Скърцащ амортисьор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцащ амортисьор

Мнениеот spirov92 » Сря Юли 14, 2010 7:55 pm

Та задния шок ми скърца. Ама така че хората се обръщат след мен на улицата :D От най-нисък клас е, за 20лв. го взех преди година. Пръсках го 10 пъти с WD-40 и попивах гадостите изтичащи от буталцето. Спряха да изтичат, но като го монтирах не спряха. Пръснах го с силиконов спрей, и това не помогна.
Чух че помага да се свари в грес, ама с такава не разполагам, пък такива количества ще струват повече от самия шок.
Та кво да правя? Съвета който ми дадоха е да сменя шока. Може ли временно да се спре скърцането, докато събера пари за нещо свестно?
spirov92

Рейтинг: 2000

Re: Скърцащ амортисьор

Мнениеот Ozzie » Сря Юли 14, 2010 8:00 pm

'ми не може, ще си скърца
тя и рамката вероятно скърца
изобщо ще трябва да смениш не само "амортисьора", ами и рамката :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Razar » Сря Юли 14, 2010 8:49 pm

Пробвай (ако не си още) да напръскаш не само шока а и на винтовете с които е свързан към рамката, както и самата свивка (незнам как се нарича) на рамката. Вероятно ако рамката е от сорта на Крос и т.н. всички кумички и оплътнения са се спекли и от там идва скърцането. Аз имах такъв проблем докато карах такива колела. Естествено това не оправя нещата а само ги прикрива за няколко дни или до 1вото намокряне - дъжд съответно.
Успех
Аватар
Razar

Рейтинг: 1198

Мнениеот Fanatico » Сря Юли 14, 2010 8:53 pm

Накратко - третирай със смазващо вещество всички движещи се части, най-вече - там, където са съединени двете части на рамката (около средното). ;)
П.П. Лично мое мнение е, че WD-40 не тряба да се използва като смазка.
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот spirov92 » Сря Юли 14, 2010 9:56 pm

Ozzie написа:'ми не може, ще си скърца

досега не скърцаше :) не знам как е станало това чудо ама искам да го повторя
Fanatico написа:Накратко - третирай със смазващо вещество всички движещи се части, най-вече - там, където са съединени двете части на рамката (около средното). ;)
П.П. Лично мое мнение е, че WD-40 не тряба да се използва като смазка.

Ми да, не го ползвам за смазка, само за почистване.
Razar написа:Пробвай (ако не си още) да напръскаш не само шока а и на винтовете с които е свързан към рамката, както и самата свивка (незнам как се нарича) на рамката. Вероятно ако рамката е от сорта на Крос и т.н. всички кумички и оплътнения са се спекли и от там идва скърцането. Аз имах такъв проблем докато карах такива колела. Естествено това не оправя нещата а само ги прикрива за няколко дни или до 1вото намокряне - дъжд съответно.
Успех

Прав си, може и да не е от самия шок. Не ми трябва перманентно решение, само докато събера пари за свестен шок.(което може и да не е толкова скоро)
тия дни ще пробвам да смажа всичко, пък ще видим :) :beer:
П.П. струва ли си да си взимам нещо качествено като viewtopic.php?f=17&t=74179 ?
spirov92

Мнениеот Razar » Сря Юли 14, 2010 10:10 pm

spirov92 написа:Прав си, може и да не е от самия шок. Не ми трябва перманентно решение, само докато събера пари за свестен шок.(което може и да не е толкова скоро)
тия дни ще пробвам да смажа всичко, пък ще видим :) :beer:
П.П. струва ли си да си взимам нещо качествено като http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=74179 ?

Не.
1во рамката ще продължава да си скърца
2ро може не само да скърца, но и с тези 190мм да се и разпадне

Все пак кажи каква е рамката
Аватар
Razar

Мнениеот Ozzie » Сря Юли 14, 2010 11:02 pm

spirov92 написа:
Ozzie написа:'ми не може, ще си скърца

досега не скърцаше :)

то винаги се почва от някъде...
:thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот spirov92 » Чет Юли 15, 2010 12:10 pm

Преди малко напръсках обилно с силиконовия спрей винтовете и мястото където се огъва рамката. Никакъв ефект. Обаче се сетих, че преди време имах почти същия проблем. Бях го обработил с WD-40 и продължаваше да скърца. На следващия ден беше обиколката на Витоша. В края на деня и следа нямаше от скърцането. Та ще видим, може би след малко каране ще се оправи :)
spirov92

Мнениеот Razar » Чет Юли 15, 2010 12:19 pm

Ако имаш възможност, разкачи шока и раздвижи задницата на рамката на "сухо". Номално ефекта да не е веднага, трябва си раздвижване.
Аватар
Razar

Мнениеот taurus13 » Пет Юли 16, 2010 8:36 am

Кой ги дава тези идеи за варенето в грес? :crazy: Греста и маслото имат точка на самозапалване - както си "вариш" и пламват, без да си ги палил.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот novice » Съб Юли 17, 2010 2:58 pm

А ти сигурен ли си, че е това, което наричаш "амортисьор", а не е рамката? Смажи всички шарнирни съединения на рамката добре и пробвай пак! ако и тогава не спре, си купи някой ползван шок от форума, а после смени и цялата рамка, най-добре! :D ;)
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот spirov92 » Пон Юли 19, 2010 9:10 am

Razar написа:Все пак кажи каква е рамката

Sprint Camel. Смейте се на воля.
Razar написа:Ако имаш възможност, разкачи шока и раздвижи задницата на рамката на "сухо". Номално ефекта да не е веднага, трябва си раздвижване.

Може и да го пробвам. Това как помага?
spirov92

Мнениеот Razar » Пон Юли 19, 2010 9:21 am

Ами същото е като да го смажеш и да го покараш, само с тази разлика че няма да караш и ще разбереш веднага дали има някакъв ефект или не. Идеята е да раздвижи смазката да влезне хубаво м/у уплатнения и т.н.

А относно рамката, не мисля че има за какво да се смеем, щом те удовлетворява на този етап, или нямаш възможност за друга - карай си я със здраве. От теб зависи да се сдобиеш с нещо по качествено за напред, стига да имаш желание. Не забравяй че всеки е тръгнал от някъде. Не са много хората на които 1вото им колело е било 500-1000лв :)
Аватар
Razar

Мнениеот spirov92 » Пон Юли 19, 2010 9:39 am

Ми вчера се върнах от Банско. Бая покарах, продължава да скърца. Ако има някакъв ефект от смазката, щеше да се усети досега. Впрочем може би толкова бързо ги прецаквам шоковете от лоша поддръжка. Ще взема да го сменя и ще му пръскам малко смазка от време на време :)
spirov92

Мнениеот spirov92 » Пон Юли 19, 2010 9:42 am

novice написа:А ти сигурен ли си, че е това, което наричаш "амортисьор", а не е рамката?)

spirov92 написа:Преди малко напръсках обилно с силиконовия спрей винтовете и мястото където се огъва рамката. Никакъв ефект
spirov92

Мнениеот novice » Пон Юли 19, 2010 10:37 am

Първо, това на което ти викаш "смазване", а именно пръскане със силиконовия спрей не се прави така! :nono: Той просто не прониква там, където трябва. Рамката СЕ РАЗГЛОБЯВА на съставните и подвижни елементи и всички втулки и болтове, служещи като шарнири СЕ СМАЗВАТ С ГРЕС 1 х 1. После всичко се сглобява наново, като се внимава да не се пренатегне някъде. Ако и след това има скърцане някъде, то то е или от рамката, която няма лагери на окачването, а навсякъде вероятно е само на втулки, или значи е шока, който плаче за смяна.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот bozidar » Пет Юли 23, 2010 9:57 am

Aз защо ли си мисля, че са се износили/сплескали пластмасовите втулки?
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот novice » Пет Юли 23, 2010 8:14 pm

Ако втулките са пластмасови... no comment, естествено че трябва да се почне от тях в търсенето на проблема. След това смазване на всички подвижни звена на рамката, която е на втулки, а не на лагери.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот калоян » Съб Юли 31, 2010 11:51 pm

13de9c2d604328fb.jpg
13de9c2d604328fb.jpg (108.37 KiB) Прегледано 9451 пъти

Скърц,скърц,скърц.(звука е ужасен)..вече почна сериозно да ме дразни...
Отидох до магазин за колелета,попитах човека какво може да се направи по въпроса,каза да не слагам масло никъде,понеже 2 пъти по силно ще се чува скърцането...както и да е,не ми вдъхна доверие.
И така,налях му масло и пак си продължава да скърца.Другото което е,звука го усещам по близо от амортисьора,с други думи рамката е може би за сменяне...
Аватар
калоян

Рейтинг: 1200

Мнениеот PowerSlide » Нед Авг 01, 2010 2:16 am

калоян написа:Скърц,скърц,скърц.(звука е ужасен)..вече почна сериозно да ме дразни...

:crap: кофти, нали
калоян написа:Отидох до магазин за колелета,попитах човека какво може да се направи по въпроса,каза да не слагам масло никъде,понеже 2 пъти по силно ще се чува скърцането...

Това е щото смазката прави акустичен резонанс (всякакъв звук се усилва поне 2 пъти).
калоян написа:...с други думи рамката е може би за сменяне...

:clap:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот novice » Нед Авг 01, 2010 11:36 am

Тва "шокче" 140 или 165мм е? Ако е 165, може да пробваш да го смениш с нещо по-качествено, ако нямаш пари за цяла нова рамка, макар че и нещо подобно на стария RAM KTM да вземеш, все би било по-добре от тази "рамка".
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот delyan.hr » Нед Авг 01, 2010 7:21 pm

От моя опит с ефтини меки рамки и шокове съм забелязъл , че :
1.Ушите с които се захваща шока не са успоредни.Може и цялата задница да е леко усукана и като згъваш шока , хоризонталното разтояние м/у ушите да се увеличава.
2.Втулките на рамката се износват много бързо и отваря луфт.Като стегнеш двата пина не се решават всичките проблеми(втулките са си за смяна).
3.Задницата е едноставна , тъпо измислена и направена с неподходящи тръби и се огъва и усуква при каране.
4.Втулките на шока са пластмасови , с много глупав дизайн и влизат толкова плътно в шока , че без клещи непомръдват.
Пробвай да направш едно кръгче около квартала с разхлабени болтове на шока(само колкото да държът пина да не излиза) и виж дали пак ще скърца толкова.Ако има подобрение може и едно друго нещо да направиш но ако бях на твое място , бих си купил някъф ефтин твърдак или щях да направя наличната рамка на твърдак с помощтта на една стоманена шина на мястото на шока :D .
delyan.hr

Рейтинг: 1175

Мнениеот ico 1 » Нед Авг 01, 2010 7:23 pm

@ калоян, провери дали са ти затегнати добре курбелите. Често като са хлабави издават много силна скръцня. Ако наистина гадния звук е от рамката, или от пружинката пробвай с тефлонов спрей.
Честно казано аз бих сменил рамката с твърда - например тази:http://www.dimibike.com/product_info.php?cPath=41_115&products_id=1066 Малко по-скъпа е от тефлонов спрей. :D
Аватар
ico 1

Мнениеот spirov92 » Нед Авг 01, 2010 9:19 pm

Интересно-не мога да намеря същото ниско качество шок, какъвто досега ползвам. Явно са спрели да ги продават.
Шока ми е горе-долу като този на снимката по-долу. Освен тези белите кръгчета около втулките, друго пластмасово по окачването нямам. Но все пак втулките без клещи не помръдват.
Пробвах и да се вдигна от седалката, и да махна крака от педалите, пак скърца, тоест не е нито от курбелите, нито от седалката.

delyan.hr написа:Пробвай да направш едно кръгче около квартала с разхлабени болтове на шока(само колкото да държът пина да не излиза)

пак скърца.

delyan.hr написа:бих си купил някъф ефтин твърдак или щях да направя наличната рамка на твърдак с помощтта на една стоманена шина на мястото на шока .

И аз си го мислех. Стругаря би ми взел повече да я направи отколкото струва тоя шок :D

Като мога ще си купя грес. Бях опитал да разглобя шока, ама една пластмаса която изглежда се развинтва за да извадиш буталцето, не мога да я развия-ключа я надира вместо да я завърти.

Вече гледам за добри оферти за шокове в пазара, ама преди да купя нещо искам да съм сигурен че е от шока. Скърцането се влоши като пръснах тефлонов спрей по него. Като мърдам рамката с разкачен шок не скърца, ама с тежест отгоре сигурно е различно. Идеи как мога да разбера от къде е?
spirov92

Мнениеот GmTx » Нед Авг 01, 2010 10:52 pm

Аз имах същия проблем с бомбата най-вероятно е от втулките или нробвай да затегнеш болта където се свързват двете части на рамката.Така беше моя проблем развъртам леко болтчето да почне да работи повече(постигах го)но работеше толко че слеа 2 седмици като я затегнах започна да скърца сложих и ВД не стана слагах масло не стана сложих грес(обилно там където се търка в рамката и от 2те страни на 2те втулки) и проблема се оправи но след една баня пак тряя да го правиш или да смениш втулките най-добрия вариант.
Скайп : ceci_96988
Аватар
GmTx

Рейтинг: 1138

Мнениеот spirov92 » Вто Авг 10, 2010 10:26 am

Аз съм идиот. Все пак беше от втулките на рамката :D като ги почистих с WD-40 и смазах с грес и монтирах стария евтин шок, нямаше скърцане. Естествено, това го осъзнах след като бях поръчал нов шок. Нищо, хубавия шок си е хубав шок :beer:
spirov92

Назад към Веломеханик