Проблем със седалка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със седалка

Мнениеот MacLeod » Нед Апр 12, 2009 8:16 pm

Здравейте, имам следния много странен проблем:

Днес си свалих седалката до минимум, тя се свали без никакъв проблем.
После покарах известно време така, също един, двама приятели покараха със свалената седалка.
Вечерта се опитах да си вдигна седалката отново, но вече не искаше.
С 1000 зора ( и моторно масло най - вече ) успяхме да я вдигнем до някъде,
но продължава да заяжда и не иска да се вдига или сваля свободно. Колелото е от висок клас ( Ram Nduro ).
Никой от нас не е карал екстремно докато седалката е била свалена. Всички мнения и идей са добре дошли, аз лично не мога да си го обясня.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Проблем със седалка

Мнениеот codename47 » Нед Апр 12, 2009 9:18 pm

доколкото разбрах от описанието проблема се е появил когато сте се опитали да я вдигнете–>колчето не може да е изкривено дори и да сте скачали на седалката защото вече е било спуснато. Може да сте ударили някъде отстрани седалковата тръба-ако е подбита това би обяснило трудното сваляне и дигане... :dontknow:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Нед Апр 12, 2009 9:32 pm

Тръбата не изглежда удряна от някъде, надявам се да може да се оправи.. Иначе би било голяма гадост : ( Що се отнася за смазването, това решава частично проблема. Аз искам да мога да си движа седалката свободно.
Аватар
MacLeod

Мнениеот codename47 » Нед Апр 12, 2009 9:37 pm

пробвай със друго колче което на друго колело се движи свободно по тръбата как е при теб, ако положението е старото значи е от седалковата тръба(виж и дали има някакви боклуци вътре)..
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот MacLeod » Нед Апр 12, 2009 10:26 pm

Да, стига първо да извадя това. Ние трима човека успяхме да го мръднем нагоре. Двама държахме колелото и спирачките, третия който беше най - здрав въртеше колчето, което беше смазано с моторно масло. Сам в къщи със сигурност няма да се справя. Май ще намина тези дни в бас, да видим там колко са яки :) Но определено ситуацията е твърде странна.. Огледах си колелото ( най - вече в областта на седалката и колчето ), то си е като ново, освен че тук - там има кал. Днес не беше толкова топло на Витоша където бяхме, но чак да се свие металът не ми се струва реално.
Аватар
MacLeod

Мнениеот MacLeod » Пон Апр 13, 2009 9:15 pm

Реших си проблема. С много напъване и въртене и пот от моя страна, накрая колчето излезна и вече влиза и излиза доста по - лесно.
Не ми е много ясно все още как беше възникнал този проблем. Предполагам че е било свалено твърде много, до самият край. След това при натягане, с врътката за седалката, рамката е отишла в нищото без опора и по този начин процепът се е свил прекалено много.
Аватар
MacLeod

Мнениеот codename47 » Пон Апр 13, 2009 9:53 pm

MacLeod написа:...След това при натягане, с врътката за седалката, рамката е отишла в нищото без опора и по този начин процепът се е свил прекалено много.

:idea:

аз не разбрах какво казваш... но сега си мисля че колчето може да е закачило отворите за стойката за вода :beer:

пп. (5мин по-късно): аа сега загрях, съмнява ме да е това-тогава скобата за седалковата тръба ще ти изпада когато махнеш колчето...
Аватар
codename47

Мнениеот Admin » Пон Апр 13, 2009 10:16 pm

codename47 написа:аз не разбрах какво казваш...

Някои колчета в най-горната си част, под скобата за хващане седалката, се стесняват (нямам предвид самата тръба, а елементът, който е набит в нея и е свързан с механизма за стягане на релсите). MacLeod смята, че може заради това да е стегнал седалковата тръба повече от необходимото и тя да се е "стеснила" в горния край.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот codename47 » Пон Апр 13, 2009 10:23 pm

да верно че има такива колчета прав си :agree:. Съмнява ме обаче това да е проблема защото след отхлабване на болта на скобата не биха били нужни силите на 3-ма момци за да извадят седалката :beer:
Аватар
codename47

Мнениеот MacLeod » Пон Апр 13, 2009 10:25 pm

Не мисля, че е закачило в отворите за вода, защото след като го извадих доста нагоре, продължаваше да запъва. Не се даваше до край.
Мисля, че след като колчето е било свалено до минимум, горният ръб на колчето ( точно където седалката се свързва с него ) е слезнал под нивото на горния ръб на рамката. След затягане, горният ръб на рамката е останал без опората ( именно колчето ) и просто е хлътнал повече от колкото трябва. Така че явно и за това трябва да се внимава, ако си сваляте седалките...
Аватар
MacLeod

Мнениеот codename47 » Пон Апр 13, 2009 10:39 pm

в такъв случай щом е бил без опора е нямало да можеш да затегнеш колчето защото пръстенът е щял да стяга "на празно", а и не вярвам че евентуално огънатата горна част на седалковата тръба може да създаде такова усилие, а и проблемът е щял да остане за постоянно-при повторен опит да вкараш колчето нямаше да можеш защото горния ръб щеше да е закривен навътре(едва ли от изваждането на колчето се е "изправил")...
Аватар
codename47

Мнениеот MacLeod » Вто Апр 14, 2009 8:26 pm

Може би горният ръб да е бил леко закривен, което да е причината да не можем да го извадим лесно и 3-ма човека със средно тегло 90 кг да се напъваме около колелото :)
Може би... Може би.. но честно казано нямам представа какво се е случило. Това е само предположение, затова се и интересувам дали някой е имал подобен проблем и знае.
Аз лично си реших вчера проблема сам в къщи като въртях колчето в посока обратна на часовниковата стрелка. След 30 мин въртене, от които първите минути бяха най - тежки, колчето почна да се разхлабва и накрая успях да го извадя. Сега влиза и излиза сравнително лесно.
Аватар
MacLeod

Мнениеот codename47 » Вто Апр 14, 2009 8:34 pm

MacLeod написа:....3-ма човека със средно тегло 90 кг да се напъваме около колелото :) ....

така е ясно защо - всеки като е бил по 30кг как да стане работата :D :beer: :beer:
Аватар
codename47

Мнениеот Анелия » Сря Апр 15, 2009 6:00 pm

Средно е написал човека, не общо :nono:
Аватар
Анелия

Мнениеот jivkonik » Сря Апр 15, 2009 8:45 pm

Попадал съм на рамка (ДРАГ Експерт) с доста зле обработена отвътре седалкова тръба - колчето се движеше трудно и се надираше кофти! На другите ми рамки (Cannondale) нямаше подобни проблеми. Виш с някоя ситна полукръгла пила оправи малко седалковата отвътре, но МНОГО МАЛКо, заглади я само, дане отнемеш 1мм стружка!!!! :nono:
Аватар
jivkonik

Мнениеот MacLeod » Нед Апр 19, 2009 9:37 pm

Нв мисля че има нужда да прибягвам чак до пили, в момента положението със седалката е сравнително добро. Но съм любопитен какво ще стане ако отнема 1 мм стружки ? Какъв е проблемът с това ? Може би много ще се изтъни рамката в тази част ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот bdz43r » Нед Апр 19, 2009 9:44 pm

MacLeod написа:Но съм любопитен какво ще стане ако отнема 1 мм стружки ? Какъв е проблемът с това ?
Ами тя е 1,5 мм дебела...
Аватар
bdz43r

Мнениеот MacLeod » Пон Апр 20, 2009 11:00 am

Да, май е там някъде дебелината. Между другото видях, че в седалковата тръба има доста стружки. Сигурно са се появили от въртенето на колчето в тръбата докато успея да го извадя. Надявам се това да не е проблем...
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potter » Пон Апр 20, 2009 11:31 am

Можеш по няакъв начин да пробваш да ги позагладиш. Предполага, и по колеца има разни деруги. Ако позагладиш деругите, би трябвало да влиза по-лесно
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот jivkonik » Вто Апр 21, 2009 6:19 pm

Проблема е, че някои продводители на рамки и велосипеди не обръщат изобщо внимание на седалковата тръба отвътре (кой ли клиент наднича там, когато си купува велосипед, още повече като е сглобен!!), просто си я заглади с пила, шкурка иии каквото там ти е удобно.
Колчетата в повечето случаи са прилично направени, защото отвън все пак се вижда как изглеждат! А каква марка е колчето?
Аватар
jivkonik

Мнениеот ddevil » Вто Апр 21, 2009 7:18 pm

MacLeod написа:Може би горният ръб да е бил леко закривен, което да е причината да не можем да го извадим лесно ...

Ако напрежението при вкарването е било още с първите 1,2 до 3 см от колчето - проблема вероятно е от стеснен процеп както ти описа. Възможно решение е вкарване на колчето на 10-15мм дълбочина и леко въртене(грубо казано стараеш се да опишеш конус) с цел да се разшири отвора до нормалният си диаметър. При всички случаи това е рисково откъм спукване, та имай едно на ум, когато ще го правиш.

А относно пиленето на 1мм - не го прави. Допуска се леко отнемане с някоя водна шкура отвътре, но това става дума само за заглаждане на неравности. Започнеш ли да отнемаш повечко материал - отива на лошо ;)

Отделно можеш да прегледаш и евентуалните драскотини по колчето и от там да прецениш какъв може да е проблема макар и малко по-трудно.
Ако драскотината е концентрирана в една точка и сравнително груба - вероятно е парченце материал или попаднала боя с боклук и т.н. от рамката, който задира. Възможно е и да е от процепа горе, но това щеше да се види при опитите за вадене.
Ако драскотината е по-равномерно разпределена или просто боята изглежда притъркана - може да е от хлътване или отново някакъв слой материал, който се трие в колчето.
Също пробвай се да разбереш откъде надолу вече влизането е трудно - така е по-вероятно да ограничиш вариантите :)
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот MacLeod » Вто Апр 21, 2009 9:34 pm

напрежението при вкарването е било още с първите 1,2 до 3 см от колчето

Не съм имал проблем при вкарването на колчето, а при изкарването му. След като го изкарах започна да влиза и излиза значително по - лесно и с приемлива трудност. Гледах за драскотини но не видях, за мен проблемът все още си е мистерия. Може би някакъв боклук, може би стеснение на тръбата, а може би нещо друго. Не мисля че има смисъл от пилене, при положение, че в момента е ок. Що се отнася до стружките, в седалковата тръба има такива. Според мен са се образували при триенето между колчето и седалковата тръба при първото излизане, което беше ужасно трудно.
Аватар
MacLeod

Мнениеот ddevil » Вто Апр 21, 2009 10:04 pm

MacLeod написа:
напрежението при вкарването е било още с първите 1,2 до 3 см от колчето

Не съм имал проблем при вкарването на колчето, а при изкарването му.

Имах предвид следващи вкарвания след "трудното" изваждане, но щом всичко според теб се е оправило значи няма какво да гадаем повече.
Останах с впечатлението, че все още влиза и излиза по-трудно от нормалното и затова :)
Явно нещо инцидентно се е заклещило, shit happens :beer:
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот Ozzie » Сря Апр 22, 2009 12:26 am

Алелуя какъв роман за едно заяло колче...
:praying:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик