Въпрос за дискова спирчка на колело

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за дискова спирчка на колело

Мнениеот antipatrul » Сря Авг 25, 2010 2:10 pm

Здравейте, нов съм във форума и незнам дали темата е за тук. Ако не е моля да ме извините. Значи имам едно въпросче. Преди около месец си купих ferrini r3. Та се питам дали може да сложа avid bb7 (не аз ами в някой сервиз, защото не съм сигурен, че настройките ще са правилни). Искам и да спомена, че не карам в планина ами само за удоволствие. И още един въпрос: Как се получава прегряването на спирачката и може ли да получи при каране само във града???
antipatrul

Рейтинг: 1180

Re: Въпрос за дискова спирчка на колело

Мнениеот antipatrul » Сря Авг 25, 2010 2:22 pm

Или тази спирачка - http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=176 и този ротор (диск) - http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=179 мисля, че спирачката ще стане, но ме притеснява дали може да се закачи роторът на каплата ми :crap:
antipatrul

Мнениеот kapitanblood » Сря Авг 25, 2010 2:29 pm

Здравей,
въпросите ти са,точно за тази тема.. :D
Незнам,дали Ferrinito,има главина за дискова спирачка,но ако е така...тук,продават и има сервиз,в който може да ти бъде поставена.. :agree: .Можеш,да пробваш и сам,ако ти го позволяват възможностите.Спрял си се на хубава спирачка...нали предна ще я слагаш?
Преграяването на ,ротора(диска),зависи от няколко неща.Големината и модела,на ротора,терена по,който се кара,и най-важното е правилното спиране...
В града,е малко вероятно да я прегрееш,но с много желание и подходяш,наклон може и да успееш... :D ,не те съветвам да го правиш.... :nono:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот kapitanblood » Сря Авг 25, 2010 2:36 pm

antipatrul написа:Или тази спирачка - http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=176 и този ротор (диск) - http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=179 мисля, че спирачката ще стане, но ме притеснява дали може да се закачи роторът на каплата ми :crap:

Тази спирачка,също е много добра...
Виж си главините,дали стават за диск..
Сега погледнах,в нета...рамката има уши за дискова спирачка,вилката също..става дума за ferrini p1 p3...
Този ротор,който си показал е за главина на шлиц,която се съмнявам да имаш.
Спирачката BB7,я продават с ротор по твой избор и преходник май,(не съм много сигурен)... :agree:
Ако няма да купуваш,BB7,гледай ротора да е с болтове(6 бр са)...
Успех ти желая :beer:
Такъв ротор ,ти трябва,виждаш ли разликата на захвата... ;)
Последна промяна kapitanblood на Сря Авг 25, 2010 2:42 pm, променена общо 1 път
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот antipatrul » Сря Авг 25, 2010 2:37 pm

Грешка на езика :D имах предвид за този раздел :D
1) Каква голимина на дискът ще ми препоръчаш. Аз си мисля за 160 или 185 мм, но нищо не разбирам така че .. :D
2) Може ли да исползвам моето лостче и моето жило за тази спирачка (лостчето ми много ме радва :D)
3) Къде е по-добре да сложа спирачката отпред или отзад. Чувал съм, че ако натоваря повече предната гума при спиране може да се пръсне роторът
antipatrul

Мнениеот antipatrul » Сря Авг 25, 2010 2:42 pm

Мерси. Обаче аз не съм от софия :crap: ами от бургас. Дали има възможност да си я купя и в сервиз в бургас да ми я сложат :boggled:
antipatrul

Мнениеот kapitanblood » Сря Авг 25, 2010 2:49 pm

Каква голимина на дискът ще ми препоръчаш. Аз си мисля за 160 или 185 мм, но нищо не разбирам така че ..

Ми,казваш,че само в града ще караш,160мм мисля,че ти е достатъчен,при по-голям има опастност да разлуфтиш вилката.
Може ли да исползвам моето лостче и моето жило за тази спирачка (лостчето ми много ме радва )

Може,всичко може.... :D (тъкмо,ще спестиш някой лев...;) )
Къде е по-добре да сложа спирачката отпред или отзад. Чувал съм, че ако натоваря повече предната гума при спиране може да се пръсне роторът

Ми,принципно се слага,на предната гума,защото натоварването при спиране,е в/у нея... :agree: ,и така по-ефектно спиаш.
Бахх,кой е пръскал ротор....да се прегрее и изкриви да,ама чак да се пръсне,.... :dontknow:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот antipatrul » Сря Авг 25, 2010 2:54 pm

kapitanblood написа:
Каква голимина на дискът ще ми препоръчаш. Аз си мисля за 160 или 185 мм, но нищо не разбирам така че ..

Ми,казваш,че само в града ще караш,160мм мисля,че ти е достатъчен,при по-голям има опастност да разлуфтиш вилката.
Може ли да исползвам моето лостче и моето жило за тази спирачка (лостчето ми много ме радва )

Може,всичко може.... :D (тъкмо,ще спестиш някой лев...;) )
Къде е по-добре да сложа спирачката отпред или отзад. Чувал съм, че ако натоваря повече предната гума при спиране може да се пръсне роторът

Ми,принципно се слага,на предната гума,защото натоварването при спиране,е в/у нея... :agree: ,и така по-ефектно спиаш.
Бахх,кой е пръскал ротор....да се прегрее и изкриви да,ама чак да се пръсне,.... :dontknow:

Много благодаря като се взема спирачката и ми я сложат ще пиша. :beer:
antipatrul

Мнениеот kapitanblood » Сря Авг 25, 2010 2:57 pm

antipatrul написа:Мерси. Обаче аз не съм от софия :crap: ами от бургас. Дали има възможност да си я купя и в сервиз в бургас да ми я сложат :boggled:

Това намерих,тук във форумът...потърси в интернет....
:D Бургас :

ВелоРай 1
ул.Генерал Гурко 41 тел.821545
ВелоРай 2
ул.Цар Симеон 50 тел.841775
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот antipatrul » Сря Авг 25, 2010 3:02 pm

kapitanblood написа:
antipatrul написа:Мерси. Обаче аз не съм от софия :crap: ами от бургас. Дали има възможност да си я купя и в сервиз в бургас да ми я сложат :boggled:

Това намерих,тук във форумът...потърси в интернет....
:D Бургас :

ВелоРай 1
ул.Генерал Гурко 41 тел.821545
ВелоРай 2
ул.Цар Симеон 50 тел.841775

Аз съм тарикат и ще отида там дето си зех колелото. Може и да не ми земат пари за слагането (иначе много ли е сложно да се сложи) :D
antipatrul

Мнениеот kapitanblood » Сря Авг 25, 2010 3:09 pm

Да,най-добре е да отидеш там... :agree:
За,слагане ,не е трудно,само трябва да имаш,необходимите инструменти... :D
Ако,имаш някакви други въпроси,ми пиши на ЛС,иначе,всичко,което ти е необходимо съм ти го казал.... :agree:
Успех.
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот hitar_potter » Сря Авг 25, 2010 8:51 pm

А аз да попитам - защо искаш да сложиш диск?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Сря Авг 25, 2010 8:55 pm

hitar_potter написа:А аз да попитам - защо искаш да сложиш диск?

Всъщност му трябват хубави гуми.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот antipatrul » Чет Авг 26, 2010 11:37 am

did написа:

Се пак едни хубави гуми са скъпи, а за градско каране не мисля, че са ми нужни
antipatrul

Мнениеот kapitanblood » Чет Авг 26, 2010 11:48 am

antipatrul написа:
did написа:

Се пак едни хубави гуми са скъпи, а за градско каране не мисля, че са ми нужни

Точно,гуми ти трябват за градско каране,а не дискова спирачка.. :D По-тесни гуми,без централен грайфер,за по добро търкаляне....2x29,е по евтино и добре за твоя стил на каране,от колкото 100 лв за BB7.... ;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот Ozzie » Чет Авг 26, 2010 7:19 pm

antipatrul написа:Се пак едни хубави гуми са скъпи, а за градско каране не мисля, че са ми нужни

а за какво ти е нужна дискова спирачка, при това AVID bb7?
ИзображениеИзображениеИзображение
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hitar_potter » Пет Авг 27, 2010 8:12 pm

ако искаш да не даваш 100 лева на вятъра е хубаво да кажеш защо смяташ, че имаш нужда от смяна на спирачките.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Пет Авг 27, 2010 8:31 pm

kapitanblood написа:...2x29,е по евтино и добре за твоя стил на каране,от колкото 100 лв за BB7.... ;)

Това не са гуми за бюджетно градско каране. Свършват още преди да си достигнал оргазъм от употребата им.

Трябват му някакви качествени полу-сликове.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот antipatrul » Нед Авг 29, 2010 7:35 pm

За спирачките. Преди около 2 седмици влязах в една локва и се намокриха и предната и задната капла. Пребих се, защото спирачките отказаха напълно (лошото е, че беше нанадолнище).
Още едно въпросче: механичните дискове спирачки скърцат ли (при спиране издават ли някакви звуци). Аз още се двоумя между АVID JUICY 3 и AVID BB7 тази на shimano нещо не ми вдъхва доверие :D
antipatrul

Мнениеот hitar_potter » Пон Авг 30, 2010 11:26 am

antipatrul написа:За спирачките. Преди около 2 седмици влязах в една локва и се намокриха и предната и задната капла. Пребих се, защото спирачките отказаха напълно (лошото е, че беше нанадолнище).
Още едно въпросче: механичните дискове спирачки скърцат ли (при спиране издават ли някакви звуци). Аз още се двоумя между АVID JUICY 3 и AVID BB7 тази на shimano нещо не ми вдъхва доверие :D

Вземи си едни накладки koolstop - дву- или трикомпонентни. Те се държат доста по-добре от нормалните накладки в мокро време и инвестицията ще ти е по-малка от колкото дисковите. Аз търкалям моите кулстоп от сума време, вече и са далеч от износване, така че си заслужават парите. П.П. Единствено в сняг са ми отказвали спирачките.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот spirov92 » Съб Сеп 04, 2010 7:40 pm

antipatrul написа:Още едно въпросче: механичните дискове спирачки скърцат ли (при спиране издават ли някакви звуци).

Ако са омазнени, скърцат. От мокрене също, но след известна употреба спират (поне моите). Мисля, че същото важи и за хидравличните.
spirov92

Мнениеот antipatrul » Съб Сеп 04, 2010 9:18 pm

Отивам днес в сервиза ми (беше затворен за няколко дена) и ми казва една жева най-добре е да си сложиш механична на шимано. Устройството било 60 лева. И аз и казах добре за главина ми каза 30 лв и аз пак добре и за диск 180мм пак 30 лв. Та да питам дали ако сложа 180 диск може да стане нещо на вилката :bawling:
antipatrul

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 9:31 pm

antipatrul написа:Отивам днес в сервиза ми (беше затворен за няколко дена) и ми казва една жева най-добре е да си сложиш механична на шимано. Устройството било 60 лева. И аз и казах добре за главина ми каза 30 лв и аз пак добре и за диск 180мм пак 30 лв. Та да питам дали ако сложа 180 диск може да стане нещо на вилката :bawling:

Забравила е да ти каже за броните, жилото, пренаплитането на каплите и т.н. дреболии - минимум 30 лева. Може и нови спици да трябват...

И всичко това само за да не си купиш истински гуми, които така или иначе после пак ще трябва да купиш... :crazy:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот antipatrul » Съб Сеп 04, 2010 9:47 pm

did написа:
antipatrul написа:Отивам днес в сервиза ми (беше затворен за няколко дена) и ми казва една жева най-добре е да си сложиш механична на шимано. Устройството било 60 лева. И аз и казах добре за главина ми каза 30 лв и аз пак добре и за диск 180мм пак 30 лв. Та да питам дали ако сложа 180 диск може да стане нещо на вилката :bawling:

Забравила е да ти каже за броните, жилото, пренаплитането на каплите и т.н. дреболии - минимум 30 лева. Може и нови спици да трябват...

И всичко това само за да не си купиш истински гуми, които така или иначе после пак ще трябва да купиш... :crazy:

Добре де разбрах и за гумите просто питам ако диска е 180 на вилката ще и стане ли нещо
antipatrul

Мнениеот did » Съб Сеп 04, 2010 9:50 pm

Уффф... нищо няма да стане, но феринито не е за каране, което изисква такава спирачка. И да я смениш, една система е толкова калпава, колкото калпав е най-калпавия компонент. В случая ти трябва хубава предна гума и качествени калодки на сегашните спирачки, за да си балансираш колелото.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Назад към Веломеханик