Скъсан болт в преходник за РМ

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот lubo_90 » Чет Мар 26, 2009 7:25 pm

Значи купих си преходник PM->PM 180мм и да го сложа и се счупи болта наравно с самия преходник,взех да го разпробия,но се счупи бургията в него ???Някакви идеи???
Ето няколко снимки:
http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 8%D0%B5000

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 8%D0%B5001

Това беличкото е болта :(

Извинявам се за отвратителното качество :)
Мерси предварително :) :beer:
lubo_90

Рейтинг: 992

Мнениеот Ozzie » Чет Мар 26, 2009 7:30 pm

lubo_90 написа:Някакви идеи???

Купи си нов преходник и като го монтираш не прекалявай със затягането, за да няма втори път подобна случка.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Admin » Чет Мар 26, 2009 9:42 pm

Преместих темата тук, защото така шансът някой да помогне на lubo_90 е по-голям. Авторът й обаче няма достатъчен рейтинг, за да отговаря в нея - ако имате въпроси, пишете ги и той ще ми прати отговорите на ЛС.

Става дума за болт за спирачния апарат, който при затягането към преходника се е скъсал на нивото под ушите на апарата, т.е. не стърчи изобщо от отвора в преходника.
Болтът е плътен.
Пробвано е да бъде разпробит и се е счупила бургията.
Търсят се идеи за изваждането му, така че да се запази преходникът.

@lubo_90
Тази бургия, която се е счупила, сигурно ли е, че е била подходяща? Нали се сещаш, че разпробиване на стоманен болт няма как да стане с бургия за дърво например?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sasho_snegorina » Чет Мар 26, 2009 9:49 pm

Наистина си прекалил с натягането, най-лошото е, че щом се е счупило свредлото, то цялата резба се е повлякла от болта, иначе нямаше да се счупи свредлото, а да излезе частта от болта. Най-доброто решение е нов преходник, както каза Ози, но ако си по-упорит може и да го възтановиш. Пробвай да го хванеш в менгеме, и пробий дупка с 4мм средло (от срещуположната страна на счупеното свредло), след това хващаш един метчик за навиване на резба и навиваш. Резбата няма да е през цялата част от заседналия болт, а само около 4-5мм, изваждаш метчика, навиваш лекично болт 4ка и пробваш с него да завъртиш цялата част от останката. Надявам се да стане, и да съм ти бил полезен.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот Admin » Чет Мар 26, 2009 10:00 pm

Само да допълня, че бургията е била подходяща, така че не се е счупила от самия болт, а от невнимание при работата с бормашината.
Така че аз си мисля, че с нова бургия и повече внимание може би ще станат нещата.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Sasho_snegorina » Чет Мар 26, 2009 10:09 pm

@Admin, да с повече внимание би трябвало да стане и както го е почнал, само трябва да извади частта от счупеното свредло, не ми се е случвало да заседне така, че да не мога да го извадя с обикновени клещи. Момчето да каже какво е станало, след като приложи представените от нас начини.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Мнениеот Admin » Чет Мар 26, 2009 10:38 pm

lubo_90 написа:Значи тя така се е навила бургията,че чак е влязла(или навила,просто незнам точната дума) в заседналия болт,но не мисля,че ще стане ако се земе друга бургия и да разпробивам заседналата бургия и болта с друга,защото както знаем бургиите са доста здрави и най-много и следващата да се счупи,та незнам какво ще й се прави,с обикновени клещи не може да се извади бургията.
Аватар
Admin

Мнениеот Sasho_snegorina » Чет Мар 26, 2009 10:45 pm

Колко стърчи свредлото? На снимките не се вижда добре, защо не пробваш да стегнеш с менгеме счупеното свредло и леко с усет да го развиеш / извадиш. Ако се е счупило така, че да стърчи поне 3-4мм ще стане така :agree:
Аватар
Sasho_snegorina

Мнениеот hitar_potar » Пет Мар 27, 2009 1:34 am

понеже досега не съм си имал работа с PM стандарт, нещо ми убягва как точно е заседнал болта в преходника, мислех, че минава през него и се навива в ушото на амортисьора. обаче със скъсани болтове си имах работа - един път скъсан болт в средното движение, и един път скъсах едното болтче за преходника на задната спирачка. и двата пъти бях запазил главичките на болтовете и ги лепих с Loctite секундно лепило и след това просто ги развивам по нормалния начин. та ако пазиш главичката на болта, може да пробваш този вариант, но трябва да бъде залепен съмвсем точно, както си е бил, преди да се счупи. надявам се не звуча като абсолютен идиот. това със разпробиването хич не ми е ясно що въобще си го правил, а и дали няма да попречи на метода, който ти препоръчвам. надявам се да оправиш проблема. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Admin » Пет Мар 27, 2009 7:49 am

hitar_potar написа:нещо ми убягва как точно е заседнал болта в преходника, мислех, че минава през него и се навива в ушото на амортисьора.

Скъсал се е един от болтовете, които минават през ухото да спирачния апарат и се завиват в преходника.
Аватар
Admin

Мнениеот Sasho_snegorina » Пет Мар 27, 2009 8:17 am

@hitar_potar, няма как да се е скъсал при ухото, което лежи на ушите на вилката, все пак е PM стандарт и 2 от резбите са на ботуша на вилката, докато при IS стандарт всички резби са на преходника. Ако не беше скъсал един от болтовете, който захваща спирачния апарат към преходника, сега щеше да пита как да си оптави вилката. За това е добре човек да има Динанометричен ключ, скъп инстумент, но пък си струва, като се има в предвид колко главоболия може да спести.
Аватар
Sasho_snegorina

Мнениеот veskoz » Пет Мар 27, 2009 9:06 am

На пазара има така наречените "шпилкоизваждачи" незнам дали технически това е най-правилното име но...имаше ги в метро представляват нещо като метчици (в кутийка са няколко размера) с лява резба, но за целта пак ти трябва отвор за да почнеш с метчика затова пробвай да треснеш една дупка от здравата страна на болта.

Вадил съм с такъв комплект скъсан болт на автомобилна гума но си прецени сам струва колкото един преходник :) ...но и това е вариант

Според мен болта е бил или стар или гаден като материал или неръждавейка няма друг начин да скъса стомана навивайки я в алуминий - би трябвало да се извади резбата на по-слабата сплав.
Успех в начинанието ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Gen4eca » Пет Мар 27, 2009 9:27 am

Не съм сигурен,за това ме извинете,но може и да стане ако със секач се направи импровизирана цепка за отвертка и го развие.Но е тегаво предвид размера.
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот mladen » Пет Мар 27, 2009 9:40 am

На снимките за съжаление нищо не се вижда , така че говоря по принцип . Ако от свредлото се подава поне малка част , колкото с клещи или с нещо друго , да може да се приложи някакъв въртящ момент ( някакво въртеливо усилие ) обратно на часовниковата стрелка , пробвай с нагряване и бързо охлаждане няколко пъти и след това в нагрято състояние опитай да развиеш болта ( ако има как да го захванеш с нещо естествено ) . Идеята е , че алуминия има по - голям коефициент на разширение от стоманата и при загряване трябва да отпусне . Пази се от изгаряне ! Това все пак е само идея . Успех .
mladen

Рейтинг: 1365

Мнениеот kojota » Пет Мар 27, 2009 9:40 am

Аз мисля , че правилния и всеобщо прилаган начин си е с свредло за метал - най добре ще е обаче да е на настолна бормашина или има едни към които се прикрепя ръчна бормашина - но се ограничава движението ( треперенето на ръката ) по X и Y i и остава само по Z - така няма да счупиш свредлото - или поне шанса за това е намален значително .
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот Alpina » Пет Мар 27, 2009 9:43 am

В каква посока е работила бургията?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пет Мар 27, 2009 11:21 am

Сега ми хрумна една идея незнам, колко ще е сполучлива,ама може да пробваш, значи вземи нещо остро(например нож) и с острието му издълбай една линияв самия болт, така че да можеш с отвертка да развиеш болта, незнам колко ще е сполучливо, но може да пробваш. :beer:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот Alpina » Пет Мар 27, 2009 11:33 am

Вече е предложено по-горе.
А ти опитвал ли си такова нещо, защото на мен ми се е налагало в къде по-удобен вариант и се оказа неимоверно трудно.

Т.е. на 100% да су купи нов преходник, а този да закачи на стената за назидание ще е по-добрия вариант.

Според мен трябва да се пробва с бормашина от обратната страна, поправете ме ако греша, но мисля че посоката на въртене на бургията трябва да съвпада с тази на болта в този случай, за да излезне към скъсаната страна.
След това ако се налага може да се ползва обикновен метчик, защото по-лесно ще се намери за да не се дават още пари (което ще обезсмисли всичко)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Admin » Пет Мар 27, 2009 5:36 pm

lubo_90 благодари на всички, писали в темата. Днес би трябвало вече да си е купил нов преходник, поне така ми писа.
Мисля, че въпреки това се получи доста полезна тема. :agree:
Аватар
Admin

Назад към Веломеханик