Проблем със сервизиране на Manitou 3 way

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със сервизиране на Manitou 3 way

Мнениеот GHOSTRIDER » Вто Окт 27, 2009 8:28 pm

Здравейте!С края на сезона дойде време да сервизирам шока,но забелязах нещо което за мен е непонятно и питам вас за съвет.Шока е с дължина 190 мм.Долната и горната граница на въздушната камера(SPV системата) са съответно 75-175 Psi и до днес карах шока с налягане близо 150 Psi и нямаше проблеми работеше перфектно,но реших да спадна малко въздух и оставих налягането на около 85-90 Psi и от това се получи така че при повечето от хода няма масло.Това нормално ли е за този шок и колко масло трябва да се сложи при сервизиране(смяна на масло,смяна на семеринги и т.н)?Благодаря предварително за отговорилите сериозно на въпроса ми. :) :)

ПП:Ето го и самия шок:
Изображение
@Night_Falcon:Попринцип и аз преди имах 4 WAY и го работеше по същия начин относно налягането както ти казваш,но при този не знам какъв е проблема. :dontknow: :dontknow:
Последна промяна GHOSTRIDER на Вто Окт 27, 2009 9:04 pm, променена общо 1 път
Аватар
GHOSTRIDER

Рейтинг: 1231

Re: Проблем със сервизиране на Manitou 3 way

Мнениеот Night_Falcon » Вто Окт 27, 2009 8:38 pm

Не мисля че е нормално. Аз моя го карам на около 100, и няма подобни симптоми. Веднъж като беше без никакъв въздух имаше такива симптоми. Предполагам, че маслото ти е малко.
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот GECKO » Вто Окт 27, 2009 9:13 pm

GHOSTRIDER написа:... и от това се получи така че при повечето от хода няма масло....

Интересно - ти спадаш въздуха а маслото изчезва :D

Не знам как си го спаднал, но ако е било рязко спадане (като да натиснеш игличката силно и дълбоко с отвертка) може да е глътнал въздух. Ако това е факт няма да имаш хидравлично съпротивление в част от хода (нито компресия нито ребаунд - ще работи на пружина). В този случай трябва просто да се сервизира/смени маслото на амортисьора.

Ако си го спадал с бутона на помпата за амортисьори това не би трябвало да се случи, но може да е станала някаква заигравка с SPV-то (да е "болкирало/изпуснало" клапанчето). Принципа на действие включва въздушна камера, която поема функцията на листовата пружина (A.K.A. шайбите, ползувани при другите марки, като Fox, Marzocchi и т.н.). Ако този въздух е избягал може би имаш проблем с уплътнението на SPV-то и неговият въздух да се намира при маслото, и да причинява описаните от теб проблеми.

Количеството масло, което се сипва не се мери. Мери се дълбочината на плаващото бутало и след това се обезвъздушава с масло. Колко трябва да е дълбочината не мога да ти кажа (би трябвало да го има написано някъде по интернетъ'), но мога искрено да те посъветвам да дадеш амортисьора в сервиз, в който са се занимавали с такива проблеми (например BAS, Jester или сервиза на One Distribution), където да го отремонтират адекватно, вместо да експериментираш с подръчни матеряли ;)
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот vpravov » Вто Окт 27, 2009 10:16 pm

А пробва ли да върнеш пак предишното налягане и какъв беше ефекта??? Карах за много кратко такъв шок и не смятам, че съм достатъчно компетентен, но доколкото си спомням влиянието на налягането във въздушната камера върху работата на амортисьора, мисля че ефекта, който се е получил от по-ниското налягане е нормален. http://www.orangebikes.co.uk/technical/spv.php кликни въху правоъгълното прозорче и от там next.
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот GHOSTRIDER » Сря Окт 28, 2009 8:41 am

GECKO@:Спаднах шока от бутончето на помпата
vpravov@:След като го напомпих на старото налягане се оправи работата му.
:dontknow:
Аватар
GHOSTRIDER

Рейтинг: 1231

Мнениеот Blood_Dust » Пет Окт 30, 2009 11:08 pm

Аз карам Manitou Metel R, и го има същото нещо на 50 psi, няма никой работи само на пружина, на 100 чак се появява рибаунд, аз го карам на 150, и за да не пускам нова тема, можете ли да ми кажете диаметъра на ухото в което лежи тефлоновата втулка колко е (вътрешния ме интересува), и диаметъра на тръбичката( външен), която минава през ухото. Благодаря!
Аватар
Blood_Dust

Рейтинг: 1322

Назад към Веломеханик