Криво кормило

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Криво кормило

Мнениеот Forbidden » Сря Мар 03, 2010 8:23 pm

Здравейте отново! Забелязах, че кормилото е леко изкривено спрямо надължната ос на колелото. Т.е когато предната гума е успоредна на горната тръба, кормилото е леко вляво. Това представлява ли потенциален проблем и необходимо ли е да го занеса на сервиз. Иначе съм много доволен от спринт аполона като цяло.
Forbidden

Рейтинг: 1260

Re: Криво кормило

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 03, 2010 8:30 pm

Forbidden написа:Това представлява ли потенциален проблем...

да
Forbidden написа:... и необходимо ли е да го занеса на сервиз

не
отиди и си купи ново
ако велосипеда е в гаранция, питай дали ще ти го сменят

Forbidden написа:Ъъ? Това прозвуча като саркастичен бъзик :(

написаното горе от мен е самата истина, няма никакъв сарказъм
щом едно кормило е тръгнало да се криви, неизбежно е някой ден да бъде изкривено до край (разбирай да се счупи), в най- неподходящия момент и тогава да има :fight:
сега разбираш ли защо ти казвам да си купиш ново?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Forbidden » Сря Мар 03, 2010 8:31 pm

Ъъ? Това прозвуча като саркастичен бъзик :(
Forbidden

Мнениеот zafirovp » Сря Мар 03, 2010 8:40 pm

Ако е в гаранция ходи да ти го сменят. Мисля че Ozzie имаше предвид да си купиш ново кормило а не колело. :dontknow: Няма да струва повече от 20-30 лв. А да пробваш да го регулираш от лапата неможе ли?
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Forbidden » Сря Мар 03, 2010 8:42 pm

Самото кормило не е криво; просто лапата спрямо вилката не е успоредна - т.е когато кормилото в перпендикулярна позиция, предната гума е много леко вдясно.
Forbidden

Мнениеот Fanatico » Сря Мар 03, 2010 8:46 pm

Forbidden написа:Самото кормило не е криво; просто лапата спрямо вилката не е успоредна...

Е к'во сега, да разбираме, че си осъзнал какъв е проблема, а не можеш да го оправиш ли ? :eek3: Я погледни тук. Разхлаби тапата на детелинката, след това лапата и си регулирай. Нататък погледни в статията (указанията по-долу).
И как може една лапа да е успоредна на вилката ??? :dontknow:
П.П. Това не е голям проблем, освен ако не те дразни :lol: , надявам се можеш сам да го отсраниш. Погледни реда в BOLD. ;)

П.П.2 @shampion_1, :(!: , не смяташ ли, че първо трябва да се отпусне детелинката, понеже има натиск върху лапата иначе ?
Последна промяна Fanatico на Сря Мар 03, 2010 9:28 pm, променена общо 4 пъти
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот Forbidden » Сря Мар 03, 2010 9:10 pm

Просто се чудя дали да го нося на сервиз, тъй като гумата се откланя 2-3 градуса спрямо оста на горната тръба....т.е когато кормилото е перпендикулярно на горната тръба, гумата не е напълно права, а 2-3 градуса надясно. Може ли това да се счете просто като дребен кусур в реглажа...

Изображение
Forbidden

Мнениеот shampion_1 » Сря Мар 03, 2010 9:26 pm

Здравей,слушай сега:
1-отвиваш двата болта на лапата,но не докрай просто да може да се движи
2-хващаш гумата със двата крака и въртиш кормилото докато станат идеално прави
3-завиваш болчетата на лапата и караш ;)
shampion_1

Рейтинг: 1240

Мнениеот zafirovp » Сря Мар 03, 2010 9:29 pm

Fanatico написа:
Forbidden написа:Самото кормило не е криво; просто лапата спрямо вилката не е успоредна...

Е к'во сега, да разбираме, че си осъзнал какъв е проблема, а не можеш да го оправиш ли ? :eek3: Я погледни тук. Разхлаби тапата на детелинката, след това лапата и си регулирай. Нататък погледни в статията (указанията по-долу).
И как може една лапа да е успоредна на вилката ??? :dontknow:
П.П. Това не е голям проблем, освен ако не те дразни :lol: , надявам се можеш сам да го отсраниш. Погледни реда в BOLD. ;)

Това е решението на проблема. Може да го занесеш на сервиз но няма много смисъл. Все едно да ти падне веригата и веднага да носиш байка на сервиз. Успех :agree:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот hobi » Сря Мар 03, 2010 9:33 pm

Закрепи си предната гума някаде, да не мърда и завърти кормилото рязко на противоположната на изкривяването посока. Ако те мързи да разхлабваш и затягаш разбира се. Има възможност да усукаш колците на вилката така и за това ти препоръчвам да си хванеш шестограма и да разхлабиш болтовете на лапата, да си го нагласиш, затягаш и готово :agree: Бързо, лесно, вкусно! :D
:peace:
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Рейтинг: 1187

Мнениеот Forbidden » Сря Мар 03, 2010 9:33 pm

Мерси много:) Който не може, ще си плаща на сервиз (демек аз).
Forbidden

Мнениеот Runaway » Чет Мар 04, 2010 5:41 pm

Forbidden написа:Мерси много:) Който не може, ще си плаща на сервиз (демек аз).

:agree: по-добре така, отколкото да се правиш на можещ...! а и, ако попаднеш на читав, едва ли ще ти струва скъпо.
Успех! :beer:
Аватар
Runaway

Рейтинг: 1870

Мнениеот fenoryl » Чет Мар 04, 2010 6:54 pm

:boggled: Нямам думи. Това му се вика обща култура. Незнаеш - добре, но това са 2 болта. При такъв проблем, да ти кажат как да го решиш и въпреки това да отидеш на сервиз... + това използваш изрази като "надлъжна ос" - значи все пак си имаш някакви знания в областта ... мен би ме хванало срам от такова нежелание да опитам.
Извинявам се за упрека но ... и американец би се справил.

Дори не е необходимо да развиваш капачката на пеперудата. Просто разхлаби малко 2-та болта на лапата, изправи кормилото и си стегни болтовете. Ако развиеш и капачката ще се разхлаби твърде много и тогава може и да се измъчиш да го центрираш както трябва.
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот Forbidden » Пет Мар 05, 2010 12:58 am

Прав си да се възмущаваш, но нямам инструменти и опита. Свикнал съм си, когато имам проблем с колелото - да го нося на сервиз; но все пак разбрах, че проблемът е лесно отстраним. На практика не съм усетил да ми пречи на карането, но ми разваля силното чувство за симетрия и ми става като фикс идея. А пък спринтчето е новичко; смених му приникващата в ректума седалка с Body Geometry на Specialized и си купих ръкавички от същата серия, които предпазват улнарния нерв от много неудобните грипове на аполона. Благодаря на включилите се в малко дилетантската ми тема.
Forbidden

Мнениеот Stuny » Пет Мар 05, 2010 7:23 am

Отивайки до сервиза си купи и най-елементарните инструменти , ясно че не всеки се кефи да ремонтира сам , но понякога се налага .
Stuny

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик