически въпроси, а пък 99 % от отговорите са "Върви в сервиз" Като ти се случи да ти се разпадне зъбчатката на Предела още преди да се появят мобилните телефони - няма сервиз! С две ръчички и налични инструменти чудеса се правят - даже така и замина бегача при новия собственик.

Мда, ти особено много помогна по темата. Браво, дерзай още в същия дух :usclap:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Сря Май 07, 2008 8:13 pm

ivanwt написа:Гледам и не вярвам на ушите си! Уж темите са за технически въпроси, а пък 99 % от отговорите са "Върви в сервиз" Като ти се случи да ти се разпадне зъбчатката на Предела още преди да се появят мобилните телефони - няма сервиз! С две ръчички и налични инструменти чудеса се правят - даже така и замина бегача при новия собственик.

Ти явно си отскоро тук.

На 90% от форумците не бих написал като съвет това, което написах в тая тема. На тия 90% ще им стане от раз ясно, че вилката им е крива, а на питащият тук му се привиждат износени втулки.

Да ти е минало през акъла, че съм чел и старите постове на въпросния питащ и съм преценил, че той е некадърен и наистина трябва да иде в сервиз?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gatof » Сря Май 07, 2008 8:18 pm

@DID:

Не се хаби брато иначе има опастност да съжаляваш за пропилените 10сек. ...

"чети и реви" :rofl:
пауър ъф нейчър!
gatof

Рейтинг: 1230

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 8:45 pm

въх колко опасТно го нахрани, сигурно не може да си намери място... :usclap:
Аватар
bikerider

Мнениеот gatof » Сря Май 07, 2008 9:15 pm

bikerider написа:въх колко опасТно го нахрани, сигурно не може да си намери място... :usclap:

така де , като не си заслужава да го слага в тия 10% защо изобщо пише? :)
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 9:21 pm

Ти как мислиш, защо?
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Сря Май 07, 2008 9:32 pm

gatof написа:
bikerider написа:въх колко опасТно го нахрани, сигурно не може да си намери място... :usclap:

така де , като не си заслужава да го слага в тия 10% защо изобщо пише? :)

Защото съм на кеф, напълно съм добронамерен и искам да му спестя харчене на излишни пари. :)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gatof » Сря Май 07, 2008 9:57 pm

@DID:

единственото което се харчи са ти нервите.. седи гледай мача! :popcorn: :D
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот evilzet » Чет Май 08, 2008 10:24 am

@did
Сигурно чакаш обиди от моя страна и да почнат типичните надписвания. Тъй като ми е минало времето и не ми е интересно,
ще те помоля да отделиш още малко време и да ми посочиш постовете, които ме определят като некадърник и т.н.

Не те знам на колко си години , но явно многото време прекарано във форума те кара да общуваш на нивото и с похватите на хора, които не могат 3 думи да напишат без грешка.
В моя случай не съм карал така наречения градски XFR (дропене на равно) с XC вилка и не съм изкривил тръбите.Това не ме влече , колелото е за шосе и повече от 15 см. скок не е видяло.
А луфта, се вижда, чува и има поне 2 см. ход на оста назад като стисна спирачката.
За нуждата от нов мозък не мога да коментирам , камо ли пък ти.
Не знам виждал ли си наживо струг, но аз съм и работил така че просто попитах за подходящ материал, ако някой има опит. Нямаше нужда от задълбочени анализи, камо ли от обиди. Жалко за безсмислените спорове, чакам да си видя глупавите постове.
evilzet

Мнениеот Ozzie » Чет Май 08, 2008 10:42 am

evilzet написа:...чакам да си видя глупавите постове.

evilzet написа:А дали е скъпо и ненадеждно да се отреже от здрав курбел края с резбата и да се завари на Аливиото. Но цветните заварки май не са много евтини.

Няма да коментирам.
:)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот PtD » Чет Май 08, 2008 10:50 am

Ако заклинва И има луфт не е ли възможно тръбите да са криви И втулките разбити? :) :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот evilzet » Чет Май 08, 2008 11:28 am

Ozzie написа:
evilzet написа:...чакам да си видя глупавите постове.

evilzet написа:А дали е скъпо и ненадеждно да се отреже от здрав курбел края с резбата и да се завари на Аливиото. Но цветните заварки май не са много евтини.

Няма да коментирам.
:)

Ти вече коментираш, както виждаш не давам акъли, а насоки, търсеше се евтино решение.
Ми добре, залепете го с локтайт тогава, от най-здравия.
Последна промяна evilzet на Чет Май 08, 2008 11:37 am, променена общо 1 път
evilzet

Мнениеот evilzet » Чет Май 08, 2008 11:34 am

PtD написа:Ако заклинва И има луфт не е ли възможно тръбите да са криви И втулките разбити? :) :idea:

Да, възможно е, но колелото е карано пенсионерски само от мен и знам какво съм правил с него.
След като го разглобих мога да кажа, че заклинването е от боклуци(песъчинки). При липса на луфт те не биха се навряли там , където са сега(между тръбата и втулката).
evilzet

Мнениеот bikerider » Чет Май 08, 2008 11:34 am

PtD написа:Ако заклинва И има луфт не е ли възможно тръбите да са криви (A) И втулките разбити (B)? :) :idea:

По-скоро ми се чини, че B => A, а не конюнкция :)

@evilzet: на пазара се продават заготовки от тефлонизирана твърда пластмаса, но къде да намериш само колкото за две втулки не зная. Затова ти казах, че според мен ремонта ще излезе по-скъпо от подмяна. Ти си знаеш.
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик