Смяна на задни зъбчатки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на задни зъбчатки

Мнениеот vlado123456789 » Чет Юли 01, 2010 8:23 am

Здравейте! Имам следния проблем и понеже не успях на първо четене да открия инфо за моя проблем, реших да пусна запитване. Имам MERIDA DAKAR 670. И понеже понякога имам проблем при свалянето на по ниска скорост установих, че някой е сменил задния блок зъбчатки с шестица вместо оригиналните седмица. А на задния дерайльор пък пише 8 speed. Предполагам ако сложа отзад блок със седем скорости и ще реша до голяма степен проблема. Та въпроса ми е мога ли да си сменя задния блок зъбчатки с 7 скорости и как става. Трябва ли да сменям и задната ос? Аз свалих задната капла, но така и не разбрах как се демонтира блока зъбчатки. Приемам съвети и за избора на блок зъбчатки. Ако можете да ме насочите за повече инфо от някъде?
vlado123456789

Рейтинг: 1178

Re: Смяна на задни зъбчатки

Мнениеот kapitanblood » Чет Юли 01, 2010 8:41 am

Здравей,прочетох ти проблема 2-пъти,и не разбрах как някой ти е сменил касетата без да знаеш ти.Но това няма значение.
Командата,която сменя скоростите ,колко е тя-6-7-8?Най-добрия вариант е да направиш окомплектовката на скоростите:
примерни==>команда 8ск==дерайльор8ск==венци8ск.8 ск.ти го давам за пример само,мисълта ми е да са еднакви,другото,което не си споменал,веригата,тя за колко скорости е.Почти съм сигурен,че венците,са ти на резба.
Моят,съвет е да отидеш в сервиз и да ти погледнат окомплектовката,и там на място,след оглед ще ти дадът най-добрия съвет.
Надявам се да съм ти помогнал. :agree:
Едит: Това ти е оригиналната касета,касетата ти е на щлиц,а не на резба ,както ти бях казал по-горе.
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот bio » Чет Юли 01, 2010 8:55 am

ТУК има информация за твоя велосипед ... Касета: Shimano CS-HG30 (7 скоростей) ... трябва ти такава касета. Но това е само предположение на базата на някаква информация в интернет, какво е реалното положение на нещата ... само ти си знаеш ... може да ти е сменена цялата задна капла.
начините за сваляне на задната група са два: резба и шлици и двете операции изискват специален инструмент ... като за втората са два. не е трудно ... ама си изисква някакви умения.
за дерайльора ... аз смятам, че няма проблем да работи с 7 венчета, макар на него да пише 8.
"задна ос" имаш предвид главина ли ?!?
можеш ли да разчетеш ... какво пише по различните компоненти .. дерайльор, команди и да измериш разстоянието между ушите на рамката при свален задна капла (между контрагайките на самата главина). една/две снимчици няма да дойдат зле.
иначе има достатъчно интернет магазини .. информирай се от тях за цени и т.н.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот kapitanblood » Чет Юли 01, 2010 9:06 am

@Bio,както винаги даваш,много добри съвети,и по изчерпателен от моя.Показал съм му,каква касета му трябва.Но,най-добре е да отиде в сервиз и там да разгадят мистерията,около това колело.Иначе,има да гадаем,какво трябва да се смени още.Дерайльор 8ск,команда:не се знае,венци 6ск,веригата също не се знае.Голяма мистерия стана.
:offtopic: @Bio,заслужил си си рейтинга... :agree: :offtopic:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот vlado123456789 » Чет Юли 01, 2010 4:26 pm

Честно казано колелото е втора ръка и не зная кой и какво е творил по него. Както bio е предположил, май е сменяна цялата задна капла, защото доколкото си спомням май беше някаква италианска. А MERIDA-та доколкото зная са тайвански. Та и моето предположение е, че е сменена цялата капла заедно с блока зъбчатки. Задния дерайльор вероятно и той е сменен понеже пише че е осем позиционен, а оригинално би трябвало да е със седем, а превключвателя е седем. Но това мисля че няма да му пречи да работи понеже ще му се задават команди до седем. Виж веригата не зная как да я разбера каква е? Трябва да броя звената ли? ЗА свалянето на касетата точно инструментите ме спряха. Мисля че е на шлиц, но доколкото си спомням от външния край имаше някаква гайка с два отвора за ключ. Може и да греша понеже не е пред очите ми сега. Положението е следното. Колелото е в провинцията и аз се прибирам там само в събота и неделя. Там мисля че няма такива сервизи за колела, а и да има работят през седмицата така че няма да мога да се възползвам от помоща им, трябва сам да се справя. Затова искам да се подкова с информация и части оттук за да мога когато се прибера да поработвам над него. Ако можете да ми кажете какво точно да гледам за да разбера какво ми трябва? Значи дотук разбрах че трябва да премеря разстоянието (ширината) на задната вилка за монтаж. Мисля че сегашното движение е по тясно защото ми се струва, че свива вилката като го стягам. А за оста питах каква трябва да е дължината и за да мога да сменя блока зъбчатки и да не дойде остта по къса после. Идеята ми е да си го направя пак със седем скорости отзад, понеже ми се струва, че ми е малко ниска максималната скорост. Така мисля че и задния дерайльор по малко ще греши понеже друго е осем степенен дерайльор да реди шест зъбчатки, друго седем. А не ми се сменя и дерайльор сега. И още един въпрос: ако е сменена цялата задна капла с блока зъбчатки, мога ли да сменя само блока със седем зъбчатки или не са взаимозаменяеми? Да предположим че стъпката им е еднаква и са със шлици, дали може да се замени шестица със седмица? По какъв начин се закрепват за каплата? Шлиците едно цяло ли са с главината на колелото или касетата със зъбчатките може да се закрепва за всяка главина?
vlado123456789

Мнениеот vlado123456789 » Пет Юли 02, 2010 12:02 am

OK! За веригата вече разбрах как се познава дължината и, благодаря на bio за полезните линкове! Но това ще стане ясно едва когато сложа новата касета със зъбчатките и опъна веригата. Сега трябва да разбера от кой вид са моите и от къде да си купя ключове за разглобяването и.
vlado123456789

Мнениеот bio » Пет Юли 02, 2010 5:03 am

за инструменти може да видиш тук ... просто да се ориентираш ... а от къде ще ги купиш си е лично твоя работа.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот vlado123456789 » Пет Юли 02, 2010 9:31 am

OK! Благодаря за инфото!
vlado123456789

Мнениеот vlado123456789 » Пон Юли 05, 2010 10:34 pm

Оказа се че блока зъбчатки бил с резба и ключа е с четири зъба. Много е странно наистина, но майсторите които го гледаха така казаха. Купих си зъбчатки и ключ да сваля старите. За поставянето на новите ми казаха че не ми е нужен ключ, те се самозатягали при каране. В събота ще се пробвам да ги сменя.
vlado123456789

Назад към Веломеханик