Съвместимост - касета и верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Съвместимост - касета и верига

Мнениеот hitar_potar » Вто Яну 19, 2010 2:24 am

Пак ми трябва форумната мъдрост в отделна тема. обиколих отдел Веломеханик, но информацията е остаряла или не засяга точно това, което ме интересува. имам касета шимано SLX/Saint, която се води HG касета. карал съм я досега с шиманска верига HG73, от която изобщо не останах доволен - звената си се разпадат, веригата ръждясва след дъждовно каране, независимо че след него я почиствам и смазвам. сега съм си харесал KMC X9 93 като заместител. дотук добре, но 2-3-ма господа попариха ентусиазма ми, като ми казаха, че ще имам проблеми с комбинацията, тъй като касетата е САМО за HG вериги. та питанката ми е има ли нещо вярно в думите им и ако да, можете ли да предложите безпроблемна алтернатива? или пък няма никакъв проблем с първоначалния ми избор...? :dontknow: също така мисля каквато и да е веригата, да я карам с Power link/Missing link.
10х :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Re: Съвместимост - касета и верига

Мнениеот Ozzie » Вто Яну 19, 2010 6:53 am

hitar_potar написа:...можете ли да предложите безпроблемна алтернатива?10х :beer:

SRAM
сериите от *50 нагоре :)
(верига и касета)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот sailman » Вто Яну 19, 2010 8:24 am

@hitar_potar
Карам същата касета (SLX) с HG73 и с KMC X9 93. Вече около 1000 км. (въртя си ги, там ка`т си му е реда) Не съм имал проблем с нито една от двете, ама щом ти е правила бели шиманската :dontknow: Аз самият разлика в поведението на двете вериги не усещам. Също така ги карам с разглобяемата връзка на КМС (не помня как се викаше точно) и тоже проблеми не са се явявали. Със СРАМ - ното звено също не съм брал ядове (каарл съм го на КМС Х9)
Така че, смятам да нямаш проблем с търкалянето на КМС веригата. (твърде читава, впрочем) :beer:

П.П. Казаното от Ozzie също можеш да го вземеш под внимание, ако решиш да пробваш СРАМ - ните продукти.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот prokalnatiq » Вто Яну 19, 2010 9:14 am

Сигурно няма да има проблем , все пак Specialized ползват тази комбинация . http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 601&lang=2
-Верига: KMC X9
-Венец: Shimano HG50 - венците са по нисък клас ,но тoва е без значение ,все пак е HG
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот рс » Вто Яну 19, 2010 11:31 am

проблеми може да има ако сложиш верига за 9 скорости на венци 7/8, или обратното. Не се притеснявай.
Невъзможно е почистена и намазана с смазка верига да ръждяса. Разпадането на звена може да е от неподходящи комбинации на скоростите или от прекалено износване. Тази верига не се чупи по описания начин - сигурно има десетки или стотици хиляди бройки по света.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот EmZo » Вто Яну 19, 2010 11:34 am

Не би трябвало да имаш проблеми. И аз ползвам SLX венец, с верига на KMC http://screambikes.eu/veriga-kmc-z99rb.html и нямам никакви проблеми. От както се помня карам с вериги KMC и нито веднъж не съм имал проблеми.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот hitar_potar » Вто Яну 19, 2010 12:01 pm

Благодаря за бързите и изчерпателни отговори. щом няма проблем, вероятно ще се спра на първоначалния си избор, като ще закупя 2 или 3 вериги, за да ги връткам. касетата няма да се сменя - нея ще си търкалям. а и да я сменям по-нататък, пак ще е шиманска (Ози :D ), може би същата, но 11-28. колкото до проблемите с досегашната верига - и аз не мога да си го обясня това с ръждата - на моменти чак е хвърляло масълце по шината - толкова много съм я смазвал, и на другия ден забелязвам нови мънички петънца ръжда. :dontknow: за звената - признавам, аз самия съм прецаквал 1-2 благодарение на чисто новата ми машинка за вериги, която развива нитовете накриво... не е в това проблема обаче - проблема са други 4-5 звена, които, без да съм докосвал с ключ въобще, някъде из веригата, просто се разпадат - както я чистя с парцал, и нейде из веригата пада половин звено и веригата си стои цяла, държейки се само на другата половинка. :clap: за износването - мда, износена е веригата, което пак ми е странно - карана е 4-5 месеца градско и XC, не са правени глупости.
П.П. ааа да, проблема с разпадането на недокосвани звена се появи още след първия месец употреба.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот did » Вто Яну 19, 2010 12:57 pm

Няма да имаш никакви проблеми, както вече хората писаха. Най-вероятно е да останеш мноого доволен от комбинацията.

Все пак, KMC правят веригите и на "някои други производители" ;)

:offtopic:
Аз сега съм си взел една яко перфорирана верига на KMC с кухи пинове и дупки и цепки навсякъде. Ще се кара точно с шиманска касета. Излежда ми, че с тая си структура ще се чисти по-лесно от обикновените. Като навъртя километри (кога ли... кога ли... някога... може би...), може да кажа някви отзиви.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот рс » Пет Яну 22, 2010 9:13 pm

Тази старата касета след като е работила с повреждаща се верига, и тя не е първа хубост вече. Може би е по-търпимо, ако нямаш много километри и метри надморска височина (нагоре).
Правилник:
рс

Мнениеот papi007 » Пет Яну 22, 2010 10:59 pm

Това с ръждясването единственото което ми идва на акъл е че не подсушаваш преди да смажеш. Пък сам се сещаш че като сложиш смазката върху дори много тънък слой вода - нищо неправиш.
Мисля че KMС веригите имаха една серия дето е предвидена да не ръждясва - има означение RB , което мисля че беше rust buster. Та това е решението.
На мен всички вериги до сега са ми хващали ръжда ако веднага след каране не ги измия , подсуша и смажа.Иначе спасение - нема. Най ужасно е зимата заради гняста дето хвърлят по пътищата.

Аз си карам със шимански LX венци, SRAM верига от 29 лева и нямам проблем.
Шимано LX - късах, пък и съм чел доста негативни мнения за шиманските вериги като цяло точно заради това че доста се късали. mtbr
КМС x9 - на сестра ми на колелото се скъса.... стори ми се че доста бързо се износи... Последния път като търсих такава не намерих. за това си купих друга:look:
Най-доволен съм от SRAM-ската 29 левова верига.

Така докато сме на тази тема, може ли да ми обясните защо по-високият клас е по-висок всъщност :dontknow: Виждам че има някаква разлика в мат'риала, но на сайта на срам не намерих информация :dontknow: Каква е цялата врътка там?
Аватар
papi007

Мнениеот рс » Съб Яну 30, 2010 1:45 pm

По-високите класове са направени по-износоустойчиви и/или по-леки. В повечето случаи няма нещо ултра-хитро, само дето ниските класове нарочно са оставени със занижени характеристики. Примерно липсва някоя обработка на повърхностите, която би струвала 10 стотинки, но заради това разликата в цените в магазина е 20 лв.
За съжаление много рядко е написано какво точно е по-хубавото на по-хубавите (скъпи) неща. Инфото е ограничено до подобрени характеристики, повишена износоустойчивост, ... но колко и как - :dontknow:
С повече ровене и питане се научават нещата, но е губене на време.
Правилник:
рс

Мнениеот hitar_potar » Съб Яну 30, 2010 11:18 pm

рс написа:Тази старата касета след като е работила с повреждаща се верига, и тя не е първа хубост вече. Може би е по-търпимо, ако нямаш много километри и метри надморска височина (нагоре).

касетата, освен някоя друга драскотина от веригата, няма кой знае кви следи от употреба - не знам колко точно км съм навъртял с тея чарколя, но ме съмнява да минавам и 500-600, тъй като отсъствах бая време от страната. :agree:
веригата я чистя с бензин, след това подсушавам с парцал всяко звено, и тогава монтирам, смазвам, джиткам. откак се помня, така чистя веригата и я поддържам. имам едно KMC за 7-ца на 5-6 години, което още се ползва и сигурно има 5-6-7 хил. км зад гърба си - и него съм го поддържал така и все още няма и помен от ръжда. а HG73-то ръждяса от няколко месеца употреба. :dontknow:
мерси на всички за отговорите, избора вече е направен - поръчах си 2 KMC X9-ки. :beer:
Аватар
hitar_potar

Назад към Веломеханик