Проблем с курбели или средно - не се знае.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с курбели или средно - не се знае.

Мнениеот boybetterknow » Сря Юли 28, 2010 12:03 am

Здравейте, от скоро почнаха да ми скърцат курбелите на половин оборот. Ама скърцане като на нестегнати курбели. Точно затова отидох до сервиза 'Велостраст', помолих за ключ за курбели, тъй като нямам такъв, затегнах ги едва ли не до скъсване на болта. Направих 3-4 пълни оборота и пак почнаха лека-полека да скърцат докато на 10-тия оборот вече си скърцаха като преди. Понеже всеки ден карам и забелязах, че първите няколко обората са тихи, после почват леко, после повече и повече докато на 10-15 пълни обороти не почнат да скърцат адски много. Разбрах, че не е до затягане на курбелите, сега съм в дилема дали курбелите са си заминали, дали средното си е заминало или дали е от сингъл спийда, който съм направил, ето и снимка на него:
Изображение
Вие какво мислите?
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Re: Проблем с курбели или средно - не се знае.

Мнениеот novice » Сря Юли 28, 2010 12:45 am

Курбелите предполагам са на квадрат? Има ли поставена грес при монтажа им или са без? Ако са без, свали ги с инструмент за свалянето им, смажи ги добре, както и самия квадрат на средното и ги постави. Ако при монтажът им е сложена грес, причините може да са много - разлуфтени курбели, разлуфтен квадрат на самото движение, разбити лагери на касетата, развити чашки на средното, луфт на тръбата, в която се навива движението и т.н. провери всичките едно по едно, и ако след полагане на грес и дозавиване на чашките на касетата, евентуално слагане на локтайт за резби на чашките на средното за обиране на луфт, продължи да пука, се налага смяна на средното и курбелите.
Ако не разбираш за какво иде реч, иди в някой сервиз и помоли за помощ!

ПС: Ако сменяш предавките на всичките 3 венеца отпред и караш на една и съща отзад, сучеш веригата неминуемо при някои от комбинациите и пукането може да не е от нея, а може и да е, но рано или късно, по-скоро рано, тази верига ще я скъсаш! Отделно при липсата на оптегач не знам как с една и съща верига качваш до големия венец отпред, без да провисне, когато същата мине на най-малкия... :dontknow: ...още 1 потенциална причина за пукане. Тва пукане само като въртиш ли го има или?!
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот bikerider » Сря Юли 28, 2010 9:15 am

novice е пределно изчерпателен, но да допълня нещо дребничко с оглед да си спестиш време - ако пукането е в долна позиция на курбела започни от резбата на чашките на средното. Ако е в произволна позиция над хоризонтала (т.е. горна до хоризонтална) започни от сглобката ос/курбел.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот boybetterknow » Сря Юли 28, 2010 12:56 pm

Днес или утре ще ходя да ги разглобя и да ги смажа, както тях, така и средното с грес, на квадрат са курбелите. Благодаря много за компетентните отговори, след смазването, ще кажа какво е станало :agree:
boybetterknow

Мнениеот bikerider » Сря Юли 28, 2010 1:23 pm

Не забравяй да дозатегнеш курбелите след първите няколко карания. Може и да няма нужда, но по-добре ги проверявай щом досега не са били смазани.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот boybetterknow » Сря Юли 28, 2010 2:18 pm

Добре, непременно ще ги наблюдавам, вечерта ще споделя какво е станало.
boybetterknow

Мнениеот novice » Сря Юли 28, 2010 4:38 pm

Моля не ми обръщайте внимание на правописните грешки само, че в 2ч. посред нощ не внимавам, ама хич! :D :offtopic: "оптегач"... ц-ц-ц... :D

Пиши какво е станало, като изпълниш предписанията! ;)
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот boybetterknow » Пет Юли 30, 2010 6:50 pm

Значи, смазах само левият курбел, защото десния му е нещо прецакана резбата и не става. Обаче, стана е*аси разврата на съдбата, левият скърца (смазаният), а десния утихна... видях, че имам луфт в педалите (те са пластмасови), утре ще си купя нови, метални, платформени, ако продължи да скърца, ще сменя и средното, ако и от него не е, ще сменя курбелите и все някога би трябвало да спре.... :D
boybetterknow

Мнениеот teodorchy_sofia » Съб Юли 31, 2010 8:35 am

Махни си седалката и сипи масло в тръбата. Ако е от средното движение, би трябвало да спре.
Сипи масло и отстрани в средното движение, където са курбелите.
Не е от педалите.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот Admin » Съб Юли 31, 2010 11:44 am

Абе я по-добре не сипвай масло. :D Не случайно за тези сглобки се използва грес, а не масло. С масло може да постигнеш краткотраен анти-скърцащ ефект, но и дълготраен - да отмие греста и да започне да скърца още повече.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Mecho_puh » Пет Авг 13, 2010 2:48 am

Здравейте. Аз съм съвсем новичък и тепърва започвам да научавам новички нещица от този много полезен за мен форум за колелца.
Дали ще може да мепросветите що е хубав курбел?
разказах играта на винтила на десния ми(shimano) и сега трябва да ги сменям, но си нямам никаква представа за какво иде реч.
Ако някой може да помогне ще съм много благодарен :)
Исак Нютон нееднократно заявява:

1. Шефът винаги е прав
...2. В случаите когато шефът не е прав -- виж 1
Аватар
Mecho_puh

Рейтинг: 1200

Мнениеот ico 1 » Пет Авг 13, 2010 11:20 am

Кажи какво е колелото ти и за какво го използваш. Може и снимка да направиш. Има курбели за 15 лв, има и за 200+ лв, но няма курбели с винтил. :D
Аватар
ico 1

Мнениеот Mecho_puh » Пет Авг 13, 2010 2:24 pm

http://kachi-snimka.info/images/arx1281701836e.JPG

:blush:
Когато ходих при майстора, той така го нарече- курбел. Каза, че винтила му спакан( мястото където педала се слага).

Съвсем нов съм така, че ще има смешки занапред наволя ;)

Колелоо го имам от една година. Ползвам го за градско каране, опитвам се от време на време да правя разни номера(скачам малко(от страни съм доста жалка картинка)) и понякога карам по планините с него.

1. Шефът винаги е прав
Аватар
Mecho_puh

Мнениеот si-fi*LISKO » Пет Авг 13, 2010 2:45 pm

Не "винтила", а винта (резбата). :dontknow:
Има много видове курбели. Едни по-хубави, други не толкова. И повечето са по-хубави от твоите. Тук идва въпроса, колко пари имаш възможност и желание да дадеш за тази част от колелото си? Някои курбели са доста по-скъпи от цялото ти колело и купуването им няма да е разумна инвестиция. Други са свързани с подмяна на средното движение, тъй като са друг стандарт. Това оскъпява допълнително и трябва да добавяш цената на средното към тази на курбела, който си харесаш. Ако майстора, при който си ходил е казал, че средното е добре - търси си добри курбели на квадрат. Нещо като Шимано Аливио.
Ако продължаваш с номерцата обаче, ще се окаже, че и те няма да издържат дълго, както и други части по колелото ти. Спринта не е лош за каране в града и разходки в планината, но за малко скачане и т.н. ще ти трябва друго колело за доста повечко пари :agree:
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот Mecho_puh » Пет Авг 13, 2010 3:27 pm

С номерцата не съм много добър. Харесва ми да скачам там при НДК на тези за инвалидите или за родителите с майки. Опитвам се и пердна да вдигам, но не ми се е получавало до момента ... както и да е. Най- много си падам по високоскоростно каране, спускания и такива работи.
Пари за курбел бих дал до 50кинта за това колело.
Имам въпрос. До сега във форма на доста места срещнах (средно движение) какво означава ?

1. Шефът винаги е прав
Аватар
Mecho_puh

Мнениеот si-fi*LISKO » Пет Авг 13, 2010 3:35 pm

MTB-BG.com написа:Средно движение
Лагерите, които осигуряват въртенето на курбелите и връзката между тях и рамката. За повече подробности прочетете следните статии:
"Устройство на планинския велосипед".
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот Mecho_puh » Пет Авг 13, 2010 3:57 pm

Благодаря много за отзивчивостта! :D

1. Шефът винаги е прав
Аватар
Mecho_puh

Назад към Веломеханик