Проблем с RockShox Tora 318 Air

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с RockShox Tora 318 Air

Мнениеот delyo » Съб Апр 26, 2008 9:51 pm

Вилката я взех нова преди година и си работеше без проблеми, но напоследък се случва като се сгъне после да не се разгъва до край. След това на ръка се ръзгъва относително лесно. Налягането на въздуха е добро, увеличих го доста, но не помага. Като я смажа е по-добре, но пак си прави проблеми. Вилката не е карана много и не е обслужвана. Някой да има идея за какво става въпрос? Мерси!
delyo

Рейтинг: 1220

Мнениеот rEsPeCT » Съб Апр 26, 2008 9:58 pm

Занеси я за профилактика в БАС. :agree:
Аватар
rEsPeCT

Рейтинг: 1058

Мнениеот gatof » Нед Апр 27, 2008 1:06 am

хаха, незнам за Бас. по принцип те са оторизирания сервиз. аз също имах проблем с ТОРА 318. има тема по въпроса , може и да откриеш нещо полезно. според мен по добре да се пробваш сам. вилката отвътре има супер елементарно устройство. виж това:
http://www.sram.com/_media/techdocs/95- ... 0Guide.pdf

аз лично мисля че проблема е с количеството на маслото в десния крак. но нека все пак някой по-компетентен си каже мнението.
аз моята вилка си я оправих в сервиз на Спешълайзд в Атина срещу 50 евро батка. виж темата.
.... и успех!!! :agree:
пауър ъф нейчър!
gatof

Рейтинг: 1230

Мнениеот delyo » Нед Апр 27, 2008 11:00 am

@gatof мерси за поста. Прочетох ти темата и нещо не ми вдъхна много кураж. Вилката я купих на 80мм ход, а сега я карам на 110мм като ходих в БАС да ми махнат спейсъри и да увеличат хода и после нямаше проблеми. Обаче като се увеличи хода дали не трябва да се долее масло? Защото нищо не са ми доливали.
delyo

Мнениеот bdz43r » Нед Апр 27, 2008 12:23 pm

Маслото в десния крак може да е виновно само по отношение на rebound-а (някакво запушване). Липсата на достатъчно масло не би трябвало да затруднява разгъването.
Друго възможно нещо е неплътност в Solo air пружината - при сгъване налягането в позитивната камера става голямо и от някъде пропуска към негативната, налягането в нея се повишава и това води до по-малко разгъване. Не съм запознат с устройството на Solo air, но доколкото знам при напомпване има клапан, който автоматично фиксира налягането в негативната камера. Възможно е от там да пропуска или покрай буталото, особено ако в левия крак няма никакво масло.
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот gatof » Пон Апр 28, 2008 10:36 am

мда, съгласен съм. сигурно ще да е във въздушното бутало, но определено масло се долива и се долива супер прецизно. мериха го с шублер в Атина. виж сега, ако не си сигурен иди при Каймата.:) мене ми се струва че там е по-добре.
:beer:
успех !!!
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот gatof » Пон Апр 28, 2008 12:13 pm

между другото забравих да отбележа че съм супер доволен от Тора 318. Вече на година и работи перфектно. пробвах вилките на едни приятели които са с дватата по-слаби модели на Тора (пружинни) и смея да кажа че въздуха си бачка супер. просто не съжалявам за 600-те лева. яка е !
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот delyo » Нед Май 11, 2008 7:54 pm

Още не съм занесъл вилката на профилактика. Засега я чистя и смазвам след всяко каране и няма проблеми. Но ми все пак мисля да я занеса в бас скоро.
delyo

Мнениеот GECKO » Нед Май 11, 2008 9:34 pm

bdz43r написа:Маслото в десния крак може да е виновно само по отношение на rebound-а (някакво запушване). Липсата на достатъчно масло не би трябвало да затруднява разгъването.
Друго възможно нещо е неплътност в Solo air пружината - при сгъване налягането в позитивната камера става голямо и от някъде пропуска към негативната, налягането в нея се повишава и това води до по-малко разгъване. Не съм запознат с устройството на Solo air, но доколкото знам при напомпване има клапан, който автоматично фиксира налягането в негативната камера. Възможно е от там да пропуска или покрай буталото, особено ако в левия крак няма никакво масло.

Второто е по-вероятно. SoloAir използва... не знам как да го нарека за това ще кажа "изравнителен клапан", чиято функция е да допуска определено налягане в негативната камера спрямо налягането в позитивната. Този клапан има уплътнение, което се смазва от масло. След една година непипане най-вероятно маслото вече не прилича на масло и не смазва нищо, та... профилактиката би била чудесна идея. След толкова некаране може да се наложи да се сменят уплътненията около въздушната камера... но така става без поддръжка :dunno:
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот delyo » Сря Май 21, 2008 7:41 pm

Проблемът е решен - занесох вилката в БАС, направиха и профилактика и сега работи чудесно! Не се наложи смяна на нищо друго освен на маслото.
delyo

Назад към Веломеханик