Ухо на заден дерейльор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ухо на заден дерейльор

Мнениеот Neo » Пет Сеп 19, 2008 8:55 am

Криво ми е ухото на задния дерейльор (Shimano A050). Къде в Пловдив могат да ми го изправят или да си купя ново?

P.S. Какъв беше телефона на магазин/сервиз BG Bike на бул. Македония?
Аватар
Neo

Рейтинг: 1190

Мнениеот WesTBounD » Пет Сеп 19, 2008 9:04 am

Не съм много компетентен по този въпрос, но бих ти казал от личен опит, че КРИВО УХО НЕ СЕ ИЗПРАВЯ! За момента може да заеме правилна форма, но не се знае на коя пътека ще те предаде.
А само по себе си окривеното ухо води и до риск за влизане на дерайльора в спиците което не е никак приятно. ;) Според мен си купи ново ухо(съжалявам, че се повтарям толкова, но съм малко сънен)
Надявам се да съм помогнал. Приятен ден!
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Мнениеот Neo » Пет Сеп 19, 2008 9:05 am

OK. От къде в Пловдив мога да си купя ново ухо?
Аватар
Neo

Мнениеот axelmax » Пет Сеп 19, 2008 9:09 am

ухото на рамката имш предвид или?
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Neo » Пет Сеп 19, 2008 9:12 am

Това, което свързва дерейльора с рамката и задачата му е при удар да се изкриви то, а не рамката или дерейльора. От много лек метал е (алуминий?). В момента го държа в ръка но няма как да го снимам.
Аватар
Neo

Мнениеот individual » Пет Сеп 19, 2008 9:36 am

Все пак ако не е мн криво въпросното ухо можеш да се опиташ сам да си го изправиш. Не е никак сложно, а и нямаш какво толкова да губиш.
Ще ти представя 1 мн лесен начин за справяне с проблема в домашни условия...
За целта трябва за го закачиш пак на рамката и да си сложиш каплата със затегнати гайки или автомат. После намираш от някъде ос за главина задна слагаш й 1 гайки от страната, където ще завиеш оста в ухото (резбата на оста и ухото ти са еднакви). Та, навиваш оста в ухото докато се покаже леко от вътрешната страна и затягаш гайката към стената на ухото (целта на гайката е за не изкривиш или изкъртиш резбата, понеже сам се сещаш, че ще поддаде алуминиевата...). Хващаш оста и кривиш докато въпросната ос заеме успоредно положение на оста на главината ти. Това е!
Ако се счупи ухото, което е по-малко вероятно (ако не е мн криво, разбира се), всичко ще е наред. Ако пък не ще трябва наистина да намериш магазин или сервиз, за да ти го сменят.
GOOD LUCK
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 19, 2008 10:47 am

WesTBounD написа:Не съм много компетентен по този въпрос, но бих ти казал от личен опит, че КРИВО УХО НЕ СЕ ИЗПРАВЯ!

Последно компетентен ли си или не? Ако опита ти е да го изправяш на място или с голям лост нищо чудно, че не знаеш как се изправят уши.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот argon » Пет Сеп 19, 2008 11:25 am

Neo написа: В момента го държа в ръка......

Дай някой друг да ти го държи, може и не в ръка ;) А, що се отнася до проблема с ухото, иди в магазина и според модела на рамката ти (по това основно се различават моделите уши), си купи ново ухо. Старото може да изправиш (ако не си го помлял неузнаваемо) и си го запази, като резервно, което да си носиш при каране. Не че не може да караш изправеното старо ухо, ако е наред, но винаги е по-добре да имаш резервен варянт за полеви условия :) Супер гадно е в планината да скъсяваш вериги и да се занимаваш да правиш байка single speed :crap: Успех :beer:
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот Neo » Пет Сеп 19, 2008 1:56 pm

Отидох в сервиз и ми изправиха ухото йеееее !!!!:) :) :)
С един инструмент на който единия му край го завиха за ухото, а другия го движиха около каплата за да се изправи точно :)
Аватар
Neo

Re: НАПРАВИ си САМ

Мнениеот Stuny » Нед Сеп 21, 2008 11:03 am

basejn написа:...

Гений си !

Neo, въпреки че са ти изправили ухото , ако караш извън града , по-добре си купи ново , а това си го носи за резерва.
Stuny

Мнениеот dido85 » Нед Сеп 21, 2008 5:03 pm

Stuny

Мога ли да попитам, колко пъти си чупил ухо и носиш ли си винаги резервно в себе си ?
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот nicky bike » Нед Сеп 21, 2008 5:25 pm

Аз до сега не съм късал ухо, но на Тасос тази година го изкривих много. Хубавото беше ,че го изправих без да се скъса ,обаче от тогава си нося и резервно.
При полеви условия ухото се зправя с к-т шестограми (не китайски обаче) се напъва обикновенно нагоре. След прибиране обаче препоръчвам да се смени задължително. :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот Stuny » Нед Сеп 21, 2008 8:33 pm

dido85 написа:Stuny

Мога ли да попитам, колко пъти си чупил ухо и носиш ли си винаги резервно в себе си ?

Веднъж , тогава не носих и се радвам че другите носиха и успяхме да го пригодим за да не се опитвам следващите 5-6 дни да карам мека рамка сингъл спийд.

Вече нося , понякога и повече от едно , зависи от ситуацията.
Stuny

Мнениеот Neo » Пон Сеп 22, 2008 10:29 pm

Аз преди да опра до изправяне, първо обиколих цял Пловдив в търсене на ново ухо, но не можах да намеря точно същото като за моята шосейка. Е, нищо де, то старото беше съвсем малко изкривено и не мисля, че ще има проблем да си карам с него.
Аватар
Neo

Назад към Веломеханик