Проблем със скоростите

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със скоростите

Мнениеот gurga4a » Пон Май 19, 2008 10:05 pm

Имам следния проблем:Ще започна с това какви са частите, защото може да е от несъвместимост между компонентите или нещо от сорта затова се допитвам до вас:Обтегача е Shimano Dura-ace зъбния блок е Shimano deore LX командата също е deore LX и курбелите са Race face Diabolus. Ако зависи от водача той е E.13 SRS за една плоча. Плочата е 40 зъба. Рамката ако е от значение е Scott high octane 2004. Всичко се кара за спускане. Проблемът, е че при по-малките предавки се получава едно прескачане и щракане при по-голямо натоварване. На най-малкото венче отзад този проблем го няма дори и да го напъвам. Компонентите като цяло са в изрядно състояние и няма изронени зъбци или износени части по тях. Въпросът ми е какво трябва да направя за да изчезне това нещо? Колелото се поддържа редовно чисти се след всяко каране няма ръждясала верига или дерайльор задръстен със кал. Според мен се получава несъвместимост с командата или зъбния блок но не съм сигурен и затова питам вас. Благодаря ви предварително. Ако има въпроси съм готов да отговоря веднага. И държа да отбележа че скоростите са настроени при Тони центровката а не от мен.
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот Teodor40 » Пон Май 19, 2008 10:18 pm

Виж веригата да не е износена и зъбният блок на колко време ти е? Ако е каран доста километри на малките предавки, нормално е те да започнат да прескачат, защото ще са по-износени. И кога е настройван оптегача последно? През известно време си се налага някакво регулиране. Погледни и за луфт в оптегача. Може и нещо да изпускам, не знам :)
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Sasho_snegorina » Пон Май 19, 2008 10:18 pm

Щом си сигурен, че дерейлиора е центрован правилно, сигурен ли си, че прескача веригата, и по-точно дали тя е виновна за това "щракане"? Ако веригата видимо не се "катери" по съседните предавки при каране, то твърде възможно е, проблема да е в главината, не си споменал тя каква е, на колко време е?
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот gurga4a » Пон Май 19, 2008 10:29 pm

Главината проблем няма. Тя е Формула на 10мм ос от 90лв. Няма луфтове и не е разбита. Обтегача също. Веригата е чисто нова Shimano HG само дето са слагани power link-ове което не знам дали може да е проблем. По време на каране веригата не се катери по останалите венци. Стои на венчето на което е превключена и си прескача на него... И дерайльора Тони го пипна точно на Сопот.
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Май 20, 2008 8:24 am

Ако венците са ти износени това може да е причина за прескачането.
Когато се купува нова верига е желателно да се купят и нови венци, понеже освен веригата и те се износват, та нова верига на стари венци не става, докато стара верига на нови венци беше вероятно но нежелатялно по отношение, че може да си развалиш новичката верига.
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот gurga4a » Вто Май 20, 2008 9:15 am

Разбирам. Това не го бях чувал но ми звучи логично и е вероятно да е причината. Проблема е че венците не са износени ами си има още хляб в тях. А възможно ли е да се е получила несъвместимост между компонентите според вас? И ако е възможно кое трябва да сменя?
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Май 20, 2008 9:25 am

ЕДИТ:

Добре де, вярно че се изказах прибързано и неподготвен извинете за което, но все пак да провери дължината на веригата ако не е от другите неща :dunno:
Последна промяна TeDo_BaPHa на Вто Май 20, 2008 9:38 am, променена общо 2 пъти
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот gurga4a » Вто Май 20, 2008 9:32 am

Мми първо имаше тема дали Dura-ace става за ДХ и написаха че става. Цифрата хора карат със шосейни дерайльори от типа на Shimano 105, Tiagra и т.н. за спускане. Не мисля че проблема може да бъде от това. И сега като погледна мисля че горната ролка не опира в зъбния блок. То по тая логика дерайльора нямаше да може да качи до най-горното венче отзад а той качва. :dunno: Много е оплетена работата и аз вече не знам какво да си мисля.
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот did » Вто Май 20, 2008 9:33 am

TeDo_BaPHa написа:И обръщал ли си внимание на това:
-Максимална разлика отпред: 14зъба

Защото при по-голямото зъбно колело има вероятност понеже дерайлйора е с късо рамо и прекалено да се изтяга напред, така, че горната му ролка да опира в зъбния блок ;)

бе момче, какви разлики в зъбите отпред може да има при курбел с една плоча?

@gurga4a:
Нищо оплетено няма, няма и несъвместимости. Просто някои от венците ти са износени.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gurga4a » Вто Май 20, 2008 9:58 am

Aхам ясно мерси. А нещо да препоръчаш, всмисъл такъв че май по-добре ще бъде за самия дерайльор ако сложа нов шосеен зъбен блок или пак да сложа нещо от сорта на LX?
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот MAN6 » Пон Май 26, 2008 11:41 pm

а диагнозата- неправилен монтаж на жилото и от там всичките ядове...
all done- neeext ;)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот gurga4a » Вто Май 27, 2008 6:04 am

Можете да сложите катанеца ;)
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

а

Мнениеот stuff_rider » Вто Май 27, 2008 12:14 pm

ами така е като слагате шосийни дераилиори на планински колела.Що за тия пари не си купи един хтr ами този.Тоя оптегач е за равно за шосе не да го блъскаш по каманите.
Аватар
stuff_rider

Рейтинг: 942

Мнениеот Isidor » Вто Май 27, 2008 12:23 pm

:offtopic: Не реагирай така остро! От една страна си прав, а от друга - не! Щом вече е изпробвано, че някои шосейни работят добре и за планина, какъв е проблема да се кара с такива?? Хем май и по-евтино излиза. :offtopic: Сорри за оффтопика
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Назад към Веломеханик