Въпрос относно дължина на средно вдижение

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос относно дължина на средно вдижение

Мнениеот Sasho_snegorina » Сря Мар 25, 2009 8:07 pm

Здравейте, колеги, имам въпрос относно избор на средно движение. Най-вече искам да знам каква дължина на касетата ми трябва. Насочил съм се ето към този модел на Truvativ - http://www.ridespot.net/product_info.ph ... cts_id=419 . Рамката има дължина на тръбата за средното 72мм, но към нея ще хващам и водач (+ 5мм)със захващане посредством чашката на средното. Въпроса ми е кой размер ми трябва? Имам оферта за размер 118x68 и си нямам ни най-малка представа дали резбите ще хванат достатъчно здраво в тръбата за средното. Благодаря предварително!
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

здр

Мнениеот Snuupy » Сря Мар 25, 2009 11:38 pm

Според мен ще ти трябва към 122мм,но не съм съвсем сигурен.Колегите ще допълнят :)
Shit happens all the time and you learn how to deal with it
Аватар
Snuupy

Рейтинг: 885

Мнениеот Admin » Чет Мар 26, 2009 1:05 am

Нека разграничим нещата. Авторът на темата пита за размер, но е посочил данни, отнасящи се за два съвсем различни размера.

Тръбата на рамката явно е 73 мм, което един от основните стандарти. Следователно ти трябва касета за 73 мм. Много от съвременните касети са съвместими с тръби на рамката 73 мм и включват в комплекта дистанционни шайби, с които се монтират на рамки с тръба 68 мм с или без водач. Планката на водача не ми се вярва да е 5 мм, по принцип би трябвало да е по-скоро 2,5 мм, но знам ли, на пазара има всякакви продукти.
И така, трябва да си намериш касета за 73 мм Е-type. Към нея би трябвало да има една или повече шайби, всяка по 2,5 мм. Също така би трябвало да има и инструкции за монтаж. При тръба на рамката 73 мм + водач, закрепващ се към средното движение, не трябва да слагаш нито една шайба. Ако не си сигурен, отиди в сервиз.
Видно от този документ, посочената от теб касета не е подходяща, защото е 68/68Е/73. Тя може да бъде монтирана на колелото ти без водач. Ако ще е с водач, трябва ти касета с означение 73Е.

118 мм е дължината на оста на касетата. Най-често са 113 или 118, има и други размери, разбира се. Във форума е писано доста за това как да определиш каква дължина ти трябва - отношение към това има т.нар. линия на веригата, която искаш да постигнеш, но понякога конструкцията на рамката може да те принуди да избереш 118 вместо 113 (например, ако при по-къса ос венците си пречат със стойките на веригата). Няма как да ти дадем съвет в тази насока, ако не знаем каква е рамката, курбелите и т.н., но в твоя случай (щом искаш водач, значи ще е DH, FR или АМ велосипед) според мен 118 мм ос е подходящата.

Аз те съветвам да не купуваш касетата от онлайн магазин, а от реален такъв, за да може да обясниш всичко и да ти продадат това, което ще е подходящо за твоите нужди. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sasho_snegorina » Чет Мар 26, 2009 1:33 am

Админ, благодаря ти за подробните обяснения! Относно дебелината на планката на водача... ами не съм сигурен каква е дебелината й, и сега като отидох да премеря е наистина около 2.5мм. Стилът, който карам е FR/DH, рамката е Ram Freeride 06 (с кобилицата над люлеещото рамо). Наистина бих отишъл във вело магазин, но най-близкият е на 40км от моето местоживеене. Смятам че след като ми изясни какъв точно размер ми трябва няма да имам проблем дори и с доставка от електронен магазин. Сега забелязах едно средно с външни лагери, някаква идея дали ще стане на моята рамка, вижда се, че има 2 спейсъра, но нищо по-конкретно не пише в описанието. http://www.ridespot.net/product_info.ph ... 663&osCsid
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Назад към Веломеханик