Проблем с механична дискова спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с механична дискова спирачка

Мнениеот Extreme_biker » Вто Мар 31, 2009 5:27 pm

Здравейте :) :beer:
Имам механична дискова спирачка с една регулируема накладка.Спирачката е Tektro IO и съм отвил накладката наляво колкото може (т.е отдалечена на макс),но диска (180мм,който наскоро смених+преходник) пак си опира в нея и накладката се трие.Мисълта ми е дали като се кара известно време така,докато накладката се изтрие достатъчно и да улегне (накладката),и диска да може да минава спокойно.Но можеби за това триене не ми спира много добре (предна спирачка).Всичко е правилно монтирано,само се чудя защо е така :dunno: ?Моля който е имал такъв проблем да сподели. :)
(Броня и жило също са сменени,лостче в сичко си е ок+връщането,но като натисна и не спира много добре,дали ще трябват нови накладки?)
Extreme_biker

Рейтинг: 1200

Мнениеот nikolce » Вто Мар 31, 2009 5:51 pm

Преди да "настроиш" накладките, настрои ли ротора спрямо накладките? Онези два болта които държат апарата за преходника бяха ли хлабави, преди да центроваш ротора спрямо накладките?
Ето ти един линк -> http://www.tektro.com/04support/pdf/IO-English.pdf
Провери си всичко стъпка по стъпка.
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот kr!sk0 » Вто Мар 31, 2009 7:53 pm

По твоето описание разбрах,чe си отвил регулиращата накладка до край и диска ти опира в накладките,а щом опира може да ти е крив диск,провери.
kr!sk0

Рейтинг: 1188

Re: Проблем с механична дискова спирачка

Мнениеот Extreme_biker » Сря Апр 01, 2009 12:32 pm

@kr!sk0
Да точно така,но ротора не е крив :dontknow:
Extreme_biker

Мнениеот griffin » Сря Апр 01, 2009 12:59 pm

Развий леко винтовете които държат апаратчето към преходника или към ботуша на вилката в зависимост от това как е монтиран апарата в твоя случай, и центирирай апаратчето, при мен най - лесно ставаше като сложа 2 парчета картон от кутия за вафли примерно от двете страни на накладките(задължително да е чист че там ако се омасли става кофти) помощника леко стисна лостчето на спирачката така че накладките да се съберат и да притиснат в диска и после стягаш апарата(без да късаш болтчета разбира се), махам картончетата и нагласявам накладките. Регулировката на самия апарат може и на око да опиташ да я направиш ама е малко по кофти.
На моя апарат съм забелязал че болтчето което е за регулиране обтегнатостта на жилото до самия апарат малко пречи и при регулировката на спирачката съм го развил така че да потъне в апаратчето.
griffin

Рейтинг: 1260

Мнениеот Extreme_biker » Сря Апр 01, 2009 1:24 pm

@griffin
Сега ще пробвам по твоя начин,а как попринцип да разбера дали е крив диска,на око ли,и ако е крив как да го изправя?
Extreme_biker

Мнениеот Extreme_biker » Сря Апр 01, 2009 1:33 pm

Ходих да опитам,но не стана,дали да трябва да сменя накладките,защото като ги гледам те са се изтрили диагонално (така да се каже) :dontknow:
Extreme_biker

Мнениеот griffin » Сря Апр 01, 2009 1:57 pm

Не съм кой знае какъв спец, но не мога да си представя как е това диагонално изтриване, моите като ги гледах последно дисковете си бяха направили легла в накладките, ако накладките не лягат добре на дисковете контактната повърхност е по малка и съответно спирачното усилие. Аз съм с накладки на кул стоп и мисля че и добре съм ги регулирал и пак ако натисна само предната като съм се засилил не спира на мъртво.
Ако накладките ти са се изтрили под ъгъл спрямо равнината на металните пластинки отзад, пак би трябвало да може да си регулираш апарата така че феродото на накладките и равнината на диска да са е вдна равнина горе долу.
Ако вземеш нови накладки може би ще трябва да се разработват след слагането и пак спирането ще е кофти.
При спокойно положение накладките ти на какво разстояние са от диска?
griffin

Мнениеот Extreme_biker » Сря Апр 01, 2009 2:07 pm

Ох добре,явно няма начин,ще вида да го карам и спирам повече с предната за да се изтърка накладката до толкова,че като се движи да не издава гадния шум и да жули в ротора.Ако не се оправи до една седмица отивам за нови накладки.
Extreme_biker

Мнениеот griffin » Сря Апр 01, 2009 2:19 pm

Ако ти накладките опират в ротора отвреме на време имаш крив диск, аз така при транспортиране в колата си бях изкривил диска на спирачката, с ръце успях да си го поизправя (сложи си латексови ръкавици преди да пипаш диска) го поизправих не изисква кой знае какво усилие ако не е силно изкривен
griffin

Мнениеот Extreme_biker » Сря Апр 08, 2009 12:24 am

Сложих по 2 шайби на машинка където се държи за преходника,и сега доста карам,но накладките не улягат и не спира пак добре,ротора си е прав,а накладката се изтрила леко накриво,и като натискам спирачката накладката както се е изтрила стиска диска само с едно малко крайче от нея,а не с цялата накладка.Ако взема накладката и я изтъркам с пила да е равна,дали ще й стане нещо :dontknow: ?
Extreme_biker

Мнениеот griffin » Сря Апр 08, 2009 7:22 am

Оня ден пак си ръчках спирачката, и разгледах подробно, и при мен накладката е изтрита повече в единия край спрямо другия но като гледам плочите от двете страни под накладките на спирачките като ги завиваш или отвиваш те се движат така нагоре надолу и явно за това накладките се ядат толкова накриво :-), освен регулировка не знам какво друго може да се направи, на мъртво и моите не спират каквото и да правя ако съм се засилил но с ниска скорост спират.
Ако толкова си се измъчил с регулировката няма ли сервиз покрай вас да ти ги регулират и да видиш какво правят :-)
griffin

Мнениеот Admin » Сря Апр 08, 2009 9:19 am

@Extreme_biker
Щом са ти износени накриво накладките, значи спирачката не е била настроена както трябва.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Extreme_biker » Сря Апр 08, 2009 11:45 am

А,ако сменя накладките с нови,мисля,че ще спира?
Extreme_biker

Мнениеот nikolce » Сря Апр 08, 2009 2:41 pm

Щом са ти изхабени "диагонално" накладките, значи апарата не е сложен като хората. (Повтарям Админ в случая) !

Купи си нови накладки, и следвай указанията в pdf-a който съм ти дал по-горе. Ако ти е изглежда непосилно за теб, занеси колелото в някой велосервиз, да ти сменят накладките, и да позиционират апарата като хората.

След като си сменил накладките, даже ако всичко е наред, няма да започне веднага да "хапе" спирачката. Просто трябва да се разработи малко. Иначе трябва да се осети подобрение в спирането.

Това е. Повече, без да е пипнал видял, никой не може да ти каже. :dontknow:
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот Extreme_biker » Сря Апр 08, 2009 6:44 pm

Може би се изтрила накриво,защото не бях сложил шайби на болта от машинката към преходника (сега има по 2 на болт).Ок мерси за инфото,утре ще хода за нови накладки.
Extreme_biker

Мнениеот griffin » Чет Апр 09, 2009 7:34 am

Сподели дали има ефект после че ми е интересно :-), че се чудя дали да вземам за мен нови накладки защото мойте са на последни издихания ама като разгледах внимателно самия апарат все си мисля че няма да има никаъв смисал :-)
griffin

Мнениеот Extreme_biker » Чет Апр 09, 2009 7:59 pm

Има доста голяма разлика,сега спира по добре от преди.При това още не са разработени (незнам как по друг начин да се изразя) накладки,но 1-2 спускания на предна спирачка,мисля,че е достатъчно да почне да хапе даже. :) :beer:
Extreme_biker

Мнениеот griffin » Пет Апр 10, 2009 7:27 am

А свири ли ти спирачката че мойте накладки направо ме вбесяват а уж са на KoolStop ама така че чува че :banghead:
ако не свирят кажи някоя каква марка си взел :-) да пробвам и аз с такива :-)
griffin

Мнениеот Extreme_biker » Пет Апр 10, 2009 6:32 pm

Не свирят изобщо,а спират много добре.Мойте са Rhino.Аз като се взех мойто колело,много свиреха,ужасни много,но след каране накладката уляга и спира да свири.Търпи ги 1-2 седмици,ако не стане,вземи нови. :)
Extreme_biker

Назад към Веломеханик