Тунинг на главина - за да не криви и чупи ос?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Тунинг на главина - за да не криви и чупи ос?

Мнениеот t_i_t_o » Вто Юни 10, 2008 9:23 am

Здравейте, онзи ден пак счупих задна ос, и взех да мисля по въпроса какво може да се направи. Най доброто е да се смени главината с такава на шлици, където лагерите са в двата края на оста и не се получава гадно рамо, както и при простите главини където единия лагер не е в края. Обаче смяната на главина хич не е проста работа, ако искам да си използвам старата дискова... голям дерт ще е цялата работа. Та май предпочитам да си сменям оси от време на време вместо да влизам в приключението със смяна на главината...

Обаче наблюдавайки малко по обстойно главината забелязах че там където лагера е по навътре и стои една дистанционна втулка а след нея контра гайката - ня мястото на втулката би могло да се завре нормален съчмен лагер с подходящи габарити (9.5х22) ако е възможно да се намери по магазините, така ще се получи още едно лагероване в края и да се надяваме ще намелее ефекта от "рамото".

Въпроса тук е - някой наясно ли е с устройството на тези главини и по специално в какво ще опре от външна страна лагера и дали това е достатъчно стабилно или при един скок ще се изкриви и венцире ще започнат да затягат или направо да блокират?

Надявам се разбрахте какво имам предвид с идеята и с въпроса.
t_i_t_o

Рейтинг: 1210

Мнениеот did » Вто Юни 10, 2008 9:50 am

това, което си мислиш, ще довърши главината за нула време. фрийхъба при главините на резба е навит толкова нежно към тялото на главината, че всяко прехвърляне на усилие към него ще го откърти за секунди.

... да не говорим, че главините на резба ВЪОБЩЕ не са предвидени за скокове.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот t_i_t_o » Вто Юни 10, 2008 9:58 am

Ясно, мерси много, ще си я карам така докато издъхне... ще си сменям често-често оси, пък като ептен сдаде фронта ще мисля алтернатива на шлици. Между другото е голямо приключение да се смени галвина, нали? В смисал и да си използвам старата спирачка - механична шимано с диск с 6 болта? Още повече че удоволствието май няма да е много евтино... принципно парите не са ми проблем, ама да дам пари само за главина колкото 1/3 от колелото някак си не ми се струва нормално... става въпрос за Ф5, който добре си го абюзвам :)
t_i_t_o

Мнениеот bikerider » Вто Юни 10, 2008 10:15 am

Има евтини главини на шлиц. Ако сметнеш колко пъти ще дадеш по ~10лв за ос може би е по-добре да инвестираш отсега в главина. Не е голяма философия, трябва само спици да си купиш (ако има нужда от друга дължина).
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Teodor40 » Вто Юни 10, 2008 10:43 am

t_i_t_o, може да си счупиш така оптегача, главата, да си скъсаш спици... заслужава ли си или е по-добре от сега ди си купиш една сносна главина, а тази да продадеш за 10 кинта? Няма ли да е по-добре от всяко едно положение? Верно и венци ще трябват, но това е неизбежно рано или късно.

http://screambikes.eu/product_info.php? ... e405cafd5b 25,5лв

http://screambikes.eu/product_info.php? ... e405cafd5b 47лв, като би трябвало мисля, да върви към нея и преходник за диск с 6 болта.
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот t_i_t_o » Вто Юни 10, 2008 11:09 am

OK пичове ще обмисля варианта за смяна на главина... но май най сложното ще се окаже да намеря човек който да ми извърши работата без да остана един месец без колело... имате ли някакви предложения за човек/сервиз който да може да направи смяната (на нормални цени в нормални срокове)?
t_i_t_o

Мнениеот did » Вто Юни 10, 2008 11:12 am

t_i_t_o написа:OK пичове ще обмисля варианта за смяна на главина... но май най сложното ще се окаже да намеря човек който да ми извърши работата без да остана един месец без колело... имате ли някакви предложения за човек/сервиз който да може да направи смяната (на нормални цени в нормални срокове)?

как един месец? той по 4 спици да сменя на ден, пак за половин месец ще я разплете и наплете :D

сериозно, приготви парите и просто иди в свестен сервиз - ще стане за 1-2 дни всичко. ако си карал тия венци повечко, имай готовност да си купиш с новите венци на шлици и нова верига :)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ddevil » Вто Юни 10, 2008 11:23 am

@Теоdor40 - :agree:

@t_i_t_o - Ако искаш да минеш по-евтинко - тази главина, която е от 25лв е повече от перфектна за цената си. Не знам даже дали по-скъпата въобще оправдава чак толкова цената си. Карам почти същият модел от 25лв вече 2 години и нещо и досега луфт в нея не е имало, тракания, пукания и т.н. също. Това всичкото имайки предвид, че никога досега не съм я сервизирал от както е купена :D Карам предимно из гората доста разнообразно и не е мръднала ни най-малко досега.

Ако искаш да си оставиш обаче задният диск на 6 болта - ще се наложи да си купиш преходник, който беше около 25 лева някъде. Ако спирачката ти е бр-м475 - вместо тези 25лв за преходник може да си вземеш чисто нов диск за CL, който е съвместим с нея на цена от 18-20лв/броя.

Зъбен блок. Отново ако искаш по-евтино решение на "проблема" - това е удачен вариант -
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... cts_id=439

Съответно е добре да смениш и старата ти верига, но това излиза на не повече от 10-15лв, освен ако не искаш нещо по shiny, разбира се :)

Успех :beer:
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот t_i_t_o » Вто Юни 10, 2008 11:59 am

Мерси много на всички, започвам "ресърч" за съвместими части (главина, венци-7, верига, диск/преходник) и сервиз/човек който да свърши работата.
t_i_t_o

Мнениеот Pirate » Вто Юни 10, 2008 12:45 pm

Въпреки, че доста по-компетентни хора от мен са си казали мнението, все пак да допълня малко, белким съм ти от полза. Една Formula DC20 за ~30на лв. не е ли по-удачен вариант от шиманската главина за CL. Така няма да му трябват никакви преходници или нови дискове. И вместо тия тежки венци на Шимано едни Sram PG830 + нова верига за тях. Така удоволствието става 30/главина/+30/венци/+20/верига/+12/спици DT/+15/наплитане/= 107лв. С по-евтина 8 скоростна верига може и под 100лв да минеш. А според мен ако купиш всимки работи от един и същ магазин и там ти наплитат каплата ще ти напряват отстъпка и със сигурност ще минеш под 100лв. общо. На мен са ми наплитали нова капла в байкцентъра с Мл1 в София за един ден и съм доволен.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот t_i_t_o » Вто Юни 10, 2008 1:56 pm

Мерси за линковете Пирате, обаче СРАМ венците дали са съвместими с Шимано обтегач+лостче?
t_i_t_o

Мнениеот Pirate » Вто Юни 10, 2008 2:36 pm

Съвместими са, стига задния дерайлъор да е за поне 8 скорости. Другото нещо, което мога да те посъвметвам е ако не бързаш вного и сега си имаш главина със здрава ос е да следиш пазара на форума - редовно изпадат добри оферти за цели капли в добро състояние. Така може за същите пари, даже за по-малко да се оборудваш с доста по-висок клас шина и главина като най-велоятно само ще трябва да се разглоби и смаже главината профилактично, а старата ти капла може да я продадеш за ~20лв. това също е възможен вариант, който трябва да имаш предвид.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Назад към Веломеханик