Постаеяне на пружинка на уплътнение на Tora

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Постаеяне на пружинка на уплътнение на Tora

Мнениеот blizzard » Вто Ное 04, 2008 9:51 pm

Здравейте. Днес реших за пръв път да направя профилактика на Тора-та си и при опитите ми да извадя праховото уплътнение (неуспешни) извадих пружинката, която го притиска към подпората, но не тази, която се вижда и при сглобена вилка, ами друга, която се намира от вътрешната страна. И, както винаги, когато разглобяваме нещо за пръв път, сега не мога да я сложа обратно. Така че бих ви бил благодарен, ако дадете някаква идея как да стане това или ако единствения начин да се постави е да се извади уплътнението, как става това, защото аз като опитвах по описания от RS начин с права отвертка по-скоро ще го скъсам, отколкото да го извадя. Благодаря предварително.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Re: Постаеяне на пружинка на уплътнение на Tora

Мнениеот bdz43r » Вто Ное 04, 2008 10:08 pm

И аз извадих пружината при първия си опит да махна уплътнението.
Става точно по начина с отверката, но трябва да напъваш яко. Гледай върха да е добре пъхнат, че да не го скъсаш наистина. Използвай голяма и дълга отверка.
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот vpravov » Вто Ное 04, 2008 10:29 pm

Ако си се отказал да вадиш семерингите:
Преди години при подобна случка с RS psylo, успях да вкарам пружинките обратно с помощта на две спици. Огънах ги така, че завитият (сплесканият) им край да притиска пружинката навътре, като не и позволява да излиза и с равномерно движение (все едно вкарваш вътрешна гума в капла) да ги върна обратно. Пробвай и успех

:agree: .
Аватар
vpravov

Мнениеот blizzard » Вто Ное 04, 2008 10:53 pm

vpravov написа:Ако си се отказал да вадиш семерингите:
Преди години при подобна случка с RS psylo, успях да вкарам пружинките обратно с помощта на две спици. Огънах ги така, че завитият (сплесканият) им край да притиска пружинката навътре, като не и позволява да излиза и с равномерно движение (все едно вкарваш вътрешна гума в капла) да ги върна обратно. Пробвай и успех

:agree: .

Човече, ако беше пред мен, бих те разцелувал, честно. :) Мерси много. Колко лесно ставали нещата, ако има кой да ти даде акъл.

@ bdz43r Благодаря за съвета, но все пак имам чувството, че ще го скъсам тва уплътнение. :) Може би все пак гумата му е по-здрава, отколкото си мисля, ама опита за вадене ще го оставя за когато имам под ръка резервен.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bikerider » Сря Ное 05, 2008 8:52 am

На ръка няма как да го скъсаш. Виж със спиците може и да успееш.

Просто пъхни един пръст под праховия, задръж пружинката на някое място и с втори пръст направи полукръг в двете посоки, щракайки пружинката зад ръба на семеринга. Става буквално за пет секунди.

В краен случай използвай някакви помагала като спиците, но пластмасови.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик