въпрос за 10 годишна вилка Suntour m7500

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

въпрос за 10 годишна вилка Suntour m7500

Мнениеот eva_ » Сря Авг 04, 2010 10:20 am

Привет. Може и да греша модела ,но това пише.Оригинална е с колелото и ми казаха ,че няма начин да се отвори понеже е за еднократна.При високи скорости из града се чува силно жужене.Мислихме ,че е от гумата ,но и с друга гума/капла се чува същото.Сервизния ме съветва да я сменя, понеже за 10 години вътре трябва да е веселие на колела.Предлага ми два Сънтура - единият 60лв с 60мм ход, другия 80лв - 80 или 100мм.Нямам много финанси.

Въпроса е мога ли да продължа така да си карам или е наложителна смяната и ако знаете по-здрави модели вилки за каране в града - кажете.

Благодаря предварително.

p.s. ето и снимка http://www.limundo.com/kupovina/Sportska-oprema/Bicikle/Rezervni-delovi/SR-SUNTOUR-VILE/811783
eva_

Рейтинг: 1240

Re: въпрос за 10 годишна вилка Suntour m7500

Мнениеот teodorchy_sofia » Сря Авг 04, 2010 12:04 pm

Я виж, или щракни една снимка, отдолу на вилката има ли шестогранни болтове?
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот eva_ » Сря Авг 04, 2010 12:22 pm

няма болтове.Има само една малка дупка.
eva_

Мнениеот eMcKu » Сря Авг 04, 2010 12:38 pm

Вземи си твърда вилка.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот novice » Сря Авг 04, 2010 12:39 pm

За 10г. не само вилка за еднократна употреба, а и каквато и да е, без сервиз наистина ще стане на манджа с грозде. По-добре я смени наистина, защото не се знае в какво състояние е пластмасата на втулките, в които се навива пружината(защото дълбоко ме съмнява тези втулки да са от нещо различно от пластмаса) и вилката може да те изненада някъде доста неприятно като внезапна спирачка примерно. :D
Виж секцията с вилките в пазара и си вземи нещо запазено, което се сервизира! Предполагам си и със малък стержен 1', та трябва да съблюдаваш и това, при избора от наличните варианти. Иначе си вземи което ти е по джоба от новите, ако няма да я мъчиш и не ти трябва кой знае каква коравина, но не товари рамката с много ход, ако не е предвидена за такъв... макар че стоманата, щото се съмнявам рамката да е алуминиева, носи на бой! :D
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот bio » Сря Авг 04, 2010 12:43 pm

eva_ написа:Привет. Може и да греша модела ,но това пише.Оригинална е с колелото и ми казаха ,че няма начин да се отвори понеже е за еднократна.При високи скорости из града се чува силно жужене.Мислихме ,че е от гумата ,но и с друга гума/капла се чува същото.Сервизния ме съветва да я сменя, понеже за 10 години вътре трябва да е веселие на колела.Предлага ми два Сънтура - единият 60лв с 60мм ход, другия 80лв - 80 или 100мм.Нямам много финанси.

Въпроса е мога ли да продължа така да си карам или е наложителна смяната и ако знаете по-здрави модели вилки за каране в града - кажете.

Благодаря предварително.

p.s. ето и снимка http://www.limundo.com/kupovina/Sportska-oprema/Bicikle/Rezervni-delovi/SR-SUNTOUR-VILE/811783

... ами незнам от къде да започна. първо звучи малко неестествено вилката да жужи. гумите при висока скорост издават жужащ звук, ама предполагам не е това. вилките скърцат, хрупат ... тропат ама да жужат ?!?
второ незнам дали тази вилка е необслужваема, това може да се каже само след проверка. при по-старите вилки се махаха горните капачки на краката и с много дълъг имбус се отвиваха едни дълги болтове. ако имаш възможност отиди на друго място. има си начини на да се провери състоянието на една вилка.
Код: Избери целия код
HOW TO C H E C K FO R LO O S E BU S H I N G S
1. Hold the front brake lever tight, and rock the bike back and forth. See fig. 1.
2. Wrap your fingers around the dust seal and upper tube area, and feel for the lower legs rocking on the upper tubes. See fig. 2.
3. Wrap your fingers/hand around the upper headset cup. Rock the bike back and forth and feel for a loose headset. If the
headset is tight, check for loose disc brake pads if you ride disc brakes. See fig. 3.
4. Listen and feel for the lower legs rocking on the upper tubes.

отсъстевието на този луфт е добър признак.
трето цялата рамка понякога играе ролята на усилвател и предва звуци от задницата към предницата. не се изравам много правилно, но това че чуваш някакво жужене отпред ... не е 100% показателно, че проблема е в вилката.
можеш ли да опишеш малко по-подробно този звук.
и ако вярваш на 100% на механика, значи сменяш вилката или колелото.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот novice » Сря Авг 04, 2010 1:03 pm

Виж сега, колега, жуженето е много лесно за постигане, особено с такава вилка, като я гледам с тези гумени маншони - от стареенето гумата се деформира и при движение се трие в грайфера на гумата и ето ти... жужене! :D
Малките деца си слагат парчетии пластмаса между рамките и задната гума, за да го постигнат този ефект, а колежката го постига, понеже вилката е стара и е за смяна.

ПС:Не че вилката не е опасна на тази възраст, след като не може да се отвори, но за да не я смени и да се окаже, че проблемът е другаде, нека даде на някой с повечко опит на двуколесни ПС да го покара/огледа и да установи причинителя на звука.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот bio » Сря Авг 04, 2010 1:39 pm

novice написа:Виж сега, колега, жуженето е много лесно за постигане, особено с такава вилка, като я гледам с тези гумени маншони - от стареенето гумата се деформира и при движение се трие в грайфера на гумата и ето ти... жужене! :D
Малките деца си слагат парчетии пластмаса между рамките и задната гума, за да го постигнат този ефект, а колежката го постига, понеже вилката е стара и е за смяна.

ПС:Не че вилката не е опасна на тази възраст, след като не може да се отвори, но за да не я смени и да се окаже, че проблемът е другаде, нека даде на някой с повечко опит на двуколесни ПС да го покара/огледа и да установи причинителя на звука.

да колега прав сте, ако колежката кара с гуми 3 инча, маншоните са виснали като на стара баба мандълмите, каплата е мегакрива и бие в арката ... и още куп подобни "нормални" проблеми е напълно в реда на нещата вилката да жужи.
аз колкото вилки съм имал ... никъде не пише "Годна до 2010г.След това да се изхвърли!!!" или "Да не се кара повече от 5000 км. След това да се изхвърли!!!"
Извинявай за иронията в поста ми, но твърдения, че даден продук е прекалено стар, за да се използва .... при положение, че не е проверен преди това дали е функционален .... са "ненормални".
Също така не съм 100% сигурен, че въпросната вилка не може да се отвори ...
и 100% те подкрепям за това, че някой ... с повече опит трябва да се изкаже.
Знам, че сега ще ми се изнесат лекции .. стареене на материалите и 100 хиляди милиона други тем подобни, ама ако колелото не го кара някоя Баба Меца ... може да продължава да си го кара, докато стане Баба Меца или Баба Меца й вземе колелото.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот eva_ » Сря Авг 04, 2010 2:00 pm

Благодаря за мненията.Тези дни ще се ходи и се надявам с новата да не го прави това жужене понеже и аз мислих ,че е гума лно сепвизния ми даде една за тест и побеснях като го чух същия иум ,но ще поживеем ще видим :beer: .

Ще погледна тук там оферти ,но сервизния е пич и до сега не ме е врътнал :D .

Последен въпрос - няма сммисъл да давам повече пари за по-добра вилка?! Карам предимно в града, сезона не е от значение.Спускания имам само 1 от Драгалевци ,но по пътя.Искам да се пробвам на Витоша по пътеките.Тази от 60лв ми каза ,че е по-горен вариант на моята.Друг е въпроса какво ще се хване на рамката понеже и тя е баба.
eva_

Мнениеот uBaH » Сря Авг 04, 2010 2:05 pm

Братовчед ми има подобна вилка и ми е казвал как се разглобява. Не е сигурно, че конструкцията ще е същата но все пак - след развиване на всичко възможно от тук:

Изображение

намираш много дълъг шестограм (тук вече не знам размера) и ако имаш късмет, в долната част на ботушите ще има по един болт за развиване. След като се развият, ботушите се свалят като откриват пружините, втулките, шишовете и т.н.
Аватар
uBaH

Мнениеот evilzet » Сря Авг 04, 2010 3:27 pm

На стария ми Скот, вилката RST е подобен тип. Маха се арката между осите на В-брейка и ботушите се развиват от пружините. Т.е. ботушите се държат на 3-4 врътки на пружините в едни метални парчета вътре в ботушите. Малко неразбираемо стана май :dontknow:
evilzet

Мнениеот novice » Сря Авг 04, 2010 5:04 pm

Не, не разбирам иронията, понеже май наистина не знаеш какво причинява умората на материалите и в то в момент, в който най-малко очакваш! Да ти кажа имам една подобна вилка - короната е занитена за шишовете под нея, няма болтове отдолу, няма болтове под заварената за нея арка, ела и я отвори, ако си мераклия! Тропа и хлопа отвсякъде, пък ако успееш да я отвориш, че и да намериш части за нея, ще те черпя 1 бира за ентусиазма! :beer:
Срок на годност може да няма написан, но това не значи да я караш 20 години, докато се счупи и те метне пред велосипеда, нали?! Това, че в БГ сме свикнали да използваме всичко що е еднодневка по 1/2 живот, не значи, че е правилно...
Онтопик - ако ще караш на Витоша и рамката е здрава, купи си надеждна вилка! Не че и със сегашната не може да караш, но като се поувлечеш малко ще я разлуфтиш, ако още не си. Надали самата рамка ти дава голям избор, поради размера на челото, но ако нямаш бюджет за нов байк, поне си вземи нещо което няма да те "рита" в ръцете, като караш, а не да се залъгваш, че си с мека вилка! ;)
И все пак, този механик кара ли колелото, преда да заключи многозначително, че вилката е болното място? Щото мен онзи ден 4-ма механици ме излъгаха за средното, 1 без да го е карал почти позна от съде е луфта, но ПОЧТИ, а останалите въпреки че караха велосипеда сгрешиха и накрая излезе съвсееееееееем друго, а не това, което вече бях сменил... :D
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот eva_ » Сря Авг 04, 2010 5:43 pm

При всяко ходене прави тестови обиколки.На сервиз вяра да нямаш ,но зависи от това ,което сервизираш и късмета на бройката и техниците и така :) Уикенда ще видиме и без това са последните пари от заплатата :roll2:
eva_

Мнениеот geco » Сря Авг 04, 2010 9:35 pm

Ако може да се отваря то това става през капачките на краката.Трябва ви шестогран номер 5 сложен на дълго рамо на гидор или домашно изработен инструмент дълъг около 20-25см.Развиват се двата болта и се вадят краката.Аз наскоро отворих 8 годишен зуум.Втулките или нещо подобно на тапи и нямаха видимо износване...във вилката има само пружини и в единия крак в пружината имаше две гумени тампончета който ограничават свиването и до края на краката ,за да не опре в гумата.
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот eva_ » Пет Авг 06, 2010 10:38 am

http://tinypic.com/view.php?pic=2nba5hs&s=4 това е под капачката ...
eva_

Мнениеот bio » Пет Авг 06, 2010 10:50 am

явно не е това ->
geco написа:Ако може да се отваря то това става през капачките на краката.Трябва ви шестогран номер 5 сложен на дълго рамо на гидор или домашно изработен инструмент дълъг около 20-25см.Развиват се двата болта и се вадят краката.Аз наскоро отворих 8 годишен зуум.Втулките или нещо подобно на тапи и нямаха видимо износване...във вилката има само пружини и в единия крак в пружината имаше две гумени тампончета който ограничават свиването и до края на краката ,за да не опре в гумата.

може да пробваш да махнеш арката ... както е описано тук ->
evilzet написа:На стария ми Скот, вилката RST е подобен тип. Маха се арката между осите на В-брейка и ботушите се развиват от пружините. Т.е. ботушите се държат на 3-4 врътки на пружините в едни метални парчета вътре в ботушите. Малко неразбираемо стана май :dontknow:
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Веломеханик