Регулиране височината на кормилото

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Регулиране височината на кормилото

Мнениеот sync_master » Пет Юли 31, 2009 2:03 pm

Велосипедът ми е Крос Сторм, закупен преди 5 години. Оттогава не съм пипал кормилото, но усещам, че е необходима корекция на височина. Следейки упътването, вчера отвих с шестограм номер 5 болта на върха на кормилото, почуках няколко пъти, за да се разпадне сглобката, но без резултат. След многократни опити установих,че при мен механизъм "сглобка" не съществува,а болтът си влиза директно в тръбата отпред, без да има нищо закрепено за резбата му. Вероятно отдавна е изпаднал механизмът? Или е клеясало до такава степен,че е безнадеждно?
Счупих от пренатягане пластмасовия диск около болта и забелязах,че като го няма диска, болтът е затегнат много по-дълбоко в кормилото.
Къде е проблемът?Благодаря предварително за помощта!
sync_master

Рейтинг: 1200

Re: Регулиране височината на кормилото

Мнениеот veskoz » Пет Юли 31, 2009 2:28 pm

Съмнявам се. Трябва да има конус на дъното на болта. Колчето също е конусно отрязано. Двата конуса се разминават при затягане и така "сглобката" се заклинва във вътрешното сечение на стержъна. Освен при теб да е нещо по-различно. :dontknow: Ако ти изпадне конуса което е невъзможно ще си въртиш свободно само кормилото или ще ти остане в ръцете.
Успех :peace:

http://www.velorama.ru/files/20648/wedg ... lt_rus.png
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот sync_master » Пет Юли 31, 2009 2:37 pm

Сигурен съм, че нямам такава сглобка, а просто куха тръба с болт по средата. Свалих предната гума, за да се уверя. Също съм сигурен, че кормилото ми е напълно стабилно и никога не правило проблеми. Прецедент?
sync_master

Мнениеот Вилката » Пет Юли 31, 2009 3:01 pm

sync_master написа:Сигурен съм, че нямам такава сглобка, а просто куха тръба с болт по средата. Свалих предната гума, за да се уверя. Също съм сигурен, че кормилото ми е напълно стабилно и никога не правило проблеми. Прецедент?
Да не би колелото ти да е с лапа, а не с колче? Това е колче: Изображение
, а това лапа: Изображение
Аватар
Вилката

Мнениеот ico 1 » Пет Юли 31, 2009 3:09 pm

veskoz ти е показал снимка с двата възможни начина в твоя случай. Друг начин няма. Клеясало е колчето и не мърда от стержена на вилката. Така става с годините. Развий напълно болта и пробвай да поразвъртиш кормилото,като застанеш пред велосипеда и държиш предното колело между краката си. След това върти и дърпай нагоре. Конуса,който се явява гайка на болта или ще изпадне,или ще остане в стержена на вилката. Ако е второто или обърни велосипеда обратно за да падне,или навий само болта леко в конуса и го издърпай с него. После при сглобката конуса трябва да е монтиран разхлабено на колчето и чак като си определиш височината и правилната позиция на кормилото да стегнеш болта. На самото колче има едни чертички,които показват докъде може да стърчи,гледай да се ограничиш до тях,че иначе лошо.
П.П. Да не би наистина да е с лапа? Ако е така не може да се регулира на височина и всичко,което съм написал не важи - караш така,както е :D
Аватар
ico 1

Мнениеот bikerider » Пет Юли 31, 2009 3:25 pm

@sync_master:
Изображение

Това е устройството на 1" колче/лапа. При стягане двете скосени части се впиват в стержена и заклинват. Трябва да отхлабиш болта, да го чукнеш да смъкне долната скосена част, след което да извадиш цялото колче и да го огледаш за повреди. Внимавай да не го извадиш прекалено много при монтажа/реглажа - върху него е отбелязано докъде може да се вади. Пластмасовата тапа, която си счупил няма значение за структурната здравина на сглобката.

:offtopic:

veskoz написа:Двата конуса се разминават при затягане и така "сглобката" се заклинва във вътрешното сечение на стержъна.

Изображение
Кви конуси сънувате, господа? :dontknow:
Последна промяна bikerider на Пет Юли 31, 2009 3:47 pm, променена общо 4 пъти
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот sync_master » Пет Юли 31, 2009 3:31 pm

Ей, хора, ЛАПА е. Добре, че ме светнахте. Какво правя в случая? Сега,като счупих пластмасата около болта, затягащ лапата, проблем ли е?И защо след счупването болтът се затяга по-надолу-аз поради тази причина счупих пластмасата,защото имаше още обороти за стягане. Значи не може да се регулира, така ли?Не е ли неудобно,като ми е висока седалката и ниско кормилото,че и аз съм 184 висок?
Благодаря би и съжалявам,че ви подведох!
sync_master

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 31, 2009 3:32 pm

sync_master написа:.....Счупих от пренатягане пластмасовия диск около болта ....
:idea:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Вилката » Пет Юли 31, 2009 3:41 pm

sync_master написа:Ей, хора, ЛАПА е. Добре, че ме светнахте. Какво правя в случая? Сега,като счупих пластмасата около болта, затягащ лапата, проблем ли е?И защо след счупването болтът се затяга по-надолу-аз поради тази причина счупих пластмасата,защото имаше още обороти за стягане. Значи не може да се регулира, така ли?Не е ли неудобно,като ми е висока седалката и ниско кормилото,че и аз съм 184 висок?
Благодаря би и съжалявам,че ви подведох!

Туй, дето си го счупил е тапата. Можеш да караш и без него, не се коси ;) То се ползва само по време на монтажа, после е козметична тапа. Винтът в нея също има функции само при монтажа. Странно, че са сложили пластмасова тапа :crap:

Кормилото ти не може да се вдига ей така. Може, но със смяна на вилката и подлагане на дистанционери под лапата :beer:

@bikerider: Тва колело не го открих в нета и повярвах на човека, че е с лапа.
Последна промяна Вилката на Пет Юли 31, 2009 3:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пет Юли 31, 2009 3:45 pm

Вилката написа:Кормилото ти не може да се вдига ей така. Може, но със смяна на вилката и подлагане на дистанционери под лапата :beer:

Иде реч за 1" вилка на резба ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юли 31, 2009 3:46 pm

Или със смяна на лапата или със смяна на кормилото или ис двете. ;)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот marsa » Пет Юли 31, 2009 5:47 pm

bikerider написа:Иде реч за 1" вилка на резба ;)
Да, ама не.

Иначе това:
Изображение
Освен като редуктор от 1 към 1.125', го има и като удължител: долната част е с вътрешния диаметър на 1.125', а горната си е 1.125', така че може да се удължи стержена. Днес закупих първото (редуктор), а иначе двете са с цени около 6-8лв. Може да закупиш удължител, ще ти трябват и няколко спейсъра, както и някаква тапа поне за монтажа.

Това излиза ~10лв, по- скъпите варианти са нова лапа или кормило, с по- голямо издигане.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот bikerider » Съб Авг 01, 2009 6:53 am

marsa, наясно съм, че това, което показах е адаптор. Показвах механизма на заклинване, че някои господа не правят разлика между конус и скосяване.
Аватар
bikerider

Мнениеот ico 1 » Съб Авг 01, 2009 7:46 am

:offtopic: Казах конус условно,защото не знам коя от двете сглобки е. Ако бях споменал клин,щеше да е по-уместно може би: http://www.velorama.ru/files/20648/wedge-expander_bolt_rus.png
@ sync_master,време е да пуснеш снимка за да стане по-полезна темата.
Аватар
ico 1

Мнениеот veskoz » Съб Авг 01, 2009 2:38 pm

bikerider написа:marsa, наясно съм, че това, което показах е адаптор. Показвах механизма на заклинване, че някои господа не правят разлика между конус и скосяване.

Аре хОди в някой магазин да си купиш "колче на скосяване"(да те гледат малко като полезно изкопаемо). Жаргона си е КОНУС. Колкото и да се пъчиш с нАучните си размисли и страсти в магазина няма "колче с скосяем захват" примерно. Отиваш и казваш колче на конус нали? Да обясняваш какво е конус е смешно и подигравателно. Респект към повечето ти мнения, ама прекаляваш от време на време :deal:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Назад към Веломеханик