Лепене на гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот t.kyosev » Чет Мар 05, 2009 9:24 am

hitar_potter написа::nono: За мен е нецелесъобразно това, което правиш и ми прилича на пилеене на ресурси... Някак си гнус ще ме е на всяка спукана гума да замърсявам природата... Поне 5-6 лепенки трябват, за да изхвърля някоя гума

:agree: Или нова дупка в областта на стара лепенка.
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот V8 » Чет Мар 05, 2009 11:49 am

Synthesis написа:Аз карам и планински, но да лепя гума вместо да я сменя с нова е неуважение към велосипеда и към мен самия. Много по-правилно и лесно е да сложиш нова. Това с лепенето беше като карахме школниците и балканчетата, преди има нема 20 години.

Е трябва да се вземе под внимание и цената на гумите - не знам твоите гуми какви са, ама моите дебелаци никак не са евтини ;) Затова си имам два комплекта - ако спукам гума в полеви условия просто я сменям, след това вкъщи си я лепя и следващия път като замине гума слагам вече поправената на нейно място - so far so good.
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот PtD » Чет Мар 05, 2009 2:24 pm

И аз точно така правя. Мразя да се охарчвам ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Crimson » Чет Мар 05, 2009 2:36 pm

Абе и аз мразим, но със залепена гума никога не карам :D Ако ми се наложи я лепя но после задължително я подменям с нова :nuts:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Мар 05, 2009 2:50 pm

Crimson написа:Абе и аз мразим, но със залепена гума никога не карам :D Ако ми се наложи я лепя но после задължително я подменям с нова :nuts:
Ей тва китайците много ви разглезиха. :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот botroid » Пет Мар 06, 2009 10:27 pm

Synthesis написа:да лепя гума вместо да я сменя с нова е неуважение към велосипеда и към мен самия. Много по-правилно и лесно е да сложиш нова. Това с лепенето беше като карахме школниците и балканчетата, преди има нема 20 години.

Имаш някакво доста странно мислене, което не се споделя от останалите тук, затова по-добре замълчи. Това с лепенето е било преди 20 години, има го и сега, ще го има и след още толкова. Да спестиш разходи принципно се приема за правилното решение, щом за теб не е, карай както си знаеш. Джиткай си с шосейката по разчистените пътеки и давай 8-9 лв. всяка седмица за гуми, щом така смяташ, че уважаваш себе си и колелото.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот bikerider » Съб Мар 07, 2009 8:10 am

botroid написа:Имаш някакво доста странно мислене, което не се споделя от останалите тук, затова по-добре замълчи.

Не виждам причина да замълчи - мнението му е напълно валидно и равностойно с останалите. Какъв е проблема, че обича да кара на сигурно с нова гума? Голям проблем, голям цензор, няма що.

Edit:
Synthesis написа:по-...лесно е да сложиш нова

@botroid: кой не споделя това? :dunno:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Чет Мар 12, 2009 8:14 pm

Днес реших че ще е деня в който ще сменя предната си вътрешна гума, която се налага да помпам преди всяко каране а понякога и през самото каране вече повече от половин година :D
Свалям я и се оказва, че резервната в раницата е 1.9, а на мен ми трябва за 2.5. Не че не съм го правил, но не ми се искаше да е с такава - следва лепене.
Отварям кутийката - няма лепенки, а лепилото е изчезнало на някъде без да се обади...
Поглеждам дупката - стандартното за мен трънче (само веднъж съм имал snake bite)...
Почудих се какво да правя и реших, че ще експериментирам. Хванах тубичката с Moment Kraftkleber и пробно нанесох един слой. Да ама не, въздуха от гумата попречи (не я бях спаднал напълно понеже съм много умен) и не стана. Оказа се, че лепилото почти не хваща за самата гума и го отстраних доста лесно. Обаче упорито пробвах пак, естествено пак без да подготвя мястото за лепене изчегъртвайки го леко, но този път се погрижих да няма никакво налягане. Нанесох лепило колкото монета от 20ст. и дебелина не повече от половин милиметър. Оставих 5 мин да изсъхне (смятам че е доста недостатъчно но съм нетърпелив) и резултата е, че вече 12часа гумата поддържа налягане от 3.0 бара :)
Естествено че ще се запася отново с лепенки, но смятам да опитам този вид "лечение" при по-малки дупки. Ако има дълготраен резултат се чудя дали да не рискувам да нося само такова лепило, зарязвайки лепенките и тяхното лепило.
Силно ме съмнява обаче дали ще има ефект при snake bite, но така или иначе имам и резервна гума (която също трябва да сменя) и попринцип такова спукване бих лекувал в домашни условия.

Смятате ли, че се занимавам с глупости и в това нещо няма смисъл?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Synthesis » Чет Мар 12, 2009 9:06 pm

Да
Аватар
Synthesis

Рейтинг: 1552

Мнениеот marsa » Чет Мар 12, 2009 11:20 pm

Alpina написа:Смятате ли, че се занимавам с глупости и в това нещо няма смисъл?
Предвид, че не си първия, който го е опитал - да. От гледна точка на трупане на личен опит - не.

Не е невъзможно така да се залепи гума, особено ако се зачисти и дупката е малка, но на това най- малко може да се разчита. А и колкото по- малко е налягането на гумата, и колкото повече се "блъска", толкова по- лесно ще се разлепи (буквално). От самата механична деформация на гумата се прецаква"кръпката". Карал съм така и по няколк минути, и дни наред, но винаги завършва по един начин - "пуффф-с-с-с", в най- неочаквания момент. За пример, така залепена футболна топка понася 2-3 шута и си заминава пак.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Alpina » Чет Мар 12, 2009 11:22 pm

Мерси, това мнение беше добро и убедително :agree:

Всъщност аз разчитам точно на налягането да я предпази ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот nicky bike » Пет Мар 13, 2009 8:32 am

Alpina написа:Смятате ли, че се занимавам с глупости и в това нещо няма смисъл?

Приятелю след подобно лепене гумата трябва да се хвърли понеже моментното лепило е доста по кораво от гумата и няма смъкване дори на шмиргела. ;)
Лятото в магазина идват всеки ден с такива гуми. Нали се сещаш какво правят собствениците които са пробвали твоя метод. Хвърлят ги.
За малки дупки аз съм си сложил боза (въпреки че никак не съм и привърженик).
Относно многото лепенки мисля че ако са залепени както трябва не е проблем дори и 20 да станат :crazy:(и не са големи дупките) трябва обаче да не са една върху друга. ;)
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот Alpina » Пет Мар 13, 2009 9:45 am

Уместна забележка :beer:
Дадох линк към лепилото което използвах, защото въпреки името си нито е моментно, нито става твърдо като такова.
С моментно лепило, което става на камък, наистина нищо не може да се получи и на 100% ще стане беля с гумата :beer:

Това остава сравнително меко, пластично е и именно заради тези свойства го използвах, понеже ще може да се огъва достатъчно. Единственото неизвестно е дали ще държи налягането ако е по-малко от това в момента (3 bar).

Относно лепенките - имам гуми и с по 5-6. Те не ме притесняват ни най-малко, нито ми отнемат повече време. Просто се зачудих дали вместо тубичка + лепенки, не мога да мина само на тубичка.

P.S. Всъщност от известно време обмислям дали да не мина на боза и повече да не ги мисля тези неща.
Последна промяна Alpina на Пет Мар 13, 2009 10:22 am, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот t.kyosev » Пет Мар 13, 2009 10:11 am

Не съм пробвал боза, но винаги ми е било чудно какво се случва в случай на по-сериозна дупка в гумата и как се чисти после това чудо от външната гума. Ще съм много благодарен, ако някой от съфорумниците сподели опит.
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот bdz43r » Пет Мар 13, 2009 11:21 am

t.kyosev написа:какво се случва в случай на по-сериозна дупка в гумата и как се чисти после това чудо от външната гума.
Зависи от бозата. Тази на Стан при по-сериозна дупка просто изтича без особен резултат, случвало ми се е и да се отварят стари дупки. Другата на Weldtite се справя много по-добре, но е твърде неудобна за пълнене в гумата, защото е гъста, влиза бавно и лесно се спича.
Аватар
bdz43r

Мнениеот bikerider » Пет Мар 13, 2009 12:12 pm

bdz43r написа:Тази на Стан при по-сериозна дупка просто изтича без особен резултат, случвало ми се е и да се отварят стари дупки.

Често се случва при недобре разбъркана боза преди сипване в гумата. Става прекалено рядка. Ако е добре разбъркана спокойно покрива поне 4мм.
Аватар
bikerider

Мнениеот bdz43r » Пет Мар 13, 2009 12:37 pm

Не е от това.
Другата си запушва по-добре, не че бих я ползвал пак... излезе ми душата докато я наблъскам през вентила.
Аватар
bdz43r

Мнениеот bikerider » Пет Мар 13, 2009 12:56 pm

bdz43r написа:Не е от това.

Значи нещо ти обира частиците от течността или самата гума не е съвместима. При мен три пъти е запушвала срез от стъкло около 5мм, та не мисля, че проблема е в самата боза.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Мар 13, 2009 2:31 pm

При мен също бозата на Стан не e вършила кой знае каква работа при спуквания. Уж затапва, но за малко... и после започва да цикли: затапи-оттапи, затапи-оттапи, затапи-оттапи...

После като махна гумата, има на спуканото място полимерно топче, т.е. процесът е протекъл както се очаква, но... :dunno:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Мар 13, 2009 6:42 pm

При мен работи - когато внимателно спазя инструкциите не съм имал проблеми. Но ако не внимавам в някой тънък момент обикновено става това, което описваш. Обикновено имам такива проблеми когато в гумата е имало някаква мръсотийка в която се овъргалват частиците и правят голяма полимерна топка. Тогава течността става прекалено рядка и наблюдавам това, за което говориш - ту запуши, ту се отпуши. Ако не съм внимавал с разбъркването и сипването с шишето наопаки също се получава, защото частиците са били утаени в шишето.
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Сря Мар 18, 2009 12:49 am

За автора на темата - прегледай внимателно външната гума за наранявания, или дори за песъчинки, които се търкалят в нея. Ако има такива, това е абонамент за "ненадейно" спукана гума. Е, няма да спадне веднага, както ако е при пряко попадение на стъкло, пирон, или трън, но ще си спадне кротко и безутешно.

Относно броя на лепенките - в момента на колелото, което карам градско, гумите са с по над 10 лепенки. Наскоро смених гума, която имаше 24 лепенки (доколкото си спомням), при това я смених, защото я срязах без да искам. Нямам нито един случай на разлепване или изпускане от лепенка, нито за наслагване на лепенки.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот bikerider » Сря Мар 18, 2009 3:36 am

silvertm, това е форум за планинско колоездене и тук си говорим за планинско колоездене. Силите, на които са подложени вътрешните гуми са съвсем различни. Още повече, както marsa каза, горе се кара на по-ниско налягане, което буквално разлепва лепенките, особено некачествените.

Всичко зависи от това колко екстремно се кара. В града се кара най-малко екстремно по отношение на гумите, защото в града обикновено се кара на високо налягане. Така че, моля, отчети този момент преди да изтъкваш колко стабилно е лепенето на гуми. В края на краищата има каране и каране. Планинското колоездене не може изобщо да се сравнява с градското. Ако не си разбрал това, би следвало първо да опиташ да караш на планина малко по-екстремно и ще разбереш.
Аватар
bikerider

Предишна

Назад към Веломеханик