Курбели HONE и башгард Shimano - несъвместимост

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Курбели HONE и башгард Shimano - несъвместимост

Мнениеот URNEST » Чет Юни 19, 2008 8:34 pm

Таа дойде дългоочаквания ден, когато ми пристигнаха курбелите, а именно Shimano Hone FC-M600 с 3 плочи. Понеже предварително бях решил да карам с две плочи си закупих и башгард Shimano от 15лв, който идва фабрично на курбелите Hone и Saint.
Таа започвам да монтирам, всичко точно докато не започнах да затягам болтовете и хоп, изведнъж башгарда излезе от дупките. Тогава осъзнах, че просто дупките на башгарда са по-широки от тези на плочата. И сега е редно да попиптам какво да правя. Продават ли се някакви втулки, които компренсират разликата или трябва аз да си правя? Или тези които фабрично са си закупили такива курбели с башгард как е направено при тях? Благодаря предварително.
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Мнениеот biker-kj » Чет Юни 19, 2008 8:36 pm

Шайби?! :dunno: :idea:
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот GECKO » Чет Юни 19, 2008 8:43 pm

Bash-а на Shimano идва със втулки за дупките, ако са ти го дали без тях трябва да си потърсиш правата. Моя... който към момента е на велосипеда на брат'чедката си дойде с тях и те стоят нанизани на болта и уплътняват (компенсират) за разликата в ширината между болта и дупката. Веднъж имаш ли тях можеш да сложиш и шайбички ако все още се движи предпазителя. В моя случай болтовете бяха достатъчно широки за да обездвижат предпазителя. :beer:
Аватар
GECKO

Мнениеот 4getcredo » Чет Юни 19, 2008 9:25 pm

Карам със същия Шимански баш на гурбели Deore LX на шлици (по-стар модел)... Когато купувах баш-гарда (преди две и повече години), нямаше такива втулки, за които говори GECKO. Търсих във Веломания такива, но получих негативен отговор. Купих си стоманени закалени шайби и нещата вече повече от две години се търкалят нормално... Знам и още един тукашен потребител, който кара по същия начин от долу-горе същото време... Нещото, което започва да ме притеснява в тази ситуация, е, че леглата, в които лежат шайбите, са почнали да се деформират. Ще видим колко още ще удържи положението. :)

Ако успееш да намериш специални втулки, ще е най-добре, но и спасителен вариант има. :beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Ozzie » Чет Юни 19, 2008 10:25 pm

Аз също съм с вариант като на 4getcredo, само че не ги знам от закалена стомана ли са моите или не.
Тъй като външния им диаметър беше по- голям от колкото трябва се наложи се да упражня малко неквалифициран труд с пилата и менгемето.
Та от тогава проблеми не съм имал. Свалял съм гарда 2 или 3 пъти, но не съм забелязал нещо притеснително.

P.S. Мисля си, че щом съм успял да ги обработя шайбите на менгемето с пилата, едва ли са били от закалена стомана.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик