Съвместимост на части от главини Shimano-Formula

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвместимост на части от главини Shimano-Formula

Мнениеот рс » Чет Апр 30, 2009 11:19 am

Мога ли да сложа касета от задна главина шимано, някое Deore, на задна главина формула dc-20? Касета наричам частта с кученцата или съчмите, осигуряваща свободния ход на венците назад. На шимано се свалят след отвиване на един болт 10-12 мм дебел. Имам много главини шимано, а мисля да купя една капла с формула с повреда. Преди да ми я пратят трябва да реша мога ли да я поправя.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Re: Съвместимост на части от главини Shimano-Formula

Мнениеот Pirate » Чет Апр 30, 2009 2:44 pm

Здравей, няма такава съвместимост между двете марки. Ако беше погледнал в сайта на формулахъбс, щеше да видиш, че при тях барабанчето със свободното движение се развива от главината с помощта на инчов размер инбус 7/16". По принцип и при формула както и при шимано не се предлагат резервни части за свободното движение, а цял комплект такова. Само че докато за шимано главини се намира ново свободно движение, за формула не са внесени, което е странно предвид, че отдавна се прадават такива главини у нас.

Иначе отварянето на свободното движение на формула става с помощта на инструмент за развиване на лагерната капачка подобен та този на шимано само, че със 2 издатини, а не с 4, какъвто също не се продава в бг, но пък не е проблем да се изработи, както направих и аз когато ми дотрябва. Вътре в свободното движение има 3 двойно палчета /през 120 градуса/, притискани към ротора посредством телен опръстен /пружина. Барабанчето лагерува на ротора от двете си страни посредством 25 малки съчми от всяка страна. Ако ти се струва, че при сложени венци и въртене те играят леко - това не е повреда - дори на нова главина формула е така! Сервизирането общо взето се състои в слагане на грес на съчмичките на които лагерува барабанчето. На палчетата може да се накапе някакво масло, но не и грес, за да не залепнат и да изчезне зацепването!

ПП. сега погледнах сайта на хормула - задната главина от този клас е DC22, а DC20 е предна главина.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот рс » Чет Апр 30, 2009 9:25 pm

Ако само размерът на инструмента за разглобяване е друг, това не е проблем, но явно става дума и за други разлики.
На шимано инструмента за цъкалката е с два зъба. Може би си отворил нещо ново, от последните няколко години, или грешиш.

На формула не може ли да се регулира хлабината в лагера на цъкалката, както на шимано? Май по-добре да си взема шимано. Досега за десетина хиляди всяка главина се е разхлопвала там.
Правилник:
рс

Мнениеот Pirate » Чет Апр 30, 2009 11:04 pm

На шимано инструмента за цъкалката е с два зъба. Може би си отворил нещо ново, от последните няколко години, или грешиш.
- Когато си трсух инструмент/вложка - с два зъба за отвиване на лагерната капачка на Formula съм виждал подобен с 4 зъба на Ice toolz във веломания, на който пишеше, че е за Шимано. Иначе не съм отварял соводното движение на Шимано. Ако инструмнета и там е двузъб и го имаш това е добре за теб. За Шимано предвид, че се намира свободно движение, не виждам и особен смисъл в отварянето му.

На формула не може ли да се регулира хлабината в лагера на цъкалката, както на шимано?
- Не, няма нито реглажни шайби, нито друго. Със стягане на капачката се затваря и толкоз. Даже от самото стягане не се променя хлабината.

Май по-добре да си взема шимано.
- Твой избор :agree: Карам с Формула заради това, че са с най-достъпна цена от главините с капсуловани лагери. Иначе за няколко хиляди км. със сигурност не се износва свободното движение на Формула ако за това време поне 1-2 пъти си го отварял, почиствал и слагал грес на съчмите на които лагерува. А лагерите пък се сменят лесно, доколкото има нужда, защото и те не се износват от въртене бързо.

Силно се надявам да се сдобия с по-истинска в бъдеще ;)

Каквото и да избереш, успех!
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот рс » Чет Апр 30, 2009 11:20 pm

Shimano си го отварям и поддържам при необходимост, с двойния ключ. Особено deore и подобни - няма такива хубави рез части. Особено преди десетина години :dontknow:
Ще трябва да намеря една формула или чертеж/скица и да разнеса замъглението, в което съм изпаднал за тези главини :)

Тук http://parktool.com/repair/readhowto.asp?id=45 има скица на shimano касета свободен ход, и малко за някои други - май и за formula с 'набити' лагери.
Аз обаче се интересувам от formula с конуси - препочитам конусите. Тя може да се окаже копие на шимано системата.
Правилник:
рс

Назад към Веломеханик