Въпрос за смяна на верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за смяна на верига

Мнениеот MacLeod » Пет Мар 05, 2010 2:49 pm

Здравейте,
скоро ще ми предстои смяна на верига. В момента съм със sram и ще взимам sram. Интересувам се от следните две неща:
1. Как точно работи спецялното свързващо звено при sram-овете. Би трябвало да мога да си сваля веригата без помощни тулове, как става това ?
2. Новата верига която ще си взема за 9 скорости, най - вероятно ще трябва да се скъси ( не съм сигурен за това ), за да ми пасне на колелото. Колелото ми също разбира се е с 9 скоростен заден венец.
Има ли някакъв начин да разбера колко да я скъся( ако се налага ), или да карам по най - простия начин: меря със старата.
Ако второто е решението, как бих могъл да разбера правилната дължина на веригата, ако си зглобявам ново колело, тоест няма откъде да меря ?

Благодаря предварително :beer:
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Въпрос за смяна на верига

Мнениеот Боян Бановски » Пет Мар 05, 2010 3:03 pm

Прекарваш новата дълга верига през най-големия заден и най-големия преден венци,изпъваш я и добавяш 2 звена.Има го подробно описано в специализирано,сервизиране,монтаж/демонтаж на верига.
Аватар
Боян Бановски

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Пет Мар 05, 2010 3:16 pm

Относно дължината, колегата TOYAGA беше пуснал разяснение. На кратко, когато включиш на 3х9, двете ролки на дерайльора трябва да са в обща вертикална ос, перпендикулярна на земята.
Разглобяемата връзка ти позволява лесен демонтаж на веригата без инструмент. Използване на инструмент - само при скъсяване или повреда. Аз ползвам и съм доволен, тъй като чистя веригата и венците след почти всяко каране. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот outfaced » Пет Мар 05, 2010 3:53 pm

veskoz написа:Относно дължината, колегата TOYAGA беше пуснал разяснение. На кратко, когато включиш на 3х9, двете ролки на дерайльора трябва да са в обща вертикална ос, перпендикулярна на земята.

туй добре .. само не го прилагай за меко колело, че отоде и дерейльор и чудо ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Пет Мар 05, 2010 4:03 pm

...а и като ти чета въпросите, най-учтиво те съветвам да забравиш за принципа "направи си сам" и да отидеш на сервиз... :agree:
В противен случай може да се наложи да си купиш доста нови компоненти... :roll2:

:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот bikerider » Пет Мар 05, 2010 4:09 pm

veskoz написа:Относно дължината, колегата TOYAGA беше пуснал разяснение. На кратко, когато включиш на 3х9, двете ролки на дерайльора трябва да са в обща вертикална ос, перпендикулярна на земята.

С оглед по-голяма универсалност според различни комплекти плочи/венци, предавателни числа и стил на каране считам 2:5 за по-удачна тестова предавка. А най-недвусмислено е според правилото от ръководствата, минус едно-две звена за по-екстремна употреба.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пет Мар 05, 2010 5:00 pm

@MacLeod
Има статия в сайта за смяната на верига.
Има и предостатъчно информация във форума, включително и за работата със съединителни звена.
Да беше потърсил и прочел малко, преди да питаш...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Веломеханик