Вашето мнение, относно дължината на веригата ми.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вашето мнение, относно дължината на веригата ми.

Мнениеот skiman » Вто Юни 10, 2008 8:57 pm

Искам да чуя вашето мнение относно дължината на веригата ми. Изчел съм всичко де що има за четене и накрая ще споделя моето мнение, но искам да чуя и вашето. Скъсих си веригата. Малко. Само 3 звена. Защо? Постоянно дрънкаше и при каране по пресечен терен отзад се самопревключваха скоростите. Предположих, че ми е дълга. Не ми беше под ръка статията във сайта и реших да я скъся по памет. Да, ама явно паметта вече почва нещо да ме предава. Та.
Снимка1
Снимка2
На снимка 1 е комбинацията-голям отпред-голям отзад. Както виждате горната ролка въобще не се допира до веригата.
На снимка 2 е обратната комбинация. В същтност по нея се заблудих. Въобще не се сетих да погледна другата комбинация. Това на снимката е актуалното състояние.
Та според мен дойде малко къса, ама да чуя и вашето мнение. Не е проблем утре да си я върна отново в старото положение.
Венците са 9-ка, декланшора е Х-5 на Срам.
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Вто Юни 10, 2008 9:28 pm

Къса е!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот xborox » Вто Юни 10, 2008 9:40 pm

Хайде сега снимай голям отпред и малък отзад и тогава да почваме интерпретациите. Но си личи, както Ozzie каза, че е къса.
Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот did » Вто Юни 10, 2008 9:52 pm

Ако не караш на голям-голям, няма да имаш проблеми, даже ще ти е по-добре. Аз не бих се притеснявал да карам така. Просто бих внимавал повече на кои скорости съм отзад, когато отпред съм на голяма плоча.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот skiman » Вто Юни 10, 2008 9:56 pm

Принципно никога не карам на голям-голям, малък-малък. Така поне пише по дебелите книги........и сайтове. :^:
В интерес на истината спря да дрънка и вече не се самопревключват при друсащи карания. Може и да я покарам така, да видя как ще е .
:beer:
Благодаря за мненията. Темата е изчерпана, поне за мен.
Аватар
skiman

Мнениеот k0cTaHeB » Вто Юни 10, 2008 9:58 pm

Имаше метод по който механиците от Bike Fundamentals изчисляваха дължината на веригата,а именно:

Превключваш отпред и отзад на най-малките венци и след трябва да е съвсеем леко обтегнат дерайльора.В твоя случай е много по-обтегнат.Трабва да седи,дет се вика почти,като без верига,но леко опънат :^: надявам се разбираш за какво става въпрос.
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот xborox » Вто Юни 10, 2008 10:43 pm

Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот skiman » Вто Юни 10, 2008 10:56 pm

TOYAGA написа:Това, което каза bikerider за дължината на веригата, е една от Божиите заповеди в MTB. Единственото му неудобство е, че при поставена вече (прекарана през дерайльора) верига, това правило няма как да бъде проверено. Затова в такива случаи се ползва следното правило – превключваш на най-големия венец отпред и най-малкия отзад и проверяваш в каква позиция е обтегачът на дерайльора. Ако веригата е с правилна дължина, осите на колелцата на обтегача трябва да са ТОЧНО едно над друго върху мислената ВЕРТИКАЛНА ос, прекарана през тях. Съответно ако долното е по-напред – веригата е къса, а ако е по-назад – веригата е дълга.

Get mad, then get over it.

Класика :beer: :beer:
Окончателно-веригата ми къса.....
Аватар
skiman

Мнениеот did » Вто Юни 10, 2008 11:02 pm

skiman написа:Окончателно-веригата ми къса.....

да, къса ти е, съгласно нормите. това се вижда и от снимките в началото. но това не означава непременно, че ще имаш проблеми при разумно каране. Всъщност, това само означава, че трябва да внимаваш с комбинирането на венците и че ако не внимаваш, може да имаш проблеми.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Юни 11, 2008 7:55 am

Според мен веригата е в ред. Съвсем нормално е обтегача да е така, както е на снимка 1, ако е спазено правилото на Шимано. Обзалагам се, че на 2:5 рамото на обтегача стои почти вертикално. Обзалагам се и, че няма проблеми при превключване на нормалните предавки без тези крайни случаи.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот skiman » Сря Юни 11, 2008 8:40 am

Проблеми с превключването нямам. При метода описан от ТОЯГА, долната ролка идва с около 1-2 звена напред.
Определено мисля да я покарам така, със съответното внимание в предавките. :beer:
Аватар
skiman

Назад към Веломеханик