Пружина за вилка марзочи

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пружина за вилка марзочи

Мнениеот papi007 » Чет Апр 30, 2009 4:21 pm

Привет съфорумници,
Купих си чисто нова вилица преди няколко месеца, модел Marzocchi XC500 ETA, но наскоро започнах да я карам. Първоначално беше много отвратително движеща се защото беше нова, но след това се поклатих половин час на терасата, позагря се доста (незнам до колко е полезно) и започна да работи доста по-добре. Първото напомпване знам че беше на 3 атмосфери във Веломанията при Нина.Оттам директно на рейса за Железница. Нагоре добри впечатления (като за след XCM). Надолу карам доста агресивно попринцип, и за това си поиграх с помпането, докато не се чува "магическото дрън" при не кой знае какви препятствия. Нямам представа на колко bar я напомпах, но когато започна да работи нормално надолу, на равно започна да не обира малките неравности и стана XCM-ска му работа. След като прочетох защо ми spike-ва темата , това което лично аз разбрах е че съм за смяна на пружината. За това преди да съм направил някоя (поредна) глупост:
1.Каква е всъщност пружината в моя аморесьор?
2.С каква, на каква цена и от къде мога да намеря заместител? (във веломания нямали на склад, и до 2 седмици "абе казаха от търговския отдел че ще докарат някви че били поръчани, ела да видим дали може да се измисли нещо").
2.Може ли да е другаде проблема и какво би било решението му?

Благодаря предварително, papi007 :beer:
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Re: Пружина за вилка марзочи

Мнениеот veskoz » Пет Май 01, 2009 12:29 am

Spike-ва заради малък ход, ниско налягане или бавен rebound. Щом си агресивен надолу и си я напомпал как си требе предполагам е първото
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Re: Пружина за вилка марзочи

Мнениеот vpravov » Пет Май 01, 2009 1:15 pm

@papi007 - От 2003-та до 2007-ма карах МХ comp+ETA. Пружината се намира от страната на ETA-та и е много мека по принцип. Разликата до необходимата твърдост, за индивидуалното тегло и вкус, се компенсира от въздушната камера. Аз лично в града и при ХС си я карах с по-ниско налягане за повече комфорт,а в редките моменти, когато съм ходил само да се спускам от Витоша, просто я помпах малко повече. Смяната на пружината не се сещам с какво ще ти помогне, освен ако не си намериш такава точно за твоето тегло и елиминираш въздуха. Но и тогава надали ще намериш "златната среда", така че вилката да те удовлетворява навсякъде и винаги. Затова просто си вземи една помпа за амортисьори с манометър, свикни да си я носиш с теб и си настройвай вилката според конкретните нужди в конкретния момент.
Изображение
Аватар
vpravov

Назад към Веломеханик