от Admin » Нед Май 17, 2009 8:59 pm
Ако наистина караш подобаващо надолу, препоръчвам ти да се насочиш към модел от типа на EN 321 или EN 521.
По мои впечатления XM 317 са си на практика ХС капли. Тежа 65 кг, карах ги с Ram Nduro (т.е. дори не мога да кажа, че съм ги подлагал на кой знае какви изпитания при спусканията), но на задната вече имам 2 подбивания. Причинени са главно при спукване на гума чрез прещипване, т.е. в случаи, когато външната се сгъва до капла и последната поема част от удара. При споменатите модели от серията EN съм имал много повече такива случаи на спукване и много по-малко поражения по каплите (при EN 321 никакви, при EN 521 едвааа забележими подбивания). Освен всичко друго, колелата, наплетени с капли от серията EN, ги усещах по-корави от тези, които са с XM 317 (но да се има предвид, че това усещане зависи и от другите компоненти в системата като вилка и главина с 20 мм ос срещу такива с 9 мм QR)).
Надявам се, че информацията ще ти помогне в избора. Най-важното е да прецениш собственото си каране. Ако при спусканията често прещипваш гуми, значи каплите ти ще отнасят повече бой и тогава бих ти препоръчал EN.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.