Проблеми с болтове по Code 5

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблеми с болтове по Code 5

Мнениеот saitov » Пон Окт 20, 2008 6:57 pm

Имам проблем с болтовете по гореспоменатия продукт. Първо скъсах главата на единият болт на задния преходник. Тук грешката е в мен , можеби прекалих със силата , но не се скъса особенно трудно . Както и да е , скъсаният болт не се развива, не ми създава проблеми за сега. Днеска тръгнах да свалям накладките. Махнах скобичката дето е от другата страна на болта. Пъхнах шестограна додолу( в това съм уверен , че не съм сгрешил) и напъвам за развиване. Усештам ,че тръгва да се развива само дето вместо болта, резбата ми отиде на кино ..... Не ми отметна или нещо от сорта просто, като напънах за развиване, посока обратна на часовниковата стрелка ,както си трябва, и главата на болта стана кръгла. Искам да ви попитам как да развия този болт , и от къде да си купа същия нов и нов за преходника? Благодаря предварително :beer:
Съжалявам ,ако имам грешки ,поправете ги,писането не ми е силата :)
Аватар
saitov

Рейтинг: 1225

Мнениеот kotka12 » Пон Окт 20, 2008 7:23 pm

казвам си честно
абсолютно нищо не разбрах
окръглил си отвора на болта
който фиксира накладките ли????
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Zink » Пон Окт 20, 2008 7:46 pm

Ако е този болт, за когото kotka12 говори- с чукче набий една права отвертка, така че да влезне достатъчно и оттук нататък си го развиваш с отвертка. Аз така направих, просто точно този болт е от твърде мек материал...
True Riders Team
Zink

Рейтинг: 2000

Re: Проблеми с болтове по Code 5

Мнениеот bobiracing059 » Пон Окт 20, 2008 7:48 pm

saitov написа:Имам проблем с болтовете по гореспоменатия продукт. Първо скъсах главата на единият болт на задния преходник. Тук грешката е в мен , можеби прекалих със силата , но не се скъса особенно трудно . Както и да е , скъсаният болт не се развива, не ми създава проблеми за сега. Днеска тръгнах да свалям накладките. Махнах скобичката дето е от другата страна на болта. Пъхнах шестограна додолу( в това съм уверен , че не съм сгрешил) и напъвам за развиване. Усештам ,че тръгва да се развива само дето вместо болта, резбата ми отиде на кино ..... Не ми отметна или нещо от сорта просто, като напънах за развиване, посока обратна на часовниковата стрелка ,както си трябва, и главата на болта стана кръгла. Искам да ви попитам как да развия този болт , и от къде да си купа същия нов и нов за преходника? Благодаря предварително :beer:
Съжалявам ,ако имам грешки ,поправете ги,писането не ми е силата :)

Аз имах същия проблем,пробвай да вкараш предната част на клещи резачки в заобления болт и стискаш яко с клещите и развиваш.Ако не става и си заоблил много болта разглабяш калипера(спирачнияапарат) и ловиш с менгеме(в моя случей) задната част на болта и няма как да не се развие.

пп Резбата на болта е в предната му част от към главата му а не отзад!
Успех в начинанието. ;) :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот saitov » Пон Окт 20, 2008 7:57 pm

За болта който държи накладките говора. А ако го изпила с дремела за права отверка дали ще има проблем? И все пак от къде да се снабда с двата болта ,който споменах.
Аватар
saitov

Мнениеот GECKO » Пон Окт 20, 2008 8:38 pm

Zink написа:Ако е този болт, за когото kotka12 говори- с чукче набий една права отвертка, така че да влезне достатъчно и оттук нататък си го развиваш с отвертка. Аз така направих, просто точно този болт е от твърде мек материал...

Аз бих го заменил със Split Pin от Shimano например. Системата е безотказна, и щях да го направя, но Kotka12 ме отърва от спирачките, преди да им го причиня. До колкото разбирам е доста масов проблем с конкретните, а решението е далеч от сложно ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот saitov » Пон Окт 20, 2008 9:57 pm

Аз пък го изпилих леко с дремела и вече става за права отверка. Ще видим колко ще издържи. Поне ще успея да си смена накладките :rofl: . Но все пак искам да попитам от къде да намера болтове за преходник и такъв ,който да държи накладките , ако има ?
Аватар
saitov

Мнениеот Ozzie » Пон Окт 20, 2008 10:11 pm

saitov написа:от къде да намера болтове за преходник

Сваляш някой от другите здрави болтове и тръгваш по магазините за крепежни елементи. Ако си от София, не веднъж е коментирано къде има такива магазини.
Може да пуснеш и една снимка за ориентир, защото честно казано, като ти четох първото мнение, почти нищо не ми стана ясно, освен, че си прецакал някакъв болт.

saitov написа:и такъв ,който да държи накладките , ако има ?

GECKO ти предложи едно добро решение със шплент. Също би трябвало да има по железарските магазини.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kotka12 » Вто Окт 21, 2008 7:39 am

в интрес на истината
идея си нямам как успявате да прецакате точно болта за накладките :dunno:
навива се и се развива доста лесно
не се иска да се затяга душмански
просто недоумявам :dunno:

Аватар
kotka12

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Окт 21, 2008 9:00 am

Както каза TOYAGA навремето - "Много бурма, много нещо!"
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот kotka12 » Вто Окт 21, 2008 9:22 am

бе то бурма по таз спирачка бол
ама като се замислиш от всичкото бурма се пипа само едно /ако няма да профилактираш нещо/
а точно посочения болт не носи никакво напрежение там
как са го затягали душмански :dunno:

Аватар
kotka12

Мнениеот bikerider » Вто Окт 21, 2008 2:11 pm

може да се е спекъл от нагар, при мен се случи веднъж.

@GECKO: шплентовете дрънкат и/или се чупят :)

@saitov: провери в БАС или OneDistribution. Ако там нямат и не ти се занимава, пробвай наистина с шплент.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот saitov » Вто Окт 21, 2008 5:40 pm

Да така ще направа :) Утре сигурно ще намина през bas. Мерси за всички отговори.
Аватар
saitov

Мнениеот ramam » Вто Окт 21, 2008 6:28 pm

Принципно за замяната ти отговориха но нищо не ти коства освен разкарването го Ташев и Галвинг магазините да ги питаш дали случайно некой от болтовете които имаш проблем те имат във вариянт като неръждаеми и с вътрешен шестогран. Обикновенно имат стандартни.
Е загледай се дали няма някакво критично разстояние примерно главата на болта да е доста голяма и да опира някъде.

Самото сваляне аз бих го направил с така наречените метчици за обратна резба и дори има едни такива за именно твоят проблем.
Свалянето обикновенно става като направиш малък отвор в главата на болта и захванеш метчика който е с обратна резба. Това означава че обратно на часовниковата стрелка метчика ще се се затяга в болта и така ще стигне момент в който ще почне да се развива.
Самите метчици по скоро приличат на винтове с обратна резба защото идеята е да не правят резба а да се изваждат такива болтове.
Аз си купих от Битака такива за смешна сума най много да е било 10 лева.
Но ти трябва и върток , но като имаш на предвид че не е особено лесно да си прецакаш спирачката по този начин по добре дай тези 20 лева (10 за метчика и 10 за въртока приблизително).

След като ги свалиш отиди да провериш в железарията дали нямат такива и си готов. Обикновенно са стандартни.
ramam

Рейтинг: 1125

Назад към Веломеханик