Дали съм прецакал предното Джуси3?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дали съм прецакал предното Джуси3?

Мнениеот alpinab » Чет Май 27, 2010 7:53 pm

Здравейте, това ми е първата темата в форума и то за съжаление с не добър повод. От две седмици имам Рам ХТ2 сток изпълнение , само вилката е Тора 302 с локаут. Аз съм като габарити 190 /96 кг.
и на третото каране на колето при едно спускане от Германкия манастир надолу естествено започнах доста агресивно да използвам спирачките и всичко до определен момент беше екстра докато в даден момент без причина кормилото почна да бие. От топлината диска отвърна и се изкриви. След като го зачаках да изстине хубаво и се самоизправи и предната спирачка започна да спира отново коректно, до момента, в който не реша да я натегна по силно и пак започва да бие доста не приятно кормилото и да издава не присъщ звук, спирачката.

Ебати колелото е само на 2 седмици на няма и 100-150 км и вече прави проблеми. Много много ме е яд. Според мен ако го занеса за гаранционно обслужване ще ми се изсмеят и няма да ми оправят спирачката.
Дали аз с действията си не съм я повредил нещо ? Има ли специфики и техника за по агресивно спиране? Дали гаранцията на колелото включва и крив диск , който се криви само при загряло състояние?

Ще Ви помоля , който има повече опит да драсне някое редче по въпроса , Благодаря!
alpinab

Рейтинг: 1200

Re: Дали съм прецакал предното Джуси3?

Мнениеот joropc » Чет Май 27, 2010 8:42 pm

alpinab написа:.... Има ли специфики и техника за по агресивно спиране? ....

http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 76-tips013
Няма как при спускане да стискаш спирачките като за последно, още повече,че си почти 100 килограма и те да не ти правят някакви магарии..... ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот geco » Чет Май 27, 2010 9:41 pm

И аз съм ~100кг и когато се спускам по наклон следвам съветите от горепосочената статия.Ако заралии знаят пътя от Била нагоре към севера.Наклона е около 40% и мога да поддържам сравнително еднаква скорост с редуване на спирачките и припомпване,като не ги стискам постоянно а ги оставам да истиват и въпреки това долу шините парят.
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 27, 2010 10:01 pm

От топлината диска отвърна и се изкриви

Сам си си отговорил на въпроса.Смени си диска,не ти е виновно колелото.И аз съм 100 кила,надолу от вр.Мургаш се спусках само с предна спирачка,ротора светеше в червено ,но чак да е толкова крив ,че да ми бие кормилото... :dontknow: .Какво си правил бре ,човек???? :dontknow:
Според мен ако го занеса за гаранционно обслужване ще ми се изсмеят и няма да ми оправят спирачката.

И тук сам си отговаряш... :clap: ;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот alpinab » Чет Май 27, 2010 10:39 pm

Е какво съм правил ?!? :D Карах го както аз си знам-колко може надолу и колко може да спира (на гюронтия му викам), мислех си, че за тези парици поне това мога да си позволя , явно не е било точно така. Разочарован съм, едни прости обикновенни дори не В-брейкове са по не претенциозни и няма толкоз лесно да се прецакат.

Както и да е , ще се купува нов диск и това е .... езък за новото диск-че. :banghead:
alpinab

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 27, 2010 11:15 pm

:rofl: ,голем си :rofl:
Разочарован съм, едни прости обикновенни дори не В-брейкове са по не претенциозни и няма толкоз лесно да се прецакат.

Какви са тези обикновенни не V-break?....
Като искаш да се спускаш(на гюронтия му викам), си вземи спирачки и дискове за тая цел,има теми за тез неща....
Но първо прочети какво е написал Любо,прилежно и нагледно.... :agree:,че и новото да не стане като старото диск-че.... :banghead:
Айде със здраве и умната... :agree: (ако не русата) :rofl:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/276-tips013,Жоре повтарям те ама,ако случайно не е видял човека.... :deal:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот delyan.hr » Пет Май 28, 2010 8:21 am

Преди да си купуваш нов диск , си стегнеш болтовете на сегашния както пише по книгите и виж как е.Най добре на звезда с динамометричен ключ.
delyan.hr

Рейтинг: 1175

Мнениеот evilzet » Пет Май 28, 2010 8:46 am

Има някаква истина в това, че и прости кантарни спирачки не биха прегряли, но и не биха спирали както дисковите. Шината е с доста по-голяма площ(независимо че половината е затулена от гумата) и се охлажда по-лесно. Автора на темата, огледай какви книжки, упътвания имаш с колелото и ако никъде не пише за начина на експлоатация на спирачките, може да си търсиш правата. Поне си длъжен да го направиш, независимо от резултата.
evilzet

Мнениеот WestIce » Пет Май 28, 2010 1:27 pm

Обърни внимание на размера на ротора! Ако си с 160мм ротор, се оглеждай за по-голям и с по-добро охлаждане. Avid G2/G3 185мм, смятам че ще лепне супер на Tora-та.
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот did » Пет Май 28, 2010 1:31 pm

Редно е, когато в магазин за велосипеди влезе тежък човек, продавачът да му обясни, че Сокче3 не е спирачка за спускане и не е подходяща за планинско каране от тежки хора. За хора с такова тегло и нисък бюджет, по-добре е V-brake. Може и някоя по-евтина механична дискова спирачка с голям ротор.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот evilzet » Пет Май 28, 2010 2:03 pm

:offtopic: Мисля си, че е доста странен маркетингов подход да си кръстиш хидравличната спирачка "Juicy". На мен лично ми внушава проблеми с течове :eek3: . Дано не съм прав, че съм със сокчета 5 версия.
evilzet

Мнениеот Alpina » Пет Май 28, 2010 8:25 pm

Моето колело е почти същото ("сток" с тора 302), габаритите ми по едно време като твоите, но не съм имал такива проблеми... Решението - смени техниката си на спиране.
Най-добре премини и на 185мм ротор (не по-голям), поне отпред ако ще си играеш да ги прегравяш... на мен 160мм са ми "леко" недостатъчни на моменти...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Blink92 » Съб Май 29, 2010 8:19 am

Карал съм тази спирачка около година и нещо и то спускане на Драгалевци.На килограми съм повече и от автора.Карах я със 185мм отпред и 160мм отзад.Загряваше солидно доста и ми се налагаше на спусканието да спирам по 2 пъти, но го има и този момент с техниката на спиране.След като попрочетох малко и се понаучих да спирам, спиранията ми се ограничиха до 1.Напълно разбирам, че това е една XC спирачка и не е направена за спускане, но така ми се наложи.Не може да си позволиш да държиш една спирачка минути постоянно и после да очакваш да не е прегряла.Много са малко тези спирачки, а пък да не кажа, че няма такава.

Поздрави :beer:
Blink92

Рейтинг: 1197

Мнениеот alpinab » Съб Май 29, 2010 9:31 pm

За да сложа > 160мм ротор, трябва спирачния апарат да в по-изнесен спрямо радиуса на ротора, това с допълнителна планка ли става? Колко струва горе долу? Дали има смисъл отпред да минавам на Джуси 5?

Колелото почна да прави и други магарий, Например когато въртя с леко напрежение , отпред ( случва се прозиволно, не е последователно или на определен период от време) , веригата не захапва предния венец, (и на 2 и на 3 , на 1 почти не съм карал). Когато не захапе се чува силен звук като на превключили скорости и крака, който в момента тласка курбела , за много малка част от времето губи контрол. Много е не приятно. Ебаси!! и кормилото ми почна да скърца от лапата. Супер не доволен съм от това колело. Едно време като тийнейджър ми купиха едно Кастело доминатор. Що е видяло , що капли на ремонт съм носил от скокове и т.н. както и е да е , но никога ама никога не съм имал проблем с скорости и така да ми скърца волана , да не говорим за спирачките , които нямаха никаква грижа въпреки простотата им. Колелото струваше 275$.
То, че теглото ми фактор номер 1, съм съгласен обаче, и на Кастелото пак си бях толкоз, ако ли не и повече.
alpinab

Мнениеот Tonkata1 » Съб Май 29, 2010 9:52 pm

Да,за да сложиш по голям диск ти трябва и друг преходник(планка).Преходникът струва 19 лв.Според мен има доста голям смисъл да минеш на Juicy 5.Просто двете спирачки са коренно различни.Джуйси 5 с един малко по-големичък диск ще те спира идеално и няма да имаш недостатък на спирачка сила.Но на вилката незнам как ще и се отрази.По принцип Джуйси 5 са малко по-хапливи спирачки.Относно другия проблем не мога да ти помогна :beer:
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот Alpina » Съб Май 29, 2010 11:29 pm

alpinab, след първите 2 седмици каране, обикновенно колелото трябва да се настрои - всички тези неща, които ги описваш са си съвсем нормални в началото - отиди да ти го настроят, преди да си съсипал венците...
Имай предвид, че колелото изисква периодични грижи, така че се научи да извършваш и сам тези дейности :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Bukmop » Съб Сеп 18, 2010 11:39 am

Искам да използвам темата. Наскоро смених спирачния си диск на предната спирачка и сега като затегна болчетата и диска се кривииии , та въпроса ми е понеже не са затегнати с динамометричен ключ а аз на ръка не мога да ги затегна еднакво , възможно ли е за това да се криви диска ? или нещо ми е прецакана главината където се захваща диска ?
Bukmop

Мнениеот SeSSion » Съб Сеп 18, 2010 11:54 am

Просто диска ти е крив, не е от болтчетата.
SeSSion

Мнениеот Tonkata1 » Съб Сеп 18, 2010 12:16 pm

SeSSion написа:Просто диска ти е крив, не е от болтчетата.

Възможно е ,но има и друго... Как затегна болтчетата на дикска,едно след друго ? Понеже се затягат срещуположно... Затягаш едно ,после това срещу него ,така и другите.И не ги пренатягай.
Tonkata1

Рейтинг: 1133

Мнениеот Bukmop » Съб Сеп 18, 2010 2:45 pm

Tonkata1 написа:
SeSSion написа:Просто диска ти е крив, не е от болтчетата.

Възможно е ,но има и друго... Как затегна болтчетата на дикска,едно след друго ? Понеже се затягат срещуположно... Затягаш едно ,после това срещу него ,така и другите.И не ги пренатягай.

Диска ми не е крив защото както казах наскоро го смених ( нов е и НЕ Е КРИВ ) а за това затягане и така ще опитам
Bukmop

Мнениеот Ozzie » Нед Сеп 19, 2010 8:45 pm

Bukmop написа:Диска ми не е крив защото както казах наскоро го смених ( нов е и НЕ Е КРИВ )...

ауууу, колко сме убедени!
Изображение
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Bukmop » Пон Сеп 20, 2010 10:17 am

Ozzie написа:
Bukmop написа:Диска ми не е крив защото както казах наскоро го смених ( нов е и НЕ Е КРИВ )...

ауууу, колко сме убедени!
Изображение

Еми така си е ... диска не е крив или нещо главината или това че не е затегнат равномерно ама май май в Бургас не мога да намеря такъв динамометричен ключ
Bukmop

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 20, 2010 5:36 pm

отиди в някой автосервиз, различен от типа "квартален гараж" (например "Мотоексперт", предполагам ги има и в Бургас), добре оборудвани са и ще ти затегнат болтовете по спецификация
ако пак имаш проблем, значи наистина ротора е крив, нищо, че е нов
как се изправя крив ротор, има писано достатъчно, за да бъде обяснявано за пореден път
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Snevk » Пон Сеп 20, 2010 8:08 pm

Един линк към "как се изправя крив ротор" може ли :)
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Мнениеот Bukmop » Вто Сеп 21, 2010 12:07 am

Snevk написа:Един линк към "как се изправя крив ротор" може ли :)

Погледни в ЧЗВ там имаше за дисковет теми ....
Bukmop

Назад към Веломеханик