от marsa » Пон Сеп 06, 2010 9:31 pm
Компонентите по движението се чистят най- добре свалeни, някой и разглобени. Това, което са ти показали е обезмаслител, има доста марки, аз лично ползвам Medix.
Накратко какво правя аз - предните плочи се свалят от курбела и се накисват, после само забърсване.
Задните венци ако са разглобяеми е по- лесно, пак малко киснене и забърсване, на неразглобяемите им трябва повечко време да се прецака полепналата гадост (разбира се подходяща четка улеснява процеса).
Колкото до веригата, никога не съм уважавал машинките за почистване, според мен стават само за супер ежедневна профилактика, ако и за това стават, но в никакъв случай не заместват добро почистване. Веригата си я накисвам в обезмаслител в здрав буркан, после яко друсане, смяна на препарата и плакнене с вода, пак киснене и пак и пак, докато в един момент препарата спре да си променя цвета. След такова чистене е важно веригата да се смаже много добре, за целта когато е вече суха я накисвам в бурканче с масло за няколко часа + отново миксиране, смазката трябва да влезе между пиновете хубаво. Овесвам веригата да се изтече, после избърсвам излишната смазка с парцал.
Дерайльорът се чисти и смазва като му махнеш ролките, така имаш достъп до движещите при въртене части (обикновено втулките бързо остават сухи). Пак се заиграваш с препарата и т.н. След като всичко е почистено и сухо смазваш втулките с масло.
Когато сглобиш всичко, и веригата мине достатъчно пъти по всички възможни венци (разбирай няколко минути да въртиш, сменяйки предавки през секунди), забърсваш още веднъж веригата много добре - не трябва да има излишна смачка!
Кучетата си

, колелото си

.