пъпките за шишета, как се отстраняват от рамката?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

пъпките за шишета, как се отстраняват от рамката?

Мнениеот edinmilion » Чет Окт 16, 2008 9:44 am

Моля за съвет за премахването на пъпките за шишето, интересува ме най вече тези които са разположени върху тръбата за седалката, колчето не може да влезне надолу заради една от тези пъпки...
Винт ли е или е нитовано, ако е второто и го премахна с бургия има ли опасност за рамката при така образувалата се дупка?
Ако някой е махнал по друг начин да сподели ;)
edinmilion

Рейтинг: 2000

Re: пъпките за шишета, как се отстраняват от рамката?

Мнениеот bikerider » Чет Окт 16, 2008 9:48 am

A реално необходимо ли е колчето да слиза толкова надолу, т.е. не можеш ли да го скъсиш?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот edinmilion » Чет Окт 16, 2008 9:57 am

ами по принцип карам с по висока седалка, но вчера при едно брутално спускане ми се прииска да седна на задната гума ако може :) Рядко се налага но е крайно необходимо.
та така де идеята ми беше първоначално да се реже колчето, но като видях че тая пъпка пречи ми се стори по лесен вариант. Но ако е проблем да се "дупче" по рамката няма да пипам...
Така като го гледам стърчи някъде около 7-8 мм и пречи на колчето да слезне, а пък трябва да срежа колчето с 10 см...

edit: @bikerider вярно че тези стружки ще останат вътре...ще се реже колчето май, ок мерси за отговора!
Последна промяна edinmilion на Чет Окт 16, 2008 10:22 am, променена общо 1 път
edinmilion

Мнениеот bikerider » Чет Окт 16, 2008 10:09 am

Ако можеш да скъсиш колчето без да пипаш рамката и да губиш височина на седалката, аз лично бих предпочел този вариант. Иначе може да опиташ да разпробиеш пъпката, но трябва да имаш нещо, с което да изчистиш отвътре рамката от стружки, с една дума ми се струва излишна разправия ако има шанс да резнеш колчето...

Пък и някой ден можеш да решиш да монтираш стойка за шише или да продадеш рамката...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Вилката » Чет Окт 16, 2008 10:19 am

Със сигурност по-добрият вариант е рязането на колчето. Виждаш колко см. е минималното влизане на колчето в рамката, виждаш колко е максималното издигане на седалката, което ползваш, сумираш и получаваш новия размер на колчето. Дори и да не ти свърши работа изцяло, поне ще разбереш дали може да махнеш само едната пъпка.
А мое лично мнение е (не знам колко е вярно), че добре направен отвор няма да развали здравината на рамката. Тая част е подложена предимно на натиск, а проблем биха били огъване и опън. На рамката така или иначе има отвор, за да мине пъпката, въпросът е да го "прокараш" с боргия, без да го увеличаваш.
Аватар
Вилката

Мнениеот edinmilion » Чет Окт 16, 2008 1:52 pm

Срязах колчето, ако се наложи ще мога да свалям седалката до долу. Тенкю за отговорите!
И дано не се появи някой и да каже "ее пич, що си срязал колчето, та тези пъпки се махат много лесно...и т.н." :))
edinmilion

Мнениеот TOYAGA » Чет Окт 16, 2008 2:23 pm

Тези "пъпки" се махат много лесно.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот axelmax » Чет Окт 16, 2008 3:47 pm

не ги махай
като спускаш минавай зад седалката

има един вариант при ,които правиш надлъжен разрез на колеца(канал) само колкото да влезне за да може да се плъзне по пъпката,но така се отслабва колеца

поне можеш да пробваш и ако не ти хареса просто скъсяваш колеца изцяло

нека колегите си искажат мнението за идеята
;)

Изображение
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот aK_47 » Чет Окт 16, 2008 4:37 pm

Според мен последният предложен вяриант ми се струва най добър :)
А и не мисля че ще се намали здравината на колчето чак толкова...
Все пак няма да го разцепва цялото... :)
Аватар
aK_47

Рейтинг: 1148

Мнениеот edinmilion » Чет Окт 16, 2008 7:11 pm

"Късно е чадо, мандалото лопна..." :) Иначе това с процепа е добра идея, ако на някой му предстои рязане нека пробва.
edinmilion

Мнениеот blizzard » Чет Окт 16, 2008 9:43 pm

Абе тоя вариант с цепенето на колеца ми се вижда малко никакъв - хем го имаш материала, който все пак тежи, хем не можеш да разчиташ на него да бъде достатъчно здрав. Това го казвам, защото здравината на една тръба се крие точно в това, че сечението и е цяла окръжност (това го казвам интуитивно, без да съм специалист или да съм учил задълбочено такива работи). Та затова според мен - или да се реже изцяло през тръбата или въобще да не се пипа.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Вилката » Чет Окт 16, 2008 10:06 pm

:agree: blizzard
"Цепнатата" част на колеца не само, че няма да работи механически, а ще си тежи, ами и ще заблуждава ползвателя, че е спазил минималното вмъкване на колеца в рамката, а реално няма да е така!
Аватар
Вилката

Мнениеот mkayo » Нед Ное 02, 2008 9:55 am

при мене те я пъпки се развиват :bigeyes:
mkayo

Рейтинг: 995

Назад към Веломеханик